Az igazán finom húsleves cérnametélttel elkészítéséhez a héjas hagymát először megmossuk, majd félbevágjuk, és a vágott oldalával lefelé, egy száraz de füstölgő serpenyőben feketére pirítjuk. Az orját 230 fokos, előmelegített sütőben nagyjából 30 perc alatt előpirítjuk, majd felöntjük a vízzel, sózzuk, és feltesszük főni a fokhagymával, az egész borssal és a hagymával együtt.
2-3 órán át gyöngyözve főzzük, aztán jöhetnek bele a pucolt zöldségek, a petrezselyem és még 1 órán át gyöngyözve bugyogtatjuk, végül ízlés szerint sózzuk. A cérnametéltet sós, forrásban lévő vízben, pár perc alatt megfőzzük, aztán leszűrjük.
A levest átszűrjük, a zöldségeket félretesszük, a csontot pedig elengedjük. Tálaláskor a tésztával és a zöldségekkel kínáljuk.

Elkészítési idő: 4-5 óra

Még több ízletes leves:
Pulykahúsleves combból
Daragaluska-leves
Csirkehúsleves rizstésztával
A kedvenc húslevesünk