Street Kitchen

Vajbabfőzelék

Vajbabfőzelék

Hozzávalók
bő étolaj a sütéshez
1 ek
sertészsír
1 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
3 gerezd
fokhagyma
500 g
friss vajbab
1 tk
őrölt fűszerpaprika
600 ml
víz
150 g
tejföl
60 g
finomliszt
1 ek
tárkonyecet
1 tk
mustár
1 csokor
friss petrezselyem
A fasírtgolyókhoz
0.5 db
zsemle
500 g
darált sertéshús
1 db
tojás
1 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
3 gerezd
fokhagyma
1 csokor
petrezselyem
só, bors
1 mk
őrölt kömény
2 tk
őrölt fűszerpaprika + a tálaláshoz
100 g
zsemlemorzsa

Elkészítés

A vajbabfőzelék zsírt felmelegítjük egy lábasban, majd hozzáadjuk a finomra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát. Közepes hőfokon kb. 4 percig dinszteljük. Hozzáadjuk a vajbabot, aminek előzőleg levágjuk a két végét, majd rézsútosan 3-4 cm-es darabokra vágjuk és közepesen erős hőfokon 1-2 percig pirítjuk, megszórjuk a fűszerpaprikával és felöntjük a vízzel. Amikor forr, sózzuk, és közepes hőfokon kb. 15 percig főzzük. A tejfölben elkeverjük a lisztet, majd egy szűrőn át a léből merünk rá 1-2 merőkanálnyit, csomómentesre keverjük és behabarjuk vele a főzeléket. 2 perc forralás után lekapcsoljuk a tűzhelyet és ízesítjük a főzeléket a tárkonyecettel, a mustárral és a finomra vágott friss petrezselyemmel.   

A fasírthoz a zsemlét vízbe áztatjuk, hogy jól megszívja magát. A darált húshoz adjuk a tojást, a nagyon finomra vágott vörös- és fokhagymát, a kinyomkodott, péppé vágott zsemlét, a frissen aprított petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, ízesítjük köménnyel és fűszerpaprikával. Alaposan összedolgozzuk, majd kb. 30 g-os kis gombócokat formázunk a masszából, megforgatjuk a zsemlemorzsában és kb. 3 perc alatt megsütjük a 170 fokra melegített olajban. Tálaláskor a főzeléket megszórjuk egy kevés fűszerpaprikával.

Vajbabfozelek
Vajbabfőzelék (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 40 perc

A bab egy tápláló és finom alapanyag, nem véletlen van jelen közel fél évezrede az európai konyhában. Bár évszázadokig a szegények eledele volt, mostanra tudjuk, hogy egy értő szakács kezei alatt csodás ételek készülhetnek belőle. Ha tetszett a vajbabfőzelék, akkor nézzetek rá ezekre a receptekre is.

Mexikói csirkeragu quinoával és babbal

Mexikói chilis bab étcsokival

Oregánós marhahúspogácsa bazsalikomos quinoával és vörös pesztós babbal

www.streetkitchen.hu

Ritkán kívánom meg a vajbabfőzeléket, viszont amikor szezonja van, rengetegszer készítem. Kissé savanykásan, pikánsan, és természetesen fasírozottal. Szerintem azzal az igazi.

Hozzávalók

4 főre
bő étolaj a sütéshez
1 ek
sertészsír
1 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
3 gerezd
fokhagyma
500 g
friss vajbab
1 tk
őrölt fűszerpaprika
600 ml
víz
150 g
tejföl
60 g
finomliszt
1 ek
tárkonyecet
1 tk
mustár
1 csokor
friss petrezselyem
A fasírtgolyókhoz
0.5 db
zsemle
500 g
darált sertéshús
1 db
tojás
1 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
3 gerezd
fokhagyma
1 csokor
petrezselyem
só, bors
1 mk
őrölt kömény
2 tk
őrölt fűszerpaprika + a tálaláshoz
100 g
zsemlemorzsa

A vajbabfőzelék zsírt felmelegítjük egy lábasban, majd hozzáadjuk a finomra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát. Közepes hőfokon kb. 4 percig dinszteljük. Hozzáadjuk a vajbabot, aminek előzőleg levágjuk a két végét, majd rézsútosan 3-4 cm-es darabokra vágjuk és közepesen erős hőfokon 1-2 percig pirítjuk, megszórjuk a fűszerpaprikával és felöntjük a vízzel. Amikor forr, sózzuk, és közepes hőfokon kb. 15 percig főzzük. A tejfölben elkeverjük a lisztet, majd egy szűrőn át a léből merünk rá 1-2 merőkanálnyit, csomómentesre keverjük és behabarjuk vele a főzeléket. 2 perc forralás után lekapcsoljuk a tűzhelyet és ízesítjük a főzeléket a tárkonyecettel, a mustárral és a finomra vágott friss petrezselyemmel.   

A fasírthoz a zsemlét vízbe áztatjuk, hogy jól megszívja magát. A darált húshoz adjuk a tojást, a nagyon finomra vágott vörös- és fokhagymát, a kinyomkodott, péppé vágott zsemlét, a frissen aprított petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, ízesítjük köménnyel és fűszerpaprikával. Alaposan összedolgozzuk, majd kb. 30 g-os kis gombócokat formázunk a masszából, megforgatjuk a zsemlemorzsában és kb. 3 perc alatt megsütjük a 170 fokra melegített olajban. Tálaláskor a főzeléket megszórjuk egy kevés fűszerpaprikával.

Vajbabfozelek
Vajbabfőzelék (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 40 perc

A bab egy tápláló és finom alapanyag, nem véletlen van jelen közel fél évezrede az európai konyhában. Bár évszázadokig a szegények eledele volt, mostanra tudjuk, hogy egy értő szakács kezei alatt csodás ételek készülhetnek belőle. Ha tetszett a vajbabfőzelék, akkor nézzetek rá ezekre a receptekre is.

Mexikói csirkeragu quinoával és babbal

Mexikói chilis bab étcsokival

Oregánós marhahúspogácsa bazsalikomos quinoával és vörös pesztós babbal

Ha tetszett a Vajbabfőzelék receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept