Egy dagasztógép üstjében elkeverjük a lisztet az élesztővel, majd hozzáadjuk a zabtejet, a cukrot, a sót, és elkezdjük összedolgozni. Mikor kezd összeállni a tészta, beledobjuk az apró kockákra vágott vegán vaj alternatívát és addig dagasztjuk, amíg egy fényes, puha, rugalmas tésztát kapunk.
Légmentesen lezárva egy lisztezett edényben kelesztjük 30 percig, majd meghajtogatjuk. A hajtogatáshoz először kinyújtjuk ujjnyi vastagságúra, behajtjuk a párhuzamos oldalakat úgy, hogy fedjék egymást, majd a másik párhuzamos oldalakat is behajtjuk egymásra és kicsit átmegyünk rajta egy nyújtófával. Gömb alakúra formázzuk a kezünkkel, és visszadobjuk a légmentesen zárható edénybe további 30 percre.
Ezután kinyújtjuk ujjnyi vastagságúra, függőlegesen elosztjuk négy egyenlő részre, és az így kapott téglalapokból két-két háromszöget vágunk átlósan a négyzet felső sarkából a jobb oldalon lévő alsó sarokba.
Feltekerjük ezeket a háromszögeket, mint egy croissant-t, minél szorosabban, majd sütőpapírral bélelt tepsire pakoljuk őket, minden oldalon 3-4 ujjnyira egymástól. Ha így nem férnek rá egy tepsire, mehet két külön tepsire. Letakarjuk egy kissé nedves konyharuhával, és még 30 percig pihentetjük őket.
Kikeverjük az olajat a mézzel és a növényi tejjel, majd lekenjük vele a kifliket. Megszórjuk a sütésálló sóval és az egész fűszerköménnyel, majd 170 fokon 30 perc alatt készre sütjük őket.
Vegánkifli
Frissen sült, ropogós héjú, puha belsejű kifli – teljesen vegán kiadásban! Nincs benne tej, tojás vagy vaj, mégis pont olyan illatos és omlós, mint a klasszikus péksütik. Zabtejjel és növényi vajjal készül, a tetején pedig sós-köménymagos ropogós réteggel hódít. Tökéletes reggeli szendvicsalap vagy esti nasi egy bögre tea mellé.
Vega
Vegán
A frissen sült kifli illatát semmi sem pótolja – és most megmutatjuk, hogy vegán változatban is lehet ugyanolyan puha és omlós, mint a klasszikus péksütik! Nincs benne vaj, tojás vagy tej, mégis ropogós héjat és foszlós belsőt kapunk, hála a zabtejnek és a növényi vajnak. A tetején a sós-köménymagos réteg teszi igazán ellenállhatatlanná, így tökéletes választás reggelire, uzsonnára vagy akár esti nasinak.
Hozzávalók
Az összeállításhoz
Elkészítés
Egy dagasztógép üstjében elkeverjük a lisztet az élesztővel, majd hozzáadjuk a zabtejet, a cukrot, a sót, és elkezdjük összedolgozni. Mikor kezd összeállni a tészta, beledobjuk az apró kockákra vágott vegán vaj alternatívát és addig dagasztjuk, amíg egy fényes, puha, rugalmas tésztát kapunk.
Légmentesen lezárva egy lisztezett edényben kelesztjük 30 percig, majd meghajtogatjuk. A hajtogatáshoz először kinyújtjuk ujjnyi vastagságúra, behajtjuk a párhuzamos oldalakat úgy, hogy fedjék egymást, majd a másik párhuzamos oldalakat is behajtjuk egymásra és kicsit átmegyünk rajta egy nyújtófával. Gömb alakúra formázzuk a kezünkkel, és visszadobjuk a légmentesen zárható edénybe további 30 percre.
Ezután kinyújtjuk ujjnyi vastagságúra, függőlegesen elosztjuk négy egyenlő részre, és az így kapott téglalapokból két-két háromszöget vágunk átlósan a négyzet felső sarkából a jobb oldalon lévő alsó sarokba.
Feltekerjük ezeket a háromszögeket, mint egy croissant-t, minél szorosabban, majd sütőpapírral bélelt tepsire pakoljuk őket, minden oldalon 3-4 ujjnyira egymástól. Ha így nem férnek rá egy tepsire, mehet két külön tepsire. Letakarjuk egy kissé nedves konyharuhával, és még 30 percig pihentetjük őket.
Kikeverjük az olajat a mézzel és a növényi tejjel, majd lekenjük vele a kifliket. Megszórjuk a sütésálló sóval és az egész fűszerköménnyel, majd 170 fokon 30 perc alatt készre sütjük őket.

Tippek, trükkök, fun factek:
Van pár tipp és trükk, amit érdemes szem előtt tartani. Először is, az élesztő aktiválása kulcsfontosságú: a zabtej legyen langyos, ne forró, így az élesztő szépen dolgozni fog, és a tészta könnyed, levegős lesz. A tésztába tett vegán vaj adja a fényt és a puhaságot, de érdemes apró kockákra vágni, hogy egyenletesen olvadjon el dagasztás közben.
A kelesztésnél a hajtogatás technikája aranyat ér: nemcsak levegős tésztát eredményez, hanem a rétegzett állag miatt a kifli belseje is könnyed marad, míg a külső rész ropogós lesz. Ha nincs lisztezett edényed, egy nagyobb tálat is kibélelhetsz sütőpapírral, így könnyebb lesz a tészta kiemelése.
A feltekerésnél arra érdemes figyelni, hogy a háromszögeket szorosan tekerjük fel, de ne túl feszesre, mert sütés közben a tészta így tud szépen „kinyílik” és megtartja a croissant-szerű formát. A pihentetés a sütőpapíron is lényeges, mert ez alatt a tészta lazán „megkocogja” magát, és a sütéskor nem fog összeesni.
Az olaj-méz-növényi tej keveréke nemcsak fényt ad a kiflinek, hanem finom, enyhén édeskés réteget is a ropogós héjnak. A kömény és a sütésálló só kombinációja klasszikus, de ha szeretnél egy kis csavart, kipróbálhatsz pirított szezámmagot vagy fekete szezámmagot is a tetejére – nemcsak szép, hanem extra aromát is ad.
Fun fact: a kifli eredete a 17. századi Bécshez kötődik, és állítólag a törökök ostromát ünnepelték vele, a hold formája a félholdat szimbolizálta. Így nemcsak finom, hanem történelmi háttérrel is rendelkezik minden falat!
Ha igazán profi végeredményre vágysz, a sütő hőmérsékletét előmelegített, alsó-felső sütéssel érdemes szabályozni: a külső rész aranybarna és ropogós lesz, a belseje pedig puha, mint egy pékségben vásárolt kifli. És végül, ha maradna tészta, a vegán verzió lefagyasztható nyers állapotban is, így bármikor süthetsz friss kiflit.
Ha tetszett a vegán kifli, mutatunk még pár szuper, növényi alapú kedvencet:
Ha tetszett a vegán kifli receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!



