Fantasztikus desszertek

Crèmecaramel

Crème caramel
Crème caramel

Hozzávalók
6 ek
kristálycukor
2 ek
víz
A krémhez
500 ml
tej
1 tk
vaníliakivonat
4 db
tojás
80 g
kristálycukor

Elkészítés
  1. Egy kis lábasban, közepes lángon felmelegítjük a kristálycukrot a vízzel, amíg aranybarna karamellé válik. Nem kevergetjük, csak időnként megmozgatjuk az edényt, hogy egyenletesen karamellizálódjon.

  2. A forró karamellt azonnal 6 kis fém- vagy porcelánformába öntjük, és körkörös mozdulatokkal eloszlatjuk az alján. Hagyjuk megdermedni.

  3. A tejet felforrósítjuk (de nem forraljuk) a vaníliával. Közben a tojásokat simára keverjük a kristálycukorral, majd apránként hozzáöntjük a meleg tejet, miközben folyamatosan keverjük, hogy ne csapódjon ki a tojás.

  4. A karamellel kikent formákat tepsibe tesszük, majd a tejes-tojásos keveréket egyenletesen elosztjuk bennük. A tepsibe annyi forró vizet öntünk, hogy a formák feléig érjen.

  5. 160°C-ra előmelegített sütőben kb. 45–50 percig sütjük, amíg a krém megszilárdul, de még remegős marad.

  6. A formákat kivesszük a vízfürdőből, hűlni hagyjuk, majd legalább 4 órára (vagy egy éjszakára) hűtőbe tesszük.

  7. Tálaláskor késsel körbelazítjuk, majd egy tányérra borítjuk, hogy a karamellszósz rácsorogjon a tetejére. Ha nehezebben jönne ki, érdemes párszor odakocogtatni a formát a tányérhoz.


www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz
A Fantasztikus desszertek támogatója:
Tartalom szponzorációs logó

A crème brûlée ikertesójaként is ismert crème caramel eszméletlen egyszerű, még egy tengerimalac is meg tudná csinálni, ha lenne hüvelykujja. De nincs neki, ezért ő ilyet nem eszik. Neked viszont van hüvelykujjad, ezért készítsd el és örülj! Egyrészt mert finom, másrészt mert van hüvelykujjad. 🙂

A crème caramel a francia desszertek egyik legnagyobb klasszikusa – egy selymes, vaníliás puding, amelyet aranyló karamell koronáz meg. Bár elegánsnak tűnik, valójában meglepően egyszerű elkészíteni, csak egy kis türelem kell hozzá. A végeredmény: remegős, lágy textúra és édes, kesernyés karamell a tetején – pont az a fajta desszert, amitől mindenki csendben marad az első kanál után.

Hozzávalók

6 adaghoz
6 ek
kristálycukor
2 ek
víz
A krémhez
500 ml
tej
1 tk
vaníliakivonat
4 db
tojás
80 g
kristálycukor

Elkészítés

  1. Egy kis lábasban, közepes lángon felmelegítjük a kristálycukrot a vízzel, amíg aranybarna karamellé válik. Nem kevergetjük, csak időnként megmozgatjuk az edényt, hogy egyenletesen karamellizálódjon.

  2. A forró karamellt azonnal 6 kis fém- vagy porcelánformába öntjük, és körkörös mozdulatokkal eloszlatjuk az alján. Hagyjuk megdermedni.

  3. A tejet felforrósítjuk (de nem forraljuk) a vaníliával. Közben a tojásokat simára keverjük a kristálycukorral, majd apránként hozzáöntjük a meleg tejet, miközben folyamatosan keverjük, hogy ne csapódjon ki a tojás.

  4. A karamellel kikent formákat tepsibe tesszük, majd a tejes-tojásos keveréket egyenletesen elosztjuk bennük. A tepsibe annyi forró vizet öntünk, hogy a formák feléig érjen.

  5. 160°C-ra előmelegített sütőben kb. 45–50 percig sütjük, amíg a krém megszilárdul, de még remegős marad.

  6. A formákat kivesszük a vízfürdőből, hűlni hagyjuk, majd legalább 4 órára (vagy egy éjszakára) hűtőbe tesszük.

  7. Tálaláskor késsel körbelazítjuk, majd egy tányérra borítjuk, hogy a karamellszósz rácsorogjon a tetejére. Ha nehezebben jönne ki, érdemes párszor odakocogtatni a formát a tányérhoz.


creme-caramel-4
Crème caramel (Fotó: Street Kitchen)

A crème caramel az a desszert, amitől azonnal francia bisztróhangulat költözik a konyhádba. Hidegen tálalva, néhány friss bogyós gyümölccsel vagy egy kevés tejszínhabbal tökéletes lezárása bármilyen vacsorának. Ha előző este elkészíted, másnapra még jobban összeérnek az ízek – és garantáltan elvarázsol mindenkit.

Ha bejönnek a klasszikus, selymes francia desszertek, mint ez a crème caramel, ezek a receptek is elvarázsolnak!

Ha tetszett a crème caramel receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése