A karácsonyi halászlé elkészítésének első lépése, hogy a pontyot megtisztítjuk és 6 db patkót vágunk belőle. A fejből kivágjuk a kopoltyút és a keserűfogat, majd a kárásszal (vagy keszeggel) együtt nagyobb darabokra vágjuk és besózzuk. A pontypatkókat is lesózzuk és felhasználásig félretesszük.
A pontyfejet és a kárászt egy nagyobb fazékba tesszük és felöntjük kb. 2 l vízzel. Nagyobb lángon felforraljuk, majd közepes lángra kapcsolunk és leszedjük a keletkező habot.
Beledobjuk a fazékba a cikkekre vágott paradicsomot, valamint a felszeletelt hagymát és paprikát. Megszórjuk a fűszerpaprikával és kb. 1 órán keresztül főzzük. Ha letelt az egy óra, egy botmixert állítunk a levesbe és néhányszor 1 másodpercre beindítva kicsit összetörjük a csontokról lefőtt húst. Ezután először egy nagyobb lyukú szűrőn, majd egy finomabb szűrőn is átszűrjük a tökéletes szálkamentes végeredményért.
Az alapot újra felforraljuk, és ha túl sűrűnek találnánk, egy kevés vízzel hígítjuk. Közepes lángra kapcsolunk és óvatosan beletesszük az átmosott halszeleteket. 10 percig főzzük, és már tálalhatunk is. Friss kenyérrel és ízlés szerint hegyes-erős paprikával kínáljuk.
Karácsonyihalászlé
Rengeteg elkészítési módja létezik a halászlének, én a passzírozottat jobban kedvelem. De ha csak karácsonykor kerül terítékre nálatok ez az étel, és nem akarod, hogy 364 napon át porosodjon otthon egy passzírozó, akkor ez a recept neked szól!
Karácsonykor nincs igazi ünnepi asztal halászlé nélkül – és ha klasszikus, házias ízekre vágysz, ez a recept pont neked való. A sűrű, paprikás alap, a frissen főtt pontypatkók és a forró, illatos lé együtt hozzák meg azt a nosztalgikus karácsonyi hangulatot, amit mindenki imád.
Hozzávalók
A tálaláshoz
Elkészítés
A karácsonyi halászlé elkészítésének első lépése, hogy a pontyot megtisztítjuk és 6 db patkót vágunk belőle. A fejből kivágjuk a kopoltyút és a keserűfogat, majd a kárásszal (vagy keszeggel) együtt nagyobb darabokra vágjuk és besózzuk. A pontypatkókat is lesózzuk és felhasználásig félretesszük.
A pontyfejet és a kárászt egy nagyobb fazékba tesszük és felöntjük kb. 2 l vízzel. Nagyobb lángon felforraljuk, majd közepes lángra kapcsolunk és leszedjük a keletkező habot.
Beledobjuk a fazékba a cikkekre vágott paradicsomot, valamint a felszeletelt hagymát és paprikát. Megszórjuk a fűszerpaprikával és kb. 1 órán keresztül főzzük. Ha letelt az egy óra, egy botmixert állítunk a levesbe és néhányszor 1 másodpercre beindítva kicsit összetörjük a csontokról lefőtt húst. Ezután először egy nagyobb lyukú szűrőn, majd egy finomabb szűrőn is átszűrjük a tökéletes szálkamentes végeredményért.
Az alapot újra felforraljuk, és ha túl sűrűnek találnánk, egy kevés vízzel hígítjuk. Közepes lángra kapcsolunk és óvatosan beletesszük az átmosott halszeleteket. 10 percig főzzük, és már tálalhatunk is. Friss kenyérrel és ízlés szerint hegyes-erős paprikával kínáljuk.

Elkészítési idő: 2 óra
Időt spórolnál a karácsonyi halászlé elkészítése közben? A pontyot már előző este megtisztíthatod és besózhatod – így másnap csak főzni kell, és az ízek is jobban összeérnek.
Mi imádjuk a halászlevet, és szerencsére sokan sok fajtáját ismerik a bázisunkon, így bőven válogathattok, ti melyiket szeretnétek elkészíteni!
Ha tetszett a karácsonyi halászlé receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!