Fantasztikus desszertek

Vaníliakrémes-banánospite

Vaníliakrémes-banános pite

Hozzávalók
Az aljához
1 csomag
zabkeksz
(215 g-os kiszerelés)
100 g
olvasztott vaj
2 ek
porcukor
1 db
banán
1 tk
fahéj
A vaníliakrémhez
100 g
tojássárgája
(5 db tojásból)
4 db
lapzselatin
500 ml
tej
50 g
kukoricakeményítő
100 g
kristálycukor
80 ml
vaníliaaroma
25 g
vaj
A tetejére
3 ek
porcukor
A díszítéshez
1 db
banán
2 - 3 db
zabkeksz
150 g
habtejszín
200 ml
habtejszín

Elkészítés

A vaníliakrémes-banános pite első lépéseként az alját készítjük el, amihez egy tálban összemorzsoljuk a kekszet, de párat félreteszünk a dekorációhoz. Hozzáadjuk a vajat meg a porcukrot. A masszát egy piteformába vagy hőálló üvegformába nyomkodjuk és 180 fokra előmelegített sütőbe rakjuk 10 percre, hogy összeálljon és ne peregjen szét, amikor szeleteljük. Kivesszük a sütőből és félretesszük a pite összeállításáig. 

A vaníliás krémhez a tojássárgájákat egy tálba helyezzük, a zselatinlapokat pedig hideg vízbe áztatjuk. 

Egy lábasban elkeverjük a tejet, a keményítőt, a cukrot és a vaníliaaromát, majd lassú hőfokon, folyamatos keverés mellett felmelegítjük. Ahogy felmelegedett, de még nem kezdett besűrűsödni, lehúzzuk a tűzről és pár kanállal a tojássárgájákhoz kanalazunk belőle, hogy megtörténjen a hőkiegyenlítés. Habverővel elkeverjük, és ezt a keveréket visszaöntjük a meleg tejbe, majd folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg pudingállagú nem lesz.

Lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a kinyomkodott zselatinlapokat, illetve a vajat is, elkeverjük, majd fóliával letakarjuk úgy, hogy a fólia beleérjen a krémbe, hogy ne bőrösödjön be a teteje. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap kézi mixer segítségével fellazítjuk a krémet a tejszínnel. 

Elővesszük a pite alját, egy rétegben teszünk rá vékonyan felszeletelt banánt, és megszórjuk a fahéjjal. Rárakjuk a vaníliás krémet és elsimítjuk. A tetejére szánt tejszínt felverjük a porcukorral, és egy spatula segítségével ízlésesen ezt is elkenjük rajta. Felszeletelt banánnal és kekszdarabokkal dekoráljuk a pitét. 

Tipp: Ha nem rögtön tálaljuk, a banánszeleteket meglocsolhatjuk egy kis citromlével, hogy ne barnuljanak be.
vaniliakremes-bananos-pite
Vaníliakrémes-banános pite (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 45 perc 
  • Hűtési idő: 1 éjszaka

Még több zabkekszes süti az ünnepekre:

Mézes-kakukkfüves sajttorta-pohárkrém

Pezsgős syllabub vörösboros meggykompóttal

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

Legyen szó az ünnepekről vagy családi/baráti összejövetelről, szeretek előre dolgozni, hogy legyen időm az utolsó simításokra. Ezért szoktam ezt a vaníliás-banános pitét választani desszertnek, mert előre el tudom készíteni, és mindenki imádja!

Hozzávalók

1 db 22 cm-es piteformához
Az aljához
1 csomag
zabkeksz
(215 g-os kiszerelés)
100 g
olvasztott vaj
2 ek
porcukor
1 db
banán
1 tk
fahéj
A vaníliakrémhez
100 g
tojássárgája
(5 db tojásból)
4 db
lapzselatin
500 ml
tej
50 g
kukoricakeményítő
100 g
kristálycukor
80 ml
vaníliaaroma
25 g
vaj
A tetejére
3 ek
porcukor
A díszítéshez
1 db
banán
2 - 3 db
zabkeksz
150 g
habtejszín
200 ml
habtejszín

A vaníliakrémes-banános pite első lépéseként az alját készítjük el, amihez egy tálban összemorzsoljuk a kekszet, de párat félreteszünk a dekorációhoz. Hozzáadjuk a vajat meg a porcukrot. A masszát egy piteformába vagy hőálló üvegformába nyomkodjuk és 180 fokra előmelegített sütőbe rakjuk 10 percre, hogy összeálljon és ne peregjen szét, amikor szeleteljük. Kivesszük a sütőből és félretesszük a pite összeállításáig. 

A vaníliás krémhez a tojássárgájákat egy tálba helyezzük, a zselatinlapokat pedig hideg vízbe áztatjuk. 

Egy lábasban elkeverjük a tejet, a keményítőt, a cukrot és a vaníliaaromát, majd lassú hőfokon, folyamatos keverés mellett felmelegítjük. Ahogy felmelegedett, de még nem kezdett besűrűsödni, lehúzzuk a tűzről és pár kanállal a tojássárgájákhoz kanalazunk belőle, hogy megtörténjen a hőkiegyenlítés. Habverővel elkeverjük, és ezt a keveréket visszaöntjük a meleg tejbe, majd folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg pudingállagú nem lesz.

Lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a kinyomkodott zselatinlapokat, illetve a vajat is, elkeverjük, majd fóliával letakarjuk úgy, hogy a fólia beleérjen a krémbe, hogy ne bőrösödjön be a teteje. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap kézi mixer segítségével fellazítjuk a krémet a tejszínnel. 

Elővesszük a pite alját, egy rétegben teszünk rá vékonyan felszeletelt banánt, és megszórjuk a fahéjjal. Rárakjuk a vaníliás krémet és elsimítjuk. A tetejére szánt tejszínt felverjük a porcukorral, és egy spatula segítségével ízlésesen ezt is elkenjük rajta. Felszeletelt banánnal és kekszdarabokkal dekoráljuk a pitét. 

Tipp: Ha nem rögtön tálaljuk, a banánszeleteket meglocsolhatjuk egy kis citromlével, hogy ne barnuljanak be.
vaniliakremes-bananos-pite
Vaníliakrémes-banános pite (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 45 perc 
  • Hűtési idő: 1 éjszaka

Még több zabkekszes süti az ünnepekre:

Mézes-kakukkfüves sajttorta-pohárkrém

Pezsgős syllabub vörösboros meggykompóttal

Ha tetszett a Vaníliakrémes-banános pite receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept