Karácsonyi desszertek

KarácsonyiRákóczitúrós

Karácsonyi Rákóczi túrós

Hozzávalók
A lekváros réteghez
200 g
sűrű baracklekvár
100 ml
vörösbor
2 db
fahéjrúd
2 db
csillagánizs
6 - 7 db
szegfűszeg
A tésztához
190 g
liszt
10 g
sütőpor
(1 csomag)
10 g
mézeskalács-fűszerkeverék
70 g
cukor
120 g
lágy vaj
1 db
tojás
A töltelékhez
4 db
tojás
1 kg
túró
3 ek
tejföl
20 g
kandírozott narancshéj
1 db
citrom héja
110 g
cukor
4 ek
búzadara
A tetejére
2 db
tojásfehérje
100 g
cukor

Elkészítés

A lekváros réteghez a baracklekvárt egy gyorsforralóba kanalazzuk, összekeverjük a vörösborral, a fahéjjal, az ánizzsal és a szegfűszeggel, majd 10 percig forraljuk, hogy átvegye a fűszerek ízét, és elpárologjon a bor víztartalma, ezután kiszedjük a fűszereket, és félretesszük lehűlni.

A tésztához a lisztet átszitáljuk a sütőporral és a fűszerkeverékkel, beleszórjuk a cukrot, hozzáadjuk a vajat, beleütjük a tojást, majd alaposan összedolgozzuk. A cél az, hogy kézzel jól formázható masszát kapjunk. Sütőpapírral bélelt tepsire borítjuk, és az aljára egyengetjük a tésztát. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 15 percre elősütni.

A töltelékhez a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét egy külön tálba tesszük, a sárgáját pedig a túróhoz adjuk. A túrót összedolgozzuk a tojások sárgájával, a tejföllel, összetörjük kicsit egy kézi mixerrel, hogy ne legyen túl rögös. Ezután hozzákeverjük a kandírozott narancshéjat és a citrom lereszelt héját is.

A fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd kb. a negyedével fellazítjuk a túrót, hogy össze tudjuk dolgozni a búzadarával. A megmaradt fehérjével fellazítjuk a keveréket, az elősütött tészta tetejére simítjuk, majd visszatesszük a 180 fokos sütőbe további 25 percre.

Közben a tetejére való tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral, és habzsákba töltjük. A lehűlt lekvárt szintén habzsákba töltjük. A megsült süteményt kivesszük a sütőből, és a tojásfehérjével csíkozzuk be először a tetejét, majd a kimaradó részeket a lekvárral töltjük ki, és utoljára visszatesszük a sütőbe még 10 percre, hogy a tojáshab külseje keményre süljön.

A kész süteményt hűvös helyre tesszük lehűlni, és lehetőleg egy éjszakát állni hagyjuk, mielőtt felszeletelnénk.

Karácsonyi Rákóczi túrós

Ezeket is néz meg:

Rákóczi túrós pohárkrém

Vargabéles, ahogy azt kell

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Ha imádjátok a klasszikusokat, de csavarnátok rajtuk egyet, hogy még ünnepibb legyen a végeredmény, akkor ez egy tökéletes példa lesz.

Hozzávalók

1 20 x 30 cm-es tepsihez:
A lekváros réteghez
200 g
sűrű baracklekvár
100 ml
vörösbor
2 db
fahéjrúd
2 db
csillagánizs
6 - 7 db
szegfűszeg
A tésztához
190 g
liszt
10 g
sütőpor
(1 csomag)
10 g
mézeskalács-fűszerkeverék
70 g
cukor
120 g
lágy vaj
1 db
tojás
A töltelékhez
4 db
tojás
1 kg
túró
3 ek
tejföl
20 g
kandírozott narancshéj
1 db
citrom héja
110 g
cukor
4 ek
búzadara
A tetejére
2 db
tojásfehérje
100 g
cukor

A lekváros réteghez a baracklekvárt egy gyorsforralóba kanalazzuk, összekeverjük a vörösborral, a fahéjjal, az ánizzsal és a szegfűszeggel, majd 10 percig forraljuk, hogy átvegye a fűszerek ízét, és elpárologjon a bor víztartalma, ezután kiszedjük a fűszereket, és félretesszük lehűlni.

A tésztához a lisztet átszitáljuk a sütőporral és a fűszerkeverékkel, beleszórjuk a cukrot, hozzáadjuk a vajat, beleütjük a tojást, majd alaposan összedolgozzuk. A cél az, hogy kézzel jól formázható masszát kapjunk. Sütőpapírral bélelt tepsire borítjuk, és az aljára egyengetjük a tésztát. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 15 percre elősütni.

A töltelékhez a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét egy külön tálba tesszük, a sárgáját pedig a túróhoz adjuk. A túrót összedolgozzuk a tojások sárgájával, a tejföllel, összetörjük kicsit egy kézi mixerrel, hogy ne legyen túl rögös. Ezután hozzákeverjük a kandírozott narancshéjat és a citrom lereszelt héját is.

A fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd kb. a negyedével fellazítjuk a túrót, hogy össze tudjuk dolgozni a búzadarával. A megmaradt fehérjével fellazítjuk a keveréket, az elősütött tészta tetejére simítjuk, majd visszatesszük a 180 fokos sütőbe további 25 percre.

Közben a tetejére való tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral, és habzsákba töltjük. A lehűlt lekvárt szintén habzsákba töltjük. A megsült süteményt kivesszük a sütőből, és a tojásfehérjével csíkozzuk be először a tetejét, majd a kimaradó részeket a lekvárral töltjük ki, és utoljára visszatesszük a sütőbe még 10 percre, hogy a tojáshab külseje keményre süljön.

A kész süteményt hűvös helyre tesszük lehűlni, és lehetőleg egy éjszakát állni hagyjuk, mielőtt felszeletelnénk.

Karácsonyi Rákóczi túrós

Ezeket is néz meg:

Rákóczi túrós pohárkrém

Vargabéles, ahogy azt kell

Ha tetszett a Karácsonyi Rákóczi túrós receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept