A klasszikus krumplis tészta első lépéseként a házi tésztához a lisztet 100 g-onként egy késes aprítóba rakjuk 1 tojással, egy csipet sóval és 1 evőkanál vízzel. A gépet beindítva gyorsan összedolgozzuk a tésztát, majd lefóliázzuk és félretesszük pihenni.
A kacsazsírból 50 g-ot felolvasztunk egy lábosban, és rádobjuk a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Miután jól lepirult a hagyma, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fűszerköményt és a paprikát is. Elkeverjük, felöntjük 1 merőkanál vízzel és hozzáadjuk a kis kockákra vágott burgonyát. Felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi, majd lefedjük és lassú tűzön puhára pároljuk.
A tésztát alaposan lisztezett felületen kb. 1 mm vékonyra nyújtjuk, majd tetszőleges alakú, kb. 3 cm-es darabokra vágjuk. Én háromszögeket vágtam, de a kocka vagy rombusz forma is tökéletes.
A megpuhult krumplit egy burgonyatörő segítségével kicsit áttörjük, de hagyunk benne nagyobb darabokat is. A tésztát bő, sós vízben, kevergetve, forrástól számítva 1 perc alatt megfőzzük. Szűrőkanállal rászedjük az áttört burgonyára, alaposan összeforgatjuk, majd a maradék kacsazsírral felforrósított serpenyőbe szedjük és alaposan lepirítjuk.

- Elkészítési idő: 1 óra