A szalonnát apró kockákra vágjuk, majd serpenyőben, közepes lángon zsírjára sütjük és hagyjuk kihűlni. A darált húst összekeverjük a tojással, a zúzott fokhagymával, a finomra vágott petrezselyemmel és a pirított szalonnával, majd sóval és borssal ízesítjük.
A masszából diónyi gombócokat formázunk. Enyhén sós, gyöngyözve forró vízbe tesszük őket (vagy közvetlenül a levesbe), és kb. 10 percig főzzük, amíg átfőnek.
Húsgombóclevesbetét
A jó leves titka sokszor a betétben rejlik – és mi lehetne klasszikusabb választás, mint a szaftos, ízletes húsgombóc? Egy kis füstölt szalonnával és friss petrezselyemmel feldobva ezek a gombócok nemcsak laktatóak, hanem különlegesen finomak is. Akár ünnepi húslevesbe, akár egy egyszerű zöldségleveshez főzzük, garantáltan mosolyt csalnak az asztal körül ülők arcára.
A húsgombóc levesbetét eredete több kultúrában is megtalálható, hiszen a darált húsból formált gombóc az egyik legegyszerűbb, legpraktikusabb módja a hús feldolgozásának. A mi régiónkban – Közép- és Kelet-Európában – különösen népszerű, és már a 19. századi magyar szakácskönyvekben is felbukkan különféle „gombóc levesbe” vagy „húsgombóc főzelékhez” néven.
A magyar konyhában a gombóc rendszerint sertéshúsból készül, gyakran rizzsel dúsítva, és zöldséglevesek, paradicsomleves vagy savanykás tejfölös levesek mellé kerül. Ezzel szemben például az olasz konyhában a „polpette” inkább önálló étel, míg a közel-keleti és ázsiai változatok gyakran fűszeresebbek, és levesbetétként vagy mártásban főzve tálalják őket.
Hozzávalók
Elkészítés
A szalonnát apró kockákra vágjuk, majd serpenyőben, közepes lángon zsírjára sütjük és hagyjuk kihűlni. A darált húst összekeverjük a tojással, a zúzott fokhagymával, a finomra vágott petrezselyemmel és a pirított szalonnával, majd sóval és borssal ízesítjük.
A masszából diónyi gombócokat formázunk. Enyhén sós, gyöngyözve forró vízbe tesszük őket (vagy közvetlenül a levesbe), és kb. 10 percig főzzük, amíg átfőnek.

Ha sertéshúsból készítesz húsgombócot, akkor a legjobb választás a lapocka vagy a comb. Ezek a részek ideális arányban tartalmaznak húst és zsírt, így a gombóc szaftos, de mégis jól formázható marad. A túl száraz hús (pl. karaj) morzsalékos lehet, a túl zsíros pedig könnyen széteshet főzés közben.
A lapocka különösen jó választás, mert enyhén inas, szaftos, mégis könnyen darálható, és jól veszi fel a fűszereket. Ha teheted, frissen darálva kérd a hentesnél, vagy otthon magad darálod – így biztosan tudod, mi van benne. Ha picit „szellősebb” állagot szeretnél, mehet hozzá kevés tejbe áztatott zsemle vagy rizs, attól is finomabb, lágyabb lesz.
Ha diétásabb verzióra vágysz, a darált pulyka vagy csirkemell is jó alternatíva, de ott különösen figyelj arra, hogy ne legyen túl száraz – segíthet egy kevés olaj vagy reszelt hagyma a masszában.
Ezekbe a levesekbe mehet a húsgombóc levesbetét!
Ha tetszett a húsgombóc levesbetét receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!