A vaníliakrémes-banános pite első lépéseként az alját készítjük el, amihez egy tálban összemorzsoljuk a kekszet, de párat félreteszünk a dekorációhoz. Hozzáadjuk a vajat meg a porcukrot. A masszát egy piteformába vagy hőálló üvegformába nyomkodjuk és 180 fokra előmelegített sütőbe rakjuk 10 percre, hogy összeálljon és ne peregjen szét, amikor szeleteljük. Kivesszük a sütőből és félretesszük a pite összeállításáig.
A vaníliás krémhez a tojássárgájákat egy tálba helyezzük, a zselatinlapokat pedig hideg vízbe áztatjuk.
Egy lábasban elkeverjük a tejet, a keményítőt, a cukrot és a vaníliaaromát, majd lassú hőfokon, folyamatos keverés mellett felmelegítjük. Ahogy felmelegedett, de még nem kezdett besűrűsödni, lehúzzuk a tűzről és pár kanállal a tojássárgájákhoz kanalazunk belőle, hogy megtörténjen a hőkiegyenlítés. Habverővel elkeverjük, és ezt a keveréket visszaöntjük a meleg tejbe, majd folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg pudingállagú nem lesz.
Lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a kinyomkodott zselatinlapokat, illetve a vajat is, elkeverjük, majd fóliával letakarjuk úgy, hogy a fólia beleérjen a krémbe, hogy ne bőrösödjön be a teteje. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap kézi mixer segítségével fellazítjuk a krémet a tejszínnel.
Elővesszük a pite alját, egy rétegben teszünk rá vékonyan felszeletelt banánt, és megszórjuk a fahéjjal. Rárakjuk a vaníliás krémet és elsimítjuk. A tetejére szánt tejszínt felverjük a porcukorral, és egy spatula segítségével ízlésesen ezt is elkenjük rajta. Felszeletelt banánnal és kekszdarabokkal dekoráljuk a pitét.
Tipp: Ha nem rögtön tálaljuk, a banánszeleteket meglocsolhatjuk egy kis citromlével, hogy ne barnuljanak be.

- Elkészítési idő: 45 perc
- Hűtési idő: 1 éjszaka