Street Kitchen

Borjúmájkaramellizáltkörtével

Borjúmáj karamellizált körtével

Hozzávalók
400 g
borjúmáj
300 ml
tej
1 ág
kakukkfű
2 gerezd
fokhagyma
2 db
tojás
só, bors
3 ek
liszt
3 ek
zsemlemorzsa
olaj
A lyoni hagymához
2 fej
hagyma
3 ek
keményítő
3 ek
liszt
A krumplipüréhez
4 db
krumpli
100 ml
tej vagy tejszín
A karamellizált körtéhez
1 db
körte
2 - 3 ek
cukor
só, bors
100 g
vaj

Elkészítés

A májat lehártyázzuk, felszeleteljük, és kivágjuk belőle az ereket. Nem szabad előre megsózni, mert a só kiszárítja, rágóssá teheti. A tejet felforraljuk a borssal, a kakukkfűvel és a fokhagymával, majd szűrőn keresztül a májszeletekre öntjük. Hagyjuk kihűlni.

Ezután a májszeleteket törlőpapíron leszárítjuk, a sót belekeverjük a tojásba, és a szokásos módon panírozzuk. Jót tesz neki, ha egy órára panírozva a hűtőbe tesszük, mert így kicsit megszárad rajta a bunda, és ropogósabbra tud sülni. Ezt követően 170 fokos olajban 6-8 perc alatt készre sütjük. Alaposan leitatjuk róla a felesleges olajat.

Köret

A krumplit bő, sós vízben puhára főzzük. Ha megfőtt, leszűrjük, egy krumplinyomó segítségével áttörjük, majd hozzáadjuk a vajat és a tejet vagy tejszínt, és megsózzuk. Szép krémes állagot kell kapnunk.

A hagymát felszeleteljük. Ügyeljünk rá, hogy nagyjából ugyanakkorák legyenek a szeletek, különben míg az egyik megég, addig a másik nyers marad. A felszeletelt hagymára szórjuk a keményítőt és a lisztet, majd jó alaposan összekeverjük, hogy a lisztes keverék mindenhol érje a hagymát. A hagymát egy nagyobb szűrőbe tesszük, és lerázzuk róla a felesleges lisztes keményítőt. Bő olajat melegítünk kb. 130 fokra (ne legyen túl forró az olaj, mert akkor hamar megsül a hagyma, viszont a nedvességet megtartja, és nem lesz ropogós), és több részletben kisütjük benne a hagymakarikákat, majd törlőpapírra szedjük és meghintjük sóval. 

A körtét négybe vágjuk, kiszedjük a magházát, majd vékonyra szeleteljük. Egy hideg serpenyőbe teszünk 2-3 evőkanál cukrot, amire rárakjuk a körteszeleteket, és csak ezután kapcsoljuk be a főzőlapot. A cukor elkezd karamellizálódni, és bevonja a körte alsó felét. Amikor ez megtörtént, levesszük le a tűzről a serpenyőt, és megfordítjuk benne a körteszeleteket. 

Tálalásnál szedünk a sült hagymából a krumplipürére, melléhelyezzük a májat, és az egészet feldobjuk karamellizált körtével.

Borjúmáj karamellizált körtével
Borjúmáj karamellizált körtével

Ezeket is nézd meg:

Borjúpaprikás tormás puliszkával

Borjúmájpástétom tökmagos gribiche-mártással

www.streetkitchen.hu

A rántott borjúmáj krumplipürével már önmagában is egy jó kombó. De én most felturbózom nektek két igen egyszerű, ám annál izgalmasabb dologgal, ami csak emel ennek az ételnek a színvonalán.

Hozzávalók

2 főre
400 g
borjúmáj
300 ml
tej
1 ág
kakukkfű
2 gerezd
fokhagyma
2 db
tojás
só, bors
3 ek
liszt
3 ek
zsemlemorzsa
olaj
A lyoni hagymához
2 fej
hagyma
3 ek
keményítő
3 ek
liszt
A krumplipüréhez
4 db
krumpli
100 ml
tej vagy tejszín
A karamellizált körtéhez
1 db
körte
2 - 3 ek
cukor
só, bors
100 g
vaj

A májat lehártyázzuk, felszeleteljük, és kivágjuk belőle az ereket. Nem szabad előre megsózni, mert a só kiszárítja, rágóssá teheti. A tejet felforraljuk a borssal, a kakukkfűvel és a fokhagymával, majd szűrőn keresztül a májszeletekre öntjük. Hagyjuk kihűlni.

Ezután a májszeleteket törlőpapíron leszárítjuk, a sót belekeverjük a tojásba, és a szokásos módon panírozzuk. Jót tesz neki, ha egy órára panírozva a hűtőbe tesszük, mert így kicsit megszárad rajta a bunda, és ropogósabbra tud sülni. Ezt követően 170 fokos olajban 6-8 perc alatt készre sütjük. Alaposan leitatjuk róla a felesleges olajat.

Köret

A krumplit bő, sós vízben puhára főzzük. Ha megfőtt, leszűrjük, egy krumplinyomó segítségével áttörjük, majd hozzáadjuk a vajat és a tejet vagy tejszínt, és megsózzuk. Szép krémes állagot kell kapnunk.

A hagymát felszeleteljük. Ügyeljünk rá, hogy nagyjából ugyanakkorák legyenek a szeletek, különben míg az egyik megég, addig a másik nyers marad. A felszeletelt hagymára szórjuk a keményítőt és a lisztet, majd jó alaposan összekeverjük, hogy a lisztes keverék mindenhol érje a hagymát. A hagymát egy nagyobb szűrőbe tesszük, és lerázzuk róla a felesleges lisztes keményítőt. Bő olajat melegítünk kb. 130 fokra (ne legyen túl forró az olaj, mert akkor hamar megsül a hagyma, viszont a nedvességet megtartja, és nem lesz ropogós), és több részletben kisütjük benne a hagymakarikákat, majd törlőpapírra szedjük és meghintjük sóval. 

A körtét négybe vágjuk, kiszedjük a magházát, majd vékonyra szeleteljük. Egy hideg serpenyőbe teszünk 2-3 evőkanál cukrot, amire rárakjuk a körteszeleteket, és csak ezután kapcsoljuk be a főzőlapot. A cukor elkezd karamellizálódni, és bevonja a körte alsó felét. Amikor ez megtörtént, levesszük le a tűzről a serpenyőt, és megfordítjuk benne a körteszeleteket. 

Tálalásnál szedünk a sült hagymából a krumplipürére, melléhelyezzük a májat, és az egészet feldobjuk karamellizált körtével.

Borjúmáj karamellizált körtével
Borjúmáj karamellizált körtével

Ezeket is nézd meg:

Borjúpaprikás tormás puliszkával

Borjúmájpástétom tökmagos gribiche-mártással

Ha tetszett a Borjúmáj karamellizált körtével receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept