Street Kitchen

Nyírségigombócleves

Nyírségi gombócleves

Hozzávalók
200 ml
tejszín
A leveshez
1 fej
hagyma
(kisebb)
60 g
vaj
600 g
borjúhús
(lapocka vagy comb)
só, bors
1 tk
paradicsompüré
víz vagy alaplé
2 szál
répa
1 szál
fehérrépa
400 g
zöldborsó
1 csokor
petrezselyem
1 púpozott tk
liszt
A gombóchoz
500 g
tisztított burgonya
1 csipet
150 g
liszt
1 db
tojás

Elkészítés

Ha szeretitek a klassz, húsos leveseket, akkor a nyírségi gombóclevest mindképp próbáljátok ki, nem bánjátok meg!

A gombóchoz a burgonyát sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, és még forrón összetörjük. Amikor kihűlt, sózzuk, hozzákeverjük a lisztet és a tojást, majd félretesszük kicsit. 

A hagymát megpároljuk a vajon, rádobjuk a felkockázott borjút, sózzuk, borsozzuk. Ha a hús már láthatóan veszített a nedvességtartalmából, hozzákeverjük a paradicsompürét. Kevergetés közben hagyjuk, hogy kicsit megpiruljon, majd kevés vízzel vagy alaplével pótoljuk a folyadékveszteséget, nehogy leégjen. 

Mikor megint visszapirult, és körülbelül félig megpuhult a hús, hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket, megszórjuk a vágott petrezselyemmel, kicsit összepároljuk, majd felöntjük kb. 800 ml vízzel vagy alaplével. Beleszórjuk a zöldborsót, és ha felforrt, beleöntjük a liszttel elkevert tejszínt, és lassan főzzük tovább.

Közben a pihentetett tésztából 2-2,5 cm átmérőjű gombócokat formálunk, amiket egyszerre adunk hozzá a kész leveshez. Ha a gombócok feljöttek a leves tetejére, kész is.

nyírségi gombócleves
Nyírségi gombócleves

Ezek a levesreceptek is érdekelhetnek:

Turbolyás-kolbászos burgonyaleves

Tarhonyás sertésgulyás

www.streetkitchen.hu

Vannak olyan kaják, amik nélkül egyszerűen nem múlhat el tél - ilyen például ez a nyírségi gombócleves is!

Hozzávalók

4 főre
200 ml
tejszín
A leveshez
1 fej
hagyma
(kisebb)
60 g
vaj
600 g
borjúhús
(lapocka vagy comb)
só, bors
1 tk
paradicsompüré
víz vagy alaplé
2 szál
répa
1 szál
fehérrépa
400 g
zöldborsó
1 csokor
petrezselyem
1 púpozott tk
liszt
A gombóchoz
500 g
tisztított burgonya
1 csipet
150 g
liszt
1 db
tojás

Ha szeretitek a klassz, húsos leveseket, akkor a nyírségi gombóclevest mindképp próbáljátok ki, nem bánjátok meg!

A gombóchoz a burgonyát sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, és még forrón összetörjük. Amikor kihűlt, sózzuk, hozzákeverjük a lisztet és a tojást, majd félretesszük kicsit. 

A hagymát megpároljuk a vajon, rádobjuk a felkockázott borjút, sózzuk, borsozzuk. Ha a hús már láthatóan veszített a nedvességtartalmából, hozzákeverjük a paradicsompürét. Kevergetés közben hagyjuk, hogy kicsit megpiruljon, majd kevés vízzel vagy alaplével pótoljuk a folyadékveszteséget, nehogy leégjen. 

Mikor megint visszapirult, és körülbelül félig megpuhult a hús, hozzáadjuk a felkockázott zöldségeket, megszórjuk a vágott petrezselyemmel, kicsit összepároljuk, majd felöntjük kb. 800 ml vízzel vagy alaplével. Beleszórjuk a zöldborsót, és ha felforrt, beleöntjük a liszttel elkevert tejszínt, és lassan főzzük tovább.

Közben a pihentetett tésztából 2-2,5 cm átmérőjű gombócokat formálunk, amiket egyszerre adunk hozzá a kész leveshez. Ha a gombócok feljöttek a leves tetejére, kész is.

nyírségi gombócleves
Nyírségi gombócleves

Ezek a levesreceptek is érdekelhetnek:

Turbolyás-kolbászos burgonyaleves

Tarhonyás sertésgulyás

Ha tetszett a Nyírségi gombócleves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept