Halászlevek

Paszírozotthalászlé

Paszírozott halászlé
Paszírozott halászlé

Hozzávalók
2.5 kg
pontyaprólék
(fejjel együtt)
2 ek
sertészsír
3 fej
vöröshagyma
(100 g/fej)
2 gerezd
fokhagyma
1 db
paradicsom
(90 g/db)
1 db
hegyes-erős paprika
2.8 l
sima víz
bors
1.5 dl
száraz, savas rozébor vagy könnyű fehérbor
3 ek
édes fűszerpaprika
A betéthez
400 g
pontyfilé
(irdalva, ujjnyi darabokra vágva)
A tálaláshoz
1 fej
salottahagyma

Elkészítés
  1. A fejet kettévágjuk, a szemet és a keserűfogat eltávolítjuk, majd 200 fokon kb. 30 perc alatt egy tepsin, egy rétegben az aprólékkal együtt aranybarnára pirítjuk.

  2. Egy fazékban, közepes lángon aranybarnára pirítjuk a zsíron a nagyon finomra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a vékonyra szeletelt fokhagymát, az apróra vágott paradicsomot és paprikát, és ezzel is jól összepirítjuk, majd mehetnek hozzá a megsütött haldarabok. Felöntjük a kimért vízmennyiséggel, sózzuk, borsozzuk. Beleöntjük a bort is, ami finom savasságot ad a lének.

  3. A levet nagy lángon felforraljuk. Amikor a hab és a zsír a tetejére gyűlik, és a lé forrni kezd, hozzáadjuk a fűszerpaprikát. Ezután erős tűzön, lobogva főzzük 25–30 percig, közben időnként megemeljük, rázogatjuk a fazekat, hogy ne kapjon le. Ha szükséges, utólag sóval korrigáljuk az ízét.

  4. Amikor a lé selymes, fényes és telt ízű, egy nagy lyukú szűrőn átszűrjük, a haldarabokat enyhén meg is nyomkodjuk, hogy az összes íz kijöjjön belőlük. Ezután a levet egy finomabb szűrőn is átpasszírozzuk, hogy igazán tiszta, homogén, aranyló halászlevet kapjunk.

  5. A leszűrt, forró lében tálalás előtt röviden megfőzzük a betétnek szánt pontyfilédarabokat is, majd csíkokra vágott salottával tálaljuk.

www.streetkitchen.hu

A passzírozott halászlé az a verzió, amikor nem bízzuk a véletlenre, hogy kijön-e minden íz a halból — mi bizony kipréseljük belőle, amit csak lehet. Olyan, mintha a halászlének saját wellnessnapja lenne: sütünk, főzünk, passzírozunk, aztán jöhet a nagy, selymes végeredmény.

Ez a passzírozott halászlé sűrű, mély színű, karakteres, és már az illata is előre jelzi, hogy itt nem egy akármilyen levesről van szó, hanem egy igazán frankó karácsonyi editionről.

Hozzávalók

4 főre
2.5 kg
pontyaprólék
(fejjel együtt)
2 ek
sertészsír
3 fej
vöröshagyma
(100 g/fej)
2 gerezd
fokhagyma
1 db
paradicsom
(90 g/db)
1 db
hegyes-erős paprika
2.8 l
sima víz
bors
1.5 dl
száraz, savas rozébor vagy könnyű fehérbor
3 ek
édes fűszerpaprika
A betéthez
400 g
pontyfilé
(irdalva, ujjnyi darabokra vágva)
A tálaláshoz
1 fej
salottahagyma

Elkészítés

  1. A fejet kettévágjuk, a szemet és a keserűfogat eltávolítjuk, majd 200 fokon kb. 30 perc alatt egy tepsin, egy rétegben az aprólékkal együtt aranybarnára pirítjuk.

  2. Egy fazékban, közepes lángon aranybarnára pirítjuk a zsíron a nagyon finomra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a vékonyra szeletelt fokhagymát, az apróra vágott paradicsomot és paprikát, és ezzel is jól összepirítjuk, majd mehetnek hozzá a megsütött haldarabok. Felöntjük a kimért vízmennyiséggel, sózzuk, borsozzuk. Beleöntjük a bort is, ami finom savasságot ad a lének.

  3. A levet nagy lángon felforraljuk. Amikor a hab és a zsír a tetejére gyűlik, és a lé forrni kezd, hozzáadjuk a fűszerpaprikát. Ezután erős tűzön, lobogva főzzük 25–30 percig, közben időnként megemeljük, rázogatjuk a fazekat, hogy ne kapjon le. Ha szükséges, utólag sóval korrigáljuk az ízét.

  4. Amikor a lé selymes, fényes és telt ízű, egy nagy lyukú szűrőn átszűrjük, a haldarabokat enyhén meg is nyomkodjuk, hogy az összes íz kijöjjön belőlük. Ezután a levet egy finomabb szűrőn is átpasszírozzuk, hogy igazán tiszta, homogén, aranyló halászlevet kapjunk.

  5. A leszűrt, forró lében tálalás előtt röviden megfőzzük a betétnek szánt pontyfilédarabokat is, majd csíkokra vágott salottával tálaljuk.

Paszírozott halászlé
Paszírozott halászlé (Fotó :Street Kitchen)

Sűrű, mély színű, karakteres, és már az illata is előre jelzi, hogy itt nem egy akármilyen levesről van szó, hanem egy komoly, hagyományokra épülő ételről.

Ha bejött a paszírozott halászlé, akkor itt van még további három halászlé az ünnepekre, hogy legyen miből válogatni!

Halleves harcsából

Karácsonyi halászlé

Lilla-féle bajai halászlé

Ha tetszett a paszírozott halászlé receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése