Főzelékek

Karfiollevél-főzelékhúsgombóccal

Karfiollevél-főzelék húsgombóccal
Karfiollevél-főzelék húsgombóccal

Hozzávalók
500 g
karfiol
500 g
burgonya
(tisztított súly)
60 ml
étolaj
1 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
4 gerezd
fokhagyma
1 mk
fűszerpaprika
1 tk
őrölt kömény
1 mk
durvára tört bors
0.5 ek
morzsolt majoranna
2 ek
finomliszt
A feltéthez
a húsgolyóhoz
2 ek
étolaj

Elkészítés
  1. Első lépésként kivesszük az előzőleg eltett húsgombócokat a fagyasztóból. (Ezekhez a pontos receptet ide kattintva találjátok!) 

  2. Megmossuk és feldaraboljuk a karfiol leveles szárát és torzsáját. A vastagabb részeket úgy daraboljuk, hogy a zsengébb, vékonyabb részekhez hasonló méretű legyen a végeredmény, majd picit félretesszük.

  3. A burgonyát is felkockázzuk, és egy lábosban felhevítjük az olajat közepes hőfokon.

  4. A hagymát finomra vágjuk, a fokhagymát pedig átnyomjuk fokhagymanyomón. A hagymát és fokhagymát megpirítjuk az olajon, majd egy kevés vízzel lehűtjük, hozzáadjuk a fűszerpaprikát,  aztán újabb 100 ml vizet adunk hozzá és jöhet a többi fűszer. Sózzuk és hozzáadjuk a feldarabolt karfiolszárakat. 

  5. Annyi vizet adunk hozzá, hogy éppen ellepje, és majdnem puhára főzzük. Ekkor mehet bele a kockákra vágott burgonya. Ismét felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és a burgonyát is puhára főzzük. A lisztet elkeverjük egy kis vízzel, és folyamatos kevergetés mellett ezzel a habarással sűrítjük be a főzeléket.

  6. A közben kiengedett húsgombócokat kissé ellapítjuk, és kevés olajban, közepes lángon pirosra sütjük mindkét oldalukat egy serpenyőben. A főzelékkel együtt tálaljuk.

www.streetkitchen.hu

A Fenntartható receptek támogatója:
Tartalom szponzorációs logó

Sokan nem tudják, hogy a karfiol levele is fogyasztható, mi több: hasonlóan jó főzeléket lehet belőle készíteni, mint a kelkáposztalevélből. Ha odáig vagytok a karfiolért, ne hagyjátok veszni ezt az értékes részét sem!

A karfiol levelét gyakran a kukában végzi, pedig tele van ízzel és értékes tápanyaggal. Ez a recept nemcsak maradékmentő, de elképesztően finom is: egy krémes főzelék, amit szaftos húsgombócok koronáznak meg. Fenntartható, laktató, és garantáltan meglep majd az ízével!

Hozzávalók

4 főre
500 g
karfiol
500 g
burgonya
(tisztított súly)
60 ml
étolaj
1 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
4 gerezd
fokhagyma
1 mk
fűszerpaprika
1 tk
őrölt kömény
1 mk
durvára tört bors
0.5 ek
morzsolt majoranna
2 ek
finomliszt
A feltéthez
a húsgolyóhoz
2 ek
étolaj

Elkészítés

  1. Első lépésként kivesszük az előzőleg eltett húsgombócokat a fagyasztóból. (Ezekhez a pontos receptet ide kattintva találjátok!) 

  2. Megmossuk és feldaraboljuk a karfiol leveles szárát és torzsáját. A vastagabb részeket úgy daraboljuk, hogy a zsengébb, vékonyabb részekhez hasonló méretű legyen a végeredmény, majd picit félretesszük.

  3. A burgonyát is felkockázzuk, és egy lábosban felhevítjük az olajat közepes hőfokon.

  4. A hagymát finomra vágjuk, a fokhagymát pedig átnyomjuk fokhagymanyomón. A hagymát és fokhagymát megpirítjuk az olajon, majd egy kevés vízzel lehűtjük, hozzáadjuk a fűszerpaprikát,  aztán újabb 100 ml vizet adunk hozzá és jöhet a többi fűszer. Sózzuk és hozzáadjuk a feldarabolt karfiolszárakat. 

  5. Annyi vizet adunk hozzá, hogy éppen ellepje, és majdnem puhára főzzük. Ekkor mehet bele a kockákra vágott burgonya. Ismét felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és a burgonyát is puhára főzzük. A lisztet elkeverjük egy kis vízzel, és folyamatos kevergetés mellett ezzel a habarással sűrítjük be a főzeléket.

  6. A közben kiengedett húsgombócokat kissé ellapítjuk, és kevés olajban, közepes lángon pirosra sütjük mindkét oldalukat egy serpenyőben. A főzelékkel együtt tálaljuk.

Ha tetszett a Karfiollevél-főzelék húsgombóccal receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept