Olcsó ételek és receptek

Klasszikuskrumplistészta

Klasszikus krumplis tészta

Hozzávalók
A tésztához
300 g
finomliszt + a nyújtáshoz
3 db
tojás
3 ek
víz
A krumplis alaphoz
80 g
kacsazsír
1 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
2 gerezd
fokhagyma
só, bors
1 tk
őrölt kömény
2 tk
fűszerpaprika
750 g
tisztított burgonya

Elkészítés

A klasszikus krumplis tészta első lépéseként a házi tésztához a lisztet 100 g-onként egy késes aprítóba rakjuk 1 tojással, egy csipet sóval és 1 evőkanál vízzel. A gépet beindítva gyorsan összedolgozzuk a tésztát, majd lefóliázzuk és félretesszük pihenni. 

A kacsazsírból 50 g-ot felolvasztunk egy lábosban, és rádobjuk a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Miután jól lepirult a hagyma, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fűszerköményt és a paprikát is. Elkeverjük, felöntjük 1 merőkanál vízzel és hozzáadjuk a kis kockákra vágott burgonyát. Felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi, majd lefedjük és lassú tűzön puhára pároljuk.

A tésztát alaposan lisztezett felületen kb. 1 mm vékonyra nyújtjuk, majd tetszőleges alakú, kb. 3 cm-es darabokra vágjuk. Én háromszögeket vágtam, de a kocka vagy rombusz forma is tökéletes. 

A megpuhult krumplit egy burgonyatörő segítségével kicsit áttörjük, de hagyunk benne nagyobb darabokat is. A tésztát bő, sós vízben, kevergetve, forrástól számítva 1 perc alatt megfőzzük. Szűrőkanállal rászedjük az áttört burgonyára, alaposan összeforgatjuk, majd a maradék kacsazsírral felforrósított serpenyőbe szedjük és alaposan lepirítjuk. 

klasszikus-krumplis-teszta
Klasszikus krumplis tészta (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra 

Próbáljátok ki Doma krumplis tészta ravioli receptjét is!

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

A krumplis tészta azon fogások közé tartozik, amit bármikor szívesen készítek el, és nagyon hagyományos recept. Ugyan a tésztát nem mindig frissen nyújtom hozzá, de a lepirítása nálunk a családban kötelező.

Hozzávalók

4 főre
A tésztához
300 g
finomliszt + a nyújtáshoz
3 db
tojás
3 ek
víz
A krumplis alaphoz
80 g
kacsazsír
1 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
2 gerezd
fokhagyma
só, bors
1 tk
őrölt kömény
2 tk
fűszerpaprika
750 g
tisztított burgonya

A klasszikus krumplis tészta első lépéseként a házi tésztához a lisztet 100 g-onként egy késes aprítóba rakjuk 1 tojással, egy csipet sóval és 1 evőkanál vízzel. A gépet beindítva gyorsan összedolgozzuk a tésztát, majd lefóliázzuk és félretesszük pihenni. 

A kacsazsírból 50 g-ot felolvasztunk egy lábosban, és rádobjuk a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Miután jól lepirult a hagyma, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fűszerköményt és a paprikát is. Elkeverjük, felöntjük 1 merőkanál vízzel és hozzáadjuk a kis kockákra vágott burgonyát. Felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi, majd lefedjük és lassú tűzön puhára pároljuk.

A tésztát alaposan lisztezett felületen kb. 1 mm vékonyra nyújtjuk, majd tetszőleges alakú, kb. 3 cm-es darabokra vágjuk. Én háromszögeket vágtam, de a kocka vagy rombusz forma is tökéletes. 

A megpuhult krumplit egy burgonyatörő segítségével kicsit áttörjük, de hagyunk benne nagyobb darabokat is. A tésztát bő, sós vízben, kevergetve, forrástól számítva 1 perc alatt megfőzzük. Szűrőkanállal rászedjük az áttört burgonyára, alaposan összeforgatjuk, majd a maradék kacsazsírral felforrósított serpenyőbe szedjük és alaposan lepirítjuk. 

klasszikus-krumplis-teszta
Klasszikus krumplis tészta (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 1 óra 

Próbáljátok ki Doma krumplis tészta ravioli receptjét is!

Ha tetszett a Klasszikus krumplis tészta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Tésztapárosító infografika - Gyermelyi

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept