A langyos tejbe belekeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és 5 perc alatt felfuttatjuk.
A liszthez hozzáadjuk a sót, majd ráöntjük az élesztős tejet, és sima, rugalmas tésztát dagasztunk belőle egy dagasztógéppel. Mikor kezd összeállni a tészta, beledobjuk a kockákra vágott puha vajat, és ezt is beledolgozzuk, addig, amíg egy feszes állagú tésztát kapunk.
Letakarva, meleg helyen 1 órán át kelesztjük, ezalatt duplájára nő.
A megkelt tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk, majd szorosan feltekerjük, és a kivajazott formába helyezzük.
Letakarva még 30 percig kelesztjük, közben előmelegítjük a sütőt 180°C-ra.
A tetejét lekenjük a felvert tojással, és 40 perc alatt aranybarnára sütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni, majd szeletelhetjük.
Zsúrkenyér
Ez a puha, foszlós zsúrkenyér az a klasszikus, ami minden reggelinél, uzsonnánál vagy bundáskenyér-projektnél bevethető. Langyos tej, egy kis vaj, és aranybarna tojásos kéreg – ha egyszer megsütöd, mindig házit akarsz majd enni. Ráadásul a tekerés miatt még mutatósabb is lesz!
A házi zsúrkenyér nemcsak szebb, de finomabb is, mint a bolti verzió – és egy kis odafigyeléssel te is simán megsütheted. Nézzük, hogyan készül!
Hozzávalók
A kenéshez
Elkészítés
A langyos tejbe belekeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és 5 perc alatt felfuttatjuk.
A liszthez hozzáadjuk a sót, majd ráöntjük az élesztős tejet, és sima, rugalmas tésztát dagasztunk belőle egy dagasztógéppel. Mikor kezd összeállni a tészta, beledobjuk a kockákra vágott puha vajat, és ezt is beledolgozzuk, addig, amíg egy feszes állagú tésztát kapunk.
Letakarva, meleg helyen 1 órán át kelesztjük, ezalatt duplájára nő.
A megkelt tésztát lisztezett felületen téglalap alakúra nyújtjuk, majd szorosan feltekerjük, és a kivajazott formába helyezzük.
Letakarva még 30 percig kelesztjük, közben előmelegítjük a sütőt 180°C-ra.
A tetejét lekenjük a felvert tojással, és 40 perc alatt aranybarnára sütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni, majd szeletelhetjük.

Ez a zsúrkenyér annyira puha és foszlós, hogy magában is megállja a helyét, de vajjal, lekvárral vagy bundáskenyérként is igazi klasszikus reggeli alap!

Ezekkel a feltétekkel lesz igazán fullos a házi zsúrkenyered! Mutatjuk, mit kenhetsz rá:
Ha tetszett a Zsúrkenyér receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!