Kenyerek

Zsúrkenyér

Zsúrkenyér
zsurkenyer

Hozzávalók
250 ml
tej
15 g
cukor
1 csomag
szárított élesztő
(7 g-os kiszerelés)
500 g
liszt
8 g
40 g
vaj
A kenéshez
1 db
tojás

Elkészítés
  1. A langyos tejbe belekeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és 5 perc alatt felfuttatjuk.

  2. A liszthez hozzáadjuk a sót, majd ráöntjük az élesztős tejet, és sima, rugalmas tésztát dagasztunk belőle egy dagasztógéppel. Mikor kezd összeállni a tészta, beledobjuk a kockákra vágott puha vajat, és ezt is beledolgozzuk, addig, amíg egy feszes állagú tésztát kapunk.

  3. Letakarva, meleg helyen 1 órán át kelesztjük, ezalatt duplájára nő.

  4. A megkelt tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk, majd szorosan feltekerjük, és a kivajazott formába helyezzük.

  5. Letakarva még 30 percig kelesztjük, közben előmelegítjük a sütőt 180°C-ra.

  6. A tetejét lekenjük a felvert tojással, és 40 perc alatt aranybarnára sütjük.

  7. Rácson hagyjuk kihűlni, majd szeletelhetjük.

www.streetkitchen.hu

Ez a puha, foszlós zsúrkenyér az a klasszikus, ami minden reggelinél, uzsonnánál vagy bundáskenyér-projektnél bevethető. Langyos tej, egy kis vaj, és aranybarna tojásos kéreg – ha egyszer megsütöd, mindig házit akarsz majd enni. Ráadásul a tekerés miatt még mutatósabb is lesz!

A házi zsúrkenyér nemcsak szebb, de finomabb is, mint a bolti verzió – és egy kis odafigyeléssel te is simán megsütheted. Nézzük, hogyan készül!

Hozzávalók

1 veknihez (egy kb. 25 cm hosszú banánkenyérformához):
250 ml
tej
15 g
cukor
1 csomag
szárított élesztő
(7 g-os kiszerelés)
500 g
liszt
8 g
40 g
vaj
A kenéshez
1 db
tojás

Elkészítés

  1. A langyos tejbe belekeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és 5 perc alatt felfuttatjuk.

  2. A liszthez hozzáadjuk a sót, majd ráöntjük az élesztős tejet, és sima, rugalmas tésztát dagasztunk belőle egy dagasztógéppel. Mikor kezd összeállni a tészta, beledobjuk a kockákra vágott puha vajat, és ezt is beledolgozzuk, addig, amíg egy feszes állagú tésztát kapunk.

  3. Letakarva, meleg helyen 1 órán át kelesztjük, ezalatt duplájára nő.

  4. A megkelt tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk, majd szorosan feltekerjük, és a kivajazott formába helyezzük.

  5. Letakarva még 30 percig kelesztjük, közben előmelegítjük a sütőt 180°C-ra.

  6. A tetejét lekenjük a felvert tojással, és 40 perc alatt aranybarnára sütjük.

  7. Rácson hagyjuk kihűlni, majd szeletelhetjük.

Zsúrkenyér
Zsúrkenyér (Fotó: Street Kitchen)

Ez a zsúrkenyér annyira puha és foszlós, hogy magában is megállja a helyét, de vajjal, lekvárral vagy bundáskenyérként is igazi klasszikus reggeli alap!

Zsúrkenyér 2
Így néz ki a zsúrkenyér felszeletelve (Fotó: Street Kitchen)

Ezekkel a feltétekkel lesz igazán fullos a házi zsúrkenyered! Mutatjuk, mit kenhetsz rá:

Avokádókrém

Lencsepástétom

Egyszerű eperlekvár

Ha tetszett a Zsúrkenyér receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept