Vega kaják

Tárkonyosborsókrémleveszellerchipsszel

Tárkonyos borsókrémleves zellerchipsszel

Hozzávalók
A zellerchipshez
200 g
zellergumó
frissen őrölt bors
1 tk
fokhagymapor
1 tk
olívaolaj
A leveshez
180 g
hagyma
4 gerezd
fokhagyma
4 ek
olívaolaj
só, bors
100 ml
vermut
1 l
zöldségalaplé
1.6 kg
fagyasztott zöldborsó
(hűtőben kiolvasztva)
0.5 tk
eritrit
2 ek
fehérborecet
100 g
spenót
3 - 4 szál
tárkony

Elkészítés

A tárkonyos borsókrémleves elkészítéséhez a zellergumót meghámozzuk, és egy mandolinnal 1-2 mm vastag szeleteket vágunk belőle. Sózzuk, majd 10 percig hagyjuk állni, ezután fűszerezzük borssal és fokhagymaporral.

A zellerszeletekről a felesleges nedvességet papírtörlő segítségével leitatjuk, majd az olívaolajjal megkent sütőpapíros tepsire tesszük úgy, hogy ne fedjék egymást, és 160 fokra előmelegített sütőben nagyjából 15 perc alatt készre sütjük.

A szeletelt hagymát és fokhagymát az olívaolajon, közepes lángon 5-10 perc alatt átpirítjuk, közben sózzuk, borsozzuk. Hozzáöntjük a vermutot, a negyedére forraljuk, majd jöhet rá az alaplé, és felforraljuk. Amikor felforrt, hozzátesszük a borsót, ízlés szerint sózzuk, belerakjuk az eritritet, a borecetet, és 3-5 perc folyamatos forralás mellett megfőzzük.

Turmixgép segítségével krémesre pürésítjük, közben hozzáadjuk a spenótot és a tárkonyt, így is turmixoljuk egy kicsit, végül egy sűrű szövésű szűrőn átpasszírozzuk. Ha túl sűrű, egy kevés alaplével vagy vízzel felhúzzuk ízlés szerint. A levest a zellerchipsszel tálaljuk, és megszórjuk egy kevés frissen őrölt borssal.

tárkonyos borsókrémleves zellerchipsszel
Tárkonyos borsókrémleves zellerchipsszel

Még több melengető krémleves:

„Mindent bele” zöldségkrémleves
Zsályás sütőtökkrémleves
Tejszínes hagymakrémleves

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

A borsót általában mentával szokták társítani, viszont véleményem szerint a tárkony sokkal jobban passzol hozzá. Ezt a krémlevest télen melegen, nyáron viszont lehűtve is fogyaszthatjuk, nem fog csalódást okozni.

pictogram

Vega

Hozzávalók

6 főre
A zellerchipshez
200 g
zellergumó
frissen őrölt bors
1 tk
fokhagymapor
1 tk
olívaolaj
A leveshez
180 g
hagyma
4 gerezd
fokhagyma
4 ek
olívaolaj
só, bors
100 ml
vermut
1 l
zöldségalaplé
1.6 kg
fagyasztott zöldborsó
(hűtőben kiolvasztva)
0.5 tk
eritrit
2 ek
fehérborecet
100 g
spenót
3 - 4 szál
tárkony

A tárkonyos borsókrémleves elkészítéséhez a zellergumót meghámozzuk, és egy mandolinnal 1-2 mm vastag szeleteket vágunk belőle. Sózzuk, majd 10 percig hagyjuk állni, ezután fűszerezzük borssal és fokhagymaporral.

A zellerszeletekről a felesleges nedvességet papírtörlő segítségével leitatjuk, majd az olívaolajjal megkent sütőpapíros tepsire tesszük úgy, hogy ne fedjék egymást, és 160 fokra előmelegített sütőben nagyjából 15 perc alatt készre sütjük.

A szeletelt hagymát és fokhagymát az olívaolajon, közepes lángon 5-10 perc alatt átpirítjuk, közben sózzuk, borsozzuk. Hozzáöntjük a vermutot, a negyedére forraljuk, majd jöhet rá az alaplé, és felforraljuk. Amikor felforrt, hozzátesszük a borsót, ízlés szerint sózzuk, belerakjuk az eritritet, a borecetet, és 3-5 perc folyamatos forralás mellett megfőzzük.

Turmixgép segítségével krémesre pürésítjük, közben hozzáadjuk a spenótot és a tárkonyt, így is turmixoljuk egy kicsit, végül egy sűrű szövésű szűrőn átpasszírozzuk. Ha túl sűrű, egy kevés alaplével vagy vízzel felhúzzuk ízlés szerint. A levest a zellerchipsszel tálaljuk, és megszórjuk egy kevés frissen őrölt borssal.

tárkonyos borsókrémleves zellerchipsszel
Tárkonyos borsókrémleves zellerchipsszel

Még több melengető krémleves:

„Mindent bele” zöldségkrémleves
Zsályás sütőtökkrémleves
Tejszínes hagymakrémleves

Ha tetszett a Tárkonyos borsókrémleves zellerchipsszel receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept