A spenótos rizottó elkészítéséhez egy lábasban olajat hevítünk közepes hőfokon, majd rádobjuk a finomra aprított salottahagymát és szárzellert. Alaposan lepirítjuk, aztán mehet hozzá a zúzott fokhagyma is.
A spenót háromnegyedét leturmixoljuk az alaplével. A maradék spenótot hozzáadjuk a salottahagymás alaphoz, majd rászórjuk a rizottórizst is. 1-2 percig pirítjuk, aztán felöntjük a száraz fehérborral. 2 perc alatt elpároljuk belőle az alkoholt, majd merőkanalanként adagoljuk hozzá a spenótos alaplevet. Amint a rizs felszívta az alaplevet, mindig adunk hozzá újabb egy-egy merőkanálnyi alaplevet. Így főzzük puhára a rizst végig közepes lángon, amíg az összes alaplevet felveszi.
Mikor szinte már megpuhult a rizs, sózzuk, borsozzuk, beledobjuk az aprított petrezselyem háromnegyedét, majd a vajat és a reszelt parmezán háromnegyedét is. 2-3 perc alatt készre főzzük a rizottót.
A tojásokból egy serpenyőben, kevés olajon tükörtojást készítünk. A rizottót a tükörtojással, valamint a maradék frissen aprított petrezselyemmel és reszelt parmezánnal tálaljuk.

- Elkészítési idő: 40 perc