Felhevítjük az olajat, beledobjuk a finomra vágott salotta hagymát és lepirítjuk. Majd hozzádobjuk a zúzott fokhagymagerezdeket is a rizzsel együtt, és 2 percig kevergetve pirítjuk.
Felöntjük a fehérborral, sózzuk, borsozzuk és beledobunk 125 g almát apró kockákra vágva. Én megpucoltam az almát, de ez nem fontos, héjastól is felhasználhatod.
A borral 5 percig közepes lángon pároljuk, majd elkezdjük hozzáadagolni az alaplevet. Mindig egy merőkanálnyit adunk hozzá, és amikor elpárolgott az adott alaplé, megint hozzáadunk egy merőkanálnyit és közben gyakran megkevergetjük.
Mikor félpuha a rizs és hozzáadtuk az összes alaplevet, alacsonyabb lángra kapcsolunk és beledobjuk a vajat, a kéksajtot és 30 g parmezánt, amint felolvasztunk benne. 3-4 perc után lekapcsoljuk alatta a gázt.
A diót felaprítjuk nekünk tetsző méretűre, és száraz, forró serpenyőben alaposan lepirítjuk.
Aprított friss petrezselyemmel, dióval, a maradék kockázott almával és reszelt parmezánnal tálaljuk.
Almás-diósrizottókéksajttal
Ha eddig azt hitted, hogy a rizottó csak fancy éttermekben működik, akkor ez az almás-diós verzió átírja a szabályokat.

Vega
Krémes, gazdag, mégis játékos: az alma frissessége, a pirított dió ropogóssága és a kéksajt mély íze tökéletesen kiegészítik egymást. Egy olyan fogás, ami egyszerre elegáns és otthonosan laktató – tökéletes őszi-téli comfort food, amit meglepően könnyű összedobni.
A rizottó sokak szemében az elegáns éttermek bonyolult fogása, amit otthon elkészíteni szinte lehetetlen küldetésnek tűnik, pedig nem kell hozzá semmi „varázslat” – csak egy kis türelem és szeretet.
Hozzávalók
A tálaláshoz
Elkészítés
Felhevítjük az olajat, beledobjuk a finomra vágott salotta hagymát és lepirítjuk. Majd hozzádobjuk a zúzott fokhagymagerezdeket is a rizzsel együtt, és 2 percig kevergetve pirítjuk.
Felöntjük a fehérborral, sózzuk, borsozzuk és beledobunk 125 g almát apró kockákra vágva. Én megpucoltam az almát, de ez nem fontos, héjastól is felhasználhatod.
A borral 5 percig közepes lángon pároljuk, majd elkezdjük hozzáadagolni az alaplevet. Mindig egy merőkanálnyit adunk hozzá, és amikor elpárolgott az adott alaplé, megint hozzáadunk egy merőkanálnyit és közben gyakran megkevergetjük.
Mikor félpuha a rizs és hozzáadtuk az összes alaplevet, alacsonyabb lángra kapcsolunk és beledobjuk a vajat, a kéksajtot és 30 g parmezánt, amint felolvasztunk benne. 3-4 perc után lekapcsoljuk alatta a gázt.
A diót felaprítjuk nekünk tetsző méretűre, és száraz, forró serpenyőben alaposan lepirítjuk.
Aprított friss petrezselyemmel, dióval, a maradék kockázott almával és reszelt parmezánnal tálaljuk.

Fun fact: miért pont arborio?
A rizottó titka nemcsak a technikában, hanem a rizsben rejlik. A legtöbben az arborio fajtát ismerik, amelynek nagy szemű, kerek rizsszemei rengeteg keményítőt tartalmaznak. Ettől lesz a végeredmény selymes és krémes. De léteznek más típusok is: a carnaroli például a séfek kedvence, mert lassabban fő szét, így még krémesebb állagot lehet vele elérni.
Érdekesség: mit jelent a „rizottópont”?
Az olaszok a rizottót „all’onda”, vagyis hullámszerű állagra főzik – amikor a rizs még krémesen „hullámzik”, de nem leveses, és a rizsszemek még picit al denték. Ez az a pont, amitől a rizottó nem főtt rizs, hanem gasztronómiai élmény.
A rizottókészítés trükkjei – hogy mindig sikerüljön
Folyamatos keverés: nem kell megszakadni, de időnként kevergesd, hogy a rizs kiadja a keményítőt és ne égjen le.
Alaplé melegen: mindig meleg alaplevet adagolj hozzá, így nem áll le a főzés, és egyenletesebb lesz az állag.
Bor = extra dimenzió: a fehérbor savassága felfrissíti az ízeket. Ha alkoholmentesen készíted, cseréld le egy kevés almalére vagy extra alaplére.
Pihentetés: a végén hagyd 2–3 percig állni lefedve – ettől lesz igazán krémes és „összeérős”.
Az almás-diós rizottó kéksajttal igazán ütős kaja, de természetesen, nem ez az egyetlen fullos rizottónk! Csekkold ezt a hármat is!
Ha tetszett az almás-diós rizottó kéksajttal receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!