Hozzávalók
A leveshez
- 30 g kenyérszalonna
- 200 g sertéslapocka
- 1 fej hagyma (kb. 120 g/fej)
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors
- ½ mk őrölt fűszerkömény
- ½ db paprika
- ½ db paradicsom
- 600 ml víz vagy alaplé
- 1 tk pirospaprika
- 1 szál sárgarépa (kb. 180 g/szál)
- ½ szál fehérrépa
- 0.25 db zellergumó
- 1 db krumpli (kb. 120 g/db)
- 100 g mirelit zöldbab (vágott)
- 80 g lángolt kolbász
- 1 ek tejföl
- 2 tk liszt vagy keményítő
- 0.25 csokor kapor
A csipetkéhez
- 200 g liszt
- 4 csipet só
- 1 db tojás
Hozzávalók
A leveshez
- 30 g kenyérszalonna
- 200 g sertéslapocka
- 1 fej hagyma (kb. 120 g/fej)
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors
- ½ mk őrölt fűszerkömény
- ½ db paprika
- ½ db paradicsom
- 600 ml víz vagy alaplé
- 1 tk pirospaprika
- 1 szál sárgarépa (kb. 180 g/szál)
- ½ szál fehérrépa
- 0.25 db zellergumó
- 1 db krumpli (kb. 120 g/db)
- 100 g mirelit zöldbab (vágott)
- 80 g lángolt kolbász
- 1 ek tejföl
- 2 tk liszt vagy keményítő
- 0.25 csokor kapor
A csipetkéhez
- 200 g liszt
- 4 csipet só
- 1 db tojás
A palócleves elkészítéséhez a szalonnát kicsi, 0,5 cm-es kockákra vágjuk, majd közepesen erős lángon egy lábasban kipirítjuk a zsírját. A lapockát 3 cm-es kockákra vágjuk, és alaposan lepirítjuk a zsírban, majd kivesszük és félretesszük.
A visszamaradt zsiradékon megdinszteljük a finomra vágott hagymát és fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk a köménnyel. A paprikát és a paradicsomot is kis kockákra vágjuk, és a hagymához adjuk, majd alaposan lepirítjuk. Felöntjük 50-100 ml vízzel, megszórjuk a pirospaprikával, és néha átkeverve zsírjára pirítjuk.
Ezután felöntjük a maradék folyadékkal, visszatesszük a húst, és addig főzzük, amíg háromnegyedig megpuhul. Ez azt jelenti, hogy már rágható, de még kicsit kemény. Hozzászórjuk a kockára vágott répát, gyökeret és zellert, és addig főzzük, amíg ezek is nagyjából megpuhulnak.
A csipetkéhez a hozzávalókat összegyúrjuk, majd két ujjunkkal csippentünk a tésztából, amit megsodorva egy deszkára gyűjtünk. (Egy tojásból nagyobb adag készíthető, ezért amit ebben a levesben nem használunk fel, azt érdemes picit belisztezni, hűvös helyen, letakarva tárolni, és egy héten belül egy másik levesben felhasználni.)
A krumplit is felkockázzuk, és a zöldbabbal, a csipetkével és a felkarikázott kolbásszal együtt a leveshez adjuk, majd mindent kb. 10 perc alatt készre főzünk. Végül a tejfölt kikeverjük a keményítővel, hőkiegyenlítéssel a leveshez adjuk, és az apróra vágott kaporral együtt készre forraljuk.
Elkészítési idő: kb. 90 perc
Ha tetszett a palócleves gazdagon receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!