Brutális kaják

Csülkösbableveshéveknédlivel

Csülkös bableves héveknédlivel

Hozzávalók
1.6 kg
füstölt csülök
4 db
babérlevél
1 egész
bors
5 gerezd
fokhagyma
1 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
7
liter víz
800 g
tarkabab
1 db
paradicsom
(90 g/db)
3 szál
zellerzöld
1 csokor
friss petrezselyem
170 g
kolozsvári szalonna
1 db
tv-paprika
(100 g/db)
150 g
füstölt kolbász
90 g
daráltpaprika-krém
2 ek
pritamin paprika
80 g
fűszerpaprika
2 tk
őrölt kömény
2 szál
sárgarépa
(160 g/szál)
2 szál
fehérrépa
(120 g/szál)
1 ek
mustár
A héveknédlihez
550 g
finomliszt + 1 ek a nyújtáshoz
1 db
tojás
10 g
só + 1 mk a felöntéshez
50 g
sertészsír + 50 g a kenéshez
300 ml
tej
1 tk
kristálycukor
25 g
élesztő
2 ek
búzadara
200 ml
víz
A rántáshoz
1 ek
sertészsír
1 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
2 gerezd
fokhagyma
2 ek
finomliszt
A tálaláshoz
330 g
tejföl
1 fej
lila hagyma
(100 g/fej)

Elkészítés

A csülköt és a babot előző este külön-külön beáztatjuk. A csülköt beletesszük egy nagy fazékba, hozzáadjuk a babérlevelet, az egész borsot, a vörös- és fokhagymát, amiket most nem kell felaprítani. Felöntjük a vízzel, és kb. 1,5 órát főzzük. 

Amíg fő a csülök, a héveknédli tésztájához egy dagasztótálba tesszük a lisztet, a tojást, a sót, a zsírt és a langyos, cukros tejben felfuttatott élesztőt is. Kézzel vagy egy dagasztógép segítségével kb. 8 percig dagasztjuk, majd lefóliázzuk és langyos helyen kb. 1 órát kelesztjük. Amikor megkelt, enyhén lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk (nem kell azért hajszálvékonyra), a tetejét megkenjük a kenésre szánt olvasztott zsír kb. felével, megszórjuk a búzadarával, majd feltekerjük és 3 rövid kis csigát formázunk a tésztából. Egy öntöttvas vagy más lábasba tesszük, további 15 percet kelesztjük lefedve, majd felöntjük az enyhén sós vízzel, megkenjük a maradék zsírral, és betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe 30 percre.

1,5 óra főzés után a leveshez hozzáadjuk a lecspegtetett babot, a paradicsomot, a zeller zöldjét, a petrezselymet, a kb. 5 cm-es darabokra vágott kolozsvári szalonnát és egy tv-paprikát, amit kissé bemetszünk. További 30 perc főzés után beletesszük a levesbe a kb. 5 cm-es darabokra vágott kolbászt, a daráltpaprika-krémet, a pritamin paprikát, a fűszerpaprikát és a köményt. Ezután addig főzzük, amíg a bab már harapható, de még nem ennénk meg jóízűen. Ez nekem innentől számítva kb. 30 perc volt, de babtól és áztatási időtől függően ez az idő eltérő lehet. 

 Amikor letelt a knédli sütési ideje, levesszük az edény tetejét, és kb. 10 perc alatt aranybarnára sütjük.

A répát és a fehérrépát kb. 7 cm-es darabokra vágjuk és beletesszük a levesbe, amit tovább ízesítünk még a mustárral, és ha szükséges, megsózzuk. Amíg készre fő, elkészítjük a rántást.

A leves befejezése és tálalás

Ehhez egy serpenyőben felmelegítjük a zsírt, hozzáadjuk a finomra vágott vörös- és fokhagymát, és közepes hőfokon kb. 8 percig dinszteljük, majd hozzáadjuk a lisztet, és még kb. 1 percig pirítjuk. Ekkor kanalazunk a rántáshoz egy keveset a levesből, hőkiegyenlítünk, csomómentesre keverjük és hozzáadjuk a leveshez. 

A levest tányérba szedjük, a tetejére kanalazunk egy kevés tejfölt, megszórjuk a finomra vágott lila hagymával, és természetesen a héveknédlivel tálaljuk.

csulkos-bableves-heveknedlivel-4
Csülkös bableves héveknédlivel (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 3 óra
  • Áztatás: 12 óra
  • Kelesztési idő: 1 óra 15 perc 
  • Sütési idő: 40 perc

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Erről az ételről nekem mindig a sváb nagymamám jut az eszembe. Elképesztően jól csinálta ezt az ételt, bevallom, nálam is jobban. Azért nyugi, az én verzióm se piskóta. Ja, hát hogy is lehetne az, amikor ez egy leves?! És nem is akármilyen!

Hozzávalók

10 főre
1.6 kg
füstölt csülök
4 db
babérlevél
1 egész
bors
5 gerezd
fokhagyma
1 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
7
liter víz
800 g
tarkabab
1 db
paradicsom
(90 g/db)
3 szál
zellerzöld
1 csokor
friss petrezselyem
170 g
kolozsvári szalonna
1 db
tv-paprika
(100 g/db)
150 g
füstölt kolbász
90 g
daráltpaprika-krém
2 ek
pritamin paprika
80 g
fűszerpaprika
2 tk
őrölt kömény
2 szál
sárgarépa
(160 g/szál)
2 szál
fehérrépa
(120 g/szál)
1 ek
mustár
A héveknédlihez
550 g
finomliszt + 1 ek a nyújtáshoz
1 db
tojás
10 g
só + 1 mk a felöntéshez
50 g
sertészsír + 50 g a kenéshez
300 ml
tej
1 tk
kristálycukor
25 g
élesztő
2 ek
búzadara
200 ml
víz
A rántáshoz
1 ek
sertészsír
1 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
2 gerezd
fokhagyma
2 ek
finomliszt
A tálaláshoz
330 g
tejföl
1 fej
lila hagyma
(100 g/fej)

A csülköt és a babot előző este külön-külön beáztatjuk. A csülköt beletesszük egy nagy fazékba, hozzáadjuk a babérlevelet, az egész borsot, a vörös- és fokhagymát, amiket most nem kell felaprítani. Felöntjük a vízzel, és kb. 1,5 órát főzzük. 

Amíg fő a csülök, a héveknédli tésztájához egy dagasztótálba tesszük a lisztet, a tojást, a sót, a zsírt és a langyos, cukros tejben felfuttatott élesztőt is. Kézzel vagy egy dagasztógép segítségével kb. 8 percig dagasztjuk, majd lefóliázzuk és langyos helyen kb. 1 órát kelesztjük. Amikor megkelt, enyhén lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk (nem kell azért hajszálvékonyra), a tetejét megkenjük a kenésre szánt olvasztott zsír kb. felével, megszórjuk a búzadarával, majd feltekerjük és 3 rövid kis csigát formázunk a tésztából. Egy öntöttvas vagy más lábasba tesszük, további 15 percet kelesztjük lefedve, majd felöntjük az enyhén sós vízzel, megkenjük a maradék zsírral, és betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe 30 percre.

1,5 óra főzés után a leveshez hozzáadjuk a lecspegtetett babot, a paradicsomot, a zeller zöldjét, a petrezselymet, a kb. 5 cm-es darabokra vágott kolozsvári szalonnát és egy tv-paprikát, amit kissé bemetszünk. További 30 perc főzés után beletesszük a levesbe a kb. 5 cm-es darabokra vágott kolbászt, a daráltpaprika-krémet, a pritamin paprikát, a fűszerpaprikát és a köményt. Ezután addig főzzük, amíg a bab már harapható, de még nem ennénk meg jóízűen. Ez nekem innentől számítva kb. 30 perc volt, de babtól és áztatási időtől függően ez az idő eltérő lehet. 

 Amikor letelt a knédli sütési ideje, levesszük az edény tetejét, és kb. 10 perc alatt aranybarnára sütjük.

A répát és a fehérrépát kb. 7 cm-es darabokra vágjuk és beletesszük a levesbe, amit tovább ízesítünk még a mustárral, és ha szükséges, megsózzuk. Amíg készre fő, elkészítjük a rántást.

A leves befejezése és tálalás

Ehhez egy serpenyőben felmelegítjük a zsírt, hozzáadjuk a finomra vágott vörös- és fokhagymát, és közepes hőfokon kb. 8 percig dinszteljük, majd hozzáadjuk a lisztet, és még kb. 1 percig pirítjuk. Ekkor kanalazunk a rántáshoz egy keveset a levesből, hőkiegyenlítünk, csomómentesre keverjük és hozzáadjuk a leveshez. 

A levest tányérba szedjük, a tetejére kanalazunk egy kevés tejfölt, megszórjuk a finomra vágott lila hagymával, és természetesen a héveknédlivel tálaljuk.

csulkos-bableves-heveknedlivel-4
Csülkös bableves héveknédlivel (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 3 óra
  • Áztatás: 12 óra
  • Kelesztési idő: 1 óra 15 perc 
  • Sütési idő: 40 perc

Ha tetszett a Csülkös bableves héveknédlivel receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept