A zellergumót meghámozzuk, 1 cm-es kockákra vágjuk, és bő, forrásban lévő sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, és egy turmixgépben krémesre zúzzuk. (Ha szükséges, adjunk hozzá keveset a főzőléből.) A kapott zellerkrémből 300 g-ra lesz szükségünk.
A finomra vágott zellerszárat, hagymát és fokhagymát 5 perc alatt közepes hőfokon megpirítjuk az olívaolajon, majd hozzádobjuk a 2 cm-es kockákra vágott csirkemellet, és 3 perc pirítás után a rizst. Amikor a rizs 1 perc múlva kicsit kifehéredett, ráöntjük a fehérbort, és elforraljuk. Részletekben, merőkanalanként hozzáadagoljuk a forró alaplevet, és így főzzük tovább, amíg a rizs félig megfőtt, majd ekkor jöhet bele a zellerkrém, és így főzzük készre a rizottónkat. Időközben, ha szükséges, adjunk hozzá még alaplevet.
A végeredménynek egy nagyon krémes állagot kell kapnunk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk a szerecsendiót, és meghintjük a reszelt parmezánnal és az aprított petrezselyemmel. Elkeverjük, és tálaláskor megszórjuk még dióval.
Elkészítési idő: kb. 1 óra
