Ázsiai kaják

Ázsiaipirítottgnocchi

Ázsiai pirított gnocchi

Hozzávalók
A gnocchihoz
500 g
burgonya
1 db
tojás
só, bors
120 g
finomliszt
rétesliszt a formázáshoz
4 ek
étolaj
A szószhoz
3
cm gyömbér
2 gerezd
fokhagyma
1 db
chili
2 ek
étolaj
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
300 g
csirkemellfilé
só, bors
1 tk
kínai ötfűszer-keverék
1 szál
sárgarépa
(200g/szál)
3 ek
ketchup
2 ek
szójaszósz
1 ek
méz
100 ml
narancslé
100 g
fagyasztott zöldborsó
A tálaláshoz
1 szál
vékonyra szeletelt újhagyma
3 ek
durvára vágott földimogyoró

Elkészítés

A gnocchihoz a burgonyákat egészben, héjastól feltesszük főni. Ha megpuhultak, meghámozzuk és még forrón áttörjük őket egy burgonyanyomón, majd szétterítjük egy gyúródeszkán és hagyjuk kihűlni. Ez a része a legfontosabb a gnocchi készítésének, mivel ezzel a módszerrel tudjuk elérni, hogy ne legyen túl vizes a burgonya. 

Ha kihűlt, hozzáadjuk a tojást, sózzuk, borsozzuk, átdolgozzuk, majd elkezdjük hozzáadagolni a lisztet. Itt figyeljük az állagát: ne legyen túl kemény, se túl ragacsos, egy könnyen formázható, puha tésztát kell kapnunk. Minden burgonya más mennyiségű lisztet vesz fel, a leírásban szereplő mennyiség az átlag – lehet, hogy nem kell hozzá az összes, de lehet, hogy kicsit többet is felvesz.  

Egy rétesliszttel megszórt nyújtódeszkán kinyújtjuk, felcsíkozzuk és hengereket formázunk a tésztából, aztán egyenlő méretű kis „párnácskákat” vágunk belőle. Forró, de nem lobogó sós vízben addig főzzük őket, amíg fel nem jönnek a víz tetejére, majd félretesszük kb. 20 percre kihűlni.

Ha már legalább szobahőmérsékletűre hűlt a gnocchi, egy serpenyőbe étolajat öntünk és nagy lángon lepirítjuk. Ne helyezzünk egyszerre sokat a serpenyőbe, és mindig várjuk meg, amíg az adott oldala lepirul, így nem fognak le- és összeragadni.

A raguhoz a gyömbért és a fokhagymát lereszeljük, a chilit felkarikázzuk, majd egy nagy méretű wokban étolajon, nagy lángon elkezdjük lepirítani. A vöröshagymát félfőre, a csirkét pedig 1 cm-es kockákra vágjuk, és ezek is mehetnek a wokba pirulni. 

Az ázsiai pirított gnocchi befejezése

Ha kapott egy kis színt, sózzuk, borsozzuk és megszórjuk az ötfűszer-keverékkel, majd folytatjuk a pirítást. Amíg a csirke készre sül, a répát julienne-re vágjuk, majd ezt is hozzáadjuk. 

A ketchupot, a szójaszószt, a mézet és a narancslevet összekeverjük, majd a borsóval együtt hozzáöntjük a csirkéhez, és 2-3 percig rotyogtatjuk az egészet. Végül mehet bele a gnocchi és lezárjuk alatta a gázt.

Tálba szedünk a ragus gnocchiból, megszórjuk a mogyoróval és az újhagymával, és ehetjük is.

azsiai-gnocchi
Ázsiai pirított gnocchi (Fotó: Street Kitchen)

Elkészítési idő: 70 perc

www.streetkitchen.hu

Biztos sokan ismeritek és szeretitek az ázsiai pirított tésztát. Ez a recept tökéletes alternatívája, és nem elég, hogy pofonegyszerű, szerintem még finomabb is a tésztás társánál.

Hozzávalók

4 főre
A gnocchihoz
500 g
burgonya
1 db
tojás
só, bors
120 g
finomliszt
rétesliszt a formázáshoz
4 ek
étolaj
A szószhoz
3
cm gyömbér
2 gerezd
fokhagyma
1 db
chili
2 ek
étolaj
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
300 g
csirkemellfilé
só, bors
1 tk
kínai ötfűszer-keverék
1 szál
sárgarépa
(200g/szál)
3 ek
ketchup
2 ek
szójaszósz
1 ek
méz
100 ml
narancslé
100 g
fagyasztott zöldborsó
A tálaláshoz
1 szál
vékonyra szeletelt újhagyma
3 ek
durvára vágott földimogyoró

A gnocchihoz a burgonyákat egészben, héjastól feltesszük főni. Ha megpuhultak, meghámozzuk és még forrón áttörjük őket egy burgonyanyomón, majd szétterítjük egy gyúródeszkán és hagyjuk kihűlni. Ez a része a legfontosabb a gnocchi készítésének, mivel ezzel a módszerrel tudjuk elérni, hogy ne legyen túl vizes a burgonya. 

Ha kihűlt, hozzáadjuk a tojást, sózzuk, borsozzuk, átdolgozzuk, majd elkezdjük hozzáadagolni a lisztet. Itt figyeljük az állagát: ne legyen túl kemény, se túl ragacsos, egy könnyen formázható, puha tésztát kell kapnunk. Minden burgonya más mennyiségű lisztet vesz fel, a leírásban szereplő mennyiség az átlag – lehet, hogy nem kell hozzá az összes, de lehet, hogy kicsit többet is felvesz.  

Egy rétesliszttel megszórt nyújtódeszkán kinyújtjuk, felcsíkozzuk és hengereket formázunk a tésztából, aztán egyenlő méretű kis „párnácskákat” vágunk belőle. Forró, de nem lobogó sós vízben addig főzzük őket, amíg fel nem jönnek a víz tetejére, majd félretesszük kb. 20 percre kihűlni.

Ha már legalább szobahőmérsékletűre hűlt a gnocchi, egy serpenyőbe étolajat öntünk és nagy lángon lepirítjuk. Ne helyezzünk egyszerre sokat a serpenyőbe, és mindig várjuk meg, amíg az adott oldala lepirul, így nem fognak le- és összeragadni.

A raguhoz a gyömbért és a fokhagymát lereszeljük, a chilit felkarikázzuk, majd egy nagy méretű wokban étolajon, nagy lángon elkezdjük lepirítani. A vöröshagymát félfőre, a csirkét pedig 1 cm-es kockákra vágjuk, és ezek is mehetnek a wokba pirulni. 

Az ázsiai pirított gnocchi befejezése

Ha kapott egy kis színt, sózzuk, borsozzuk és megszórjuk az ötfűszer-keverékkel, majd folytatjuk a pirítást. Amíg a csirke készre sül, a répát julienne-re vágjuk, majd ezt is hozzáadjuk. 

A ketchupot, a szójaszószt, a mézet és a narancslevet összekeverjük, majd a borsóval együtt hozzáöntjük a csirkéhez, és 2-3 percig rotyogtatjuk az egészet. Végül mehet bele a gnocchi és lezárjuk alatta a gázt.

Tálba szedünk a ragus gnocchiból, megszórjuk a mogyoróval és az újhagymával, és ehetjük is.

azsiai-gnocchi
Ázsiai pirított gnocchi (Fotó: Street Kitchen)

Elkészítési idő: 70 perc

Ha tetszett az Ázsiai pirított gnocchi receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Tésztapárosító infografika - Gyermelyi

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept