Street Kitchen

Görcsleves

Görcsleves

Hozzávalók
A tésztához
150 g
liszt
1 db
tojás
1 nagy csipet
50 ml
víz
Az alaphoz
1 fej
hagyma
(kb. 140 g)
40 g
zsír
1 nagy csipet
2 tk
pirospaprika
A leveshez
2 l
víz
só, bors
250 g
krumpli
1 csokor
friss petrezselyem
ecet ízlés szerint

Elkészítés

A görcsleves tésztájához a hozzávalókat összekeverjük, és alaposan kidolgozzuk. Fóliába csomagoljuk vagy egy edénnyel letakarjuk, és hagyjuk a pulton állni 20 percig. 

A hagymát finomra vágjuk, és a zsíron üvegesre pároljuk, közben sózzuk. Rászórjuk a paprikát, elkeverjük, és elzárjuk. A felét kiszedjük a tésztához, a másik felét az edényben hagyjuk.

A tésztát enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk 2-3 mm vastagra, nagyjából kör alakúra és lekenjük a hagymás alappal.  A szélénél elkezdjük felhajtani 1 cm vastagságban, kétszer meghajtjuk, és egy éles késsel elvágjuk. Addig folytatjuk, míg el nem fogy a tészta, majd 10 cm-es darabokra vágjuk, és megkötjük, mintha csomóznánk.

Az edényben lévő hagymás alapot felöntjük a vízzel, sózzuk, borsozzuk. Felforraljuk, majd a megpucolt, cikkekre vágott krumplit belerakjuk, és félpuhára főzzük. Ezután jöhet bele a tészta, és addig főzzük, amíg fel nem jön a tetejére. Megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel, és ha szeretjük, ecettel ízesítjük.

  • Elkészítési idő: 40 perc 
  • Pihentetés: 20 perc
  • Összesen: 60 perc
görcsleves
Görcsleves

Még több hagyományos leves:

Legényfogó leves

Palócleves gazdagon

www.streetkitchen.hu

Görcsleves vagy kötött-tészta leves. Ha vidéken nőttél fel Kelet-Magyarországon, akkor a nagymamád tutira készített ilyet.

Hozzávalók

4 főre
A tésztához
150 g
liszt
1 db
tojás
1 nagy csipet
50 ml
víz
Az alaphoz
1 fej
hagyma
(kb. 140 g)
40 g
zsír
1 nagy csipet
2 tk
pirospaprika
A leveshez
2 l
víz
só, bors
250 g
krumpli
1 csokor
friss petrezselyem
ecet ízlés szerint

A görcsleves tésztájához a hozzávalókat összekeverjük, és alaposan kidolgozzuk. Fóliába csomagoljuk vagy egy edénnyel letakarjuk, és hagyjuk a pulton állni 20 percig. 

A hagymát finomra vágjuk, és a zsíron üvegesre pároljuk, közben sózzuk. Rászórjuk a paprikát, elkeverjük, és elzárjuk. A felét kiszedjük a tésztához, a másik felét az edényben hagyjuk.

A tésztát enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk 2-3 mm vastagra, nagyjából kör alakúra és lekenjük a hagymás alappal.  A szélénél elkezdjük felhajtani 1 cm vastagságban, kétszer meghajtjuk, és egy éles késsel elvágjuk. Addig folytatjuk, míg el nem fogy a tészta, majd 10 cm-es darabokra vágjuk, és megkötjük, mintha csomóznánk.

Az edényben lévő hagymás alapot felöntjük a vízzel, sózzuk, borsozzuk. Felforraljuk, majd a megpucolt, cikkekre vágott krumplit belerakjuk, és félpuhára főzzük. Ezután jöhet bele a tészta, és addig főzzük, amíg fel nem jön a tetejére. Megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel, és ha szeretjük, ecettel ízesítjük.

  • Elkészítési idő: 40 perc 
  • Pihentetés: 20 perc
  • Összesen: 60 perc
görcsleves
Görcsleves

Még több hagyományos leves:

Legényfogó leves

Palócleves gazdagon

Ha tetszett a Görcsleves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept