Rizottók

Almás-diósrizottókéksajttal

Almás-diós rizottó kéksajttal
Almás-diós rizottó kéksajttal

Hozzávalók
40 ml
olívaolaj
150 g
salotta hagyma
3 gerezd
fokhagyma
250 g
rizottórizs
120 ml
fehérbor
bors
250 g
alma
800 ml
zöldségalaplé
70 g
vaj
100 g
kéksajt
60 g
parmezán
A tálaláshoz
1 csokor
petrezselyem
120 g
dió

Elkészítés
  1. Felhevítjük az olajat, beledobjuk a finomra vágott salotta hagymát és lepirítjuk. Majd hozzádobjuk a zúzott fokhagymagerezdeket is a rizzsel együtt, és 2 percig kevergetve pirítjuk.

  2. Felöntjük a fehérborral, sózzuk, borsozzuk és beledobunk 125 g almát apró kockákra vágva. Én megpucoltam az almát, de ez nem fontos, héjastól is felhasználhatod.

  3. A borral 5 percig közepes lángon pároljuk, majd elkezdjük hozzáadagolni az alaplevet. Mindig egy merőkanálnyit adunk hozzá, és amikor elpárolgott az adott alaplé, megint hozzáadunk egy merőkanálnyit és közben gyakran megkevergetjük.

  4. Mikor félpuha a rizs és hozzáadtuk az összes alaplevet, alacsonyabb lángra kapcsolunk és beledobjuk a vajat, a kéksajtot és 30 g parmezánt, amint felolvasztunk benne. 3-4 perc után lekapcsoljuk alatta a gázt.

  5. A diót felaprítjuk nekünk tetsző méretűre, és száraz, forró serpenyőben alaposan lepirítjuk. 

  6. Aprított friss petrezselyemmel, dióval, a maradék kockázott almával és reszelt parmezánnal tálaljuk.


www.streetkitchen.hu

Ha eddig azt hitted, hogy a rizottó csak fancy éttermekben működik, akkor ez az almás-diós verzió átírja a szabályokat.

pictogram

Vega

Krémes, gazdag, mégis játékos: az alma frissessége, a pirított dió ropogóssága és a kéksajt mély íze tökéletesen kiegészítik egymást. Egy olyan fogás, ami egyszerre elegáns és otthonosan laktató – tökéletes őszi-téli comfort food, amit meglepően könnyű összedobni.

A rizottó sokak szemében az elegáns éttermek bonyolult fogása, amit otthon elkészíteni szinte lehetetlen küldetésnek tűnik, pedig nem kell hozzá semmi „varázslat” – csak egy kis türelem és szeretet.

Hozzávalók

2 főre
40 ml
olívaolaj
150 g
salotta hagyma
3 gerezd
fokhagyma
250 g
rizottórizs
120 ml
fehérbor
bors
250 g
alma
800 ml
zöldségalaplé
70 g
vaj
100 g
kéksajt
60 g
parmezán
A tálaláshoz
1 csokor
petrezselyem
120 g
dió

Elkészítés

  1. Felhevítjük az olajat, beledobjuk a finomra vágott salotta hagymát és lepirítjuk. Majd hozzádobjuk a zúzott fokhagymagerezdeket is a rizzsel együtt, és 2 percig kevergetve pirítjuk.

  2. Felöntjük a fehérborral, sózzuk, borsozzuk és beledobunk 125 g almát apró kockákra vágva. Én megpucoltam az almát, de ez nem fontos, héjastól is felhasználhatod.

  3. A borral 5 percig közepes lángon pároljuk, majd elkezdjük hozzáadagolni az alaplevet. Mindig egy merőkanálnyit adunk hozzá, és amikor elpárolgott az adott alaplé, megint hozzáadunk egy merőkanálnyit és közben gyakran megkevergetjük.

  4. Mikor félpuha a rizs és hozzáadtuk az összes alaplevet, alacsonyabb lángra kapcsolunk és beledobjuk a vajat, a kéksajtot és 30 g parmezánt, amint felolvasztunk benne. 3-4 perc után lekapcsoljuk alatta a gázt.

  5. A diót felaprítjuk nekünk tetsző méretűre, és száraz, forró serpenyőben alaposan lepirítjuk. 

  6. Aprított friss petrezselyemmel, dióval, a maradék kockázott almával és reszelt parmezánnal tálaljuk.


Almás-diós rizottó kéksajttal
Almás-diós rizottó kéksajttal (Fotó: Street Kitchen)

Fun fact: miért pont arborio?

A rizottó titka nemcsak a technikában, hanem a rizsben rejlik. A legtöbben az arborio fajtát ismerik, amelynek nagy szemű, kerek rizsszemei rengeteg keményítőt tartalmaznak. Ettől lesz a végeredmény selymes és krémes. De léteznek más típusok is: a carnaroli például a séfek kedvence, mert lassabban fő szét, így még krémesebb állagot lehet vele elérni.

Érdekesség: mit jelent a „rizottópont”?

Az olaszok a rizottót „all’onda”, vagyis hullámszerű állagra főzik – amikor a rizs még krémesen „hullámzik”, de nem leveses, és a rizsszemek még picit al denték. Ez az a pont, amitől a rizottó nem főtt rizs, hanem gasztronómiai élmény.

A rizottókészítés trükkjei – hogy mindig sikerüljön

  • Folyamatos keverés: nem kell megszakadni, de időnként kevergesd, hogy a rizs kiadja a keményítőt és ne égjen le.

  • Alaplé melegen: mindig meleg alaplevet adagolj hozzá, így nem áll le a főzés, és egyenletesebb lesz az állag.

  • Bor = extra dimenzió: a fehérbor savassága felfrissíti az ízeket. Ha alkoholmentesen készíted, cseréld le egy kevés almalére vagy extra alaplére.

  • Pihentetés: a végén hagyd 2–3 percig állni lefedve – ettől lesz igazán krémes és „összeérős”.

Az almás-diós rizottó kéksajttal igazán ütős kaja, de természetesen, nem ez az egyetlen fullos rizottónk! Csekkold ezt a hármat is!

Sütőtökös rizottó mézes kacsamellkockákkal

Spenótos rizottó

Zellerkrémes-csirkés rizottó dióval

Ha tetszett az almás-diós rizottó kéksajttal receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése