Vega karácsony

Vegatöltöttkáposzta

Vega töltött káposzta

Hozzávalók
A töltelékhez és a töltéshez
100 g
csiperkegomba
2 ek
olaj
1 fej
hagyma
(kb. 160 g / fej)
3 gerezd
fokhagyma
2 csomag
babalapú morzsolt húshelyettesítő
(200 g-os kiszerelés / csomag)
frissen őrölt bors
1 tk
őrölt fűszerkömény
3 tk
pirospaprika
1.5 tk
füstölt pirospaprika
2 tk
szójaszósz
250 g
előfőzött rizs
(250 g = kb. 85 g nyersen)
2 db
tojás
10 - 12 db
tölteni való savanyúkáposzta-levél
A káposztás alaphoz
1 fej
hagyma
(kb. 160 g / fej)
2 ek
olaj
3 gerezd
fokhagyma
1 tk
paradicsompüré
só, bors
1 tk
őrölt fűszerkömény
1.5 ek
pirospaprika
1 kg
savanyú káposzta
200 ml
víz
A habaráshoz
2 ek
tejföl
1 tk
keményítő
100 ml
víz
A tálaláshoz
tejföl ízlés szerint
1 csipet
pirospaprika

Elkészítés

A vega töltött káposzta elkészítéséhez először a gombát kis (1-1,5 cm-es) kockákra vágjuk, és egy száraz, forró serpenyőben lepirítjuk. Amikor szép színt kapott, ráöntjük az olajat, és rászórjuk a finomra vágott hagymát. Rádobjuk a vékonyra szeletelt fokhagymát is, és tovább pirítjuk.

Rátesszük a húshelyettesítőt, ízesítjük borssal, köménnyel, sima és füstölt pirospaprikával, sóval, meglocsoljuk szójaszósszal, kicsit lepirítjuk, és ezzel kész is a töltelék alapja. Az előfőzött rizst is hozzáadjuk, összekeverjük, és hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, mehet bele a tojás, összekeverjük, és készen is állunk a töltögetésre.

vega töltött káposzta

A káposztás alaphoz a finomra vágott hagymát közepesen erős lángon, egy lábasban, az olajon megdinszteljük, majd rádobjuk a szeletelt fokhagymát, kicsit lepirítjuk, majd rákanalazzuk a paradicsompürét, és ezzel aranybarnára pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk köménnyel és pirospaprikával, összeforgatjuk, és rádobjuk a vágott savanyú káposztát. Ezt egyébként kóstoljuk meg előtte, ha savanyúnak találjuk, érdemes egyszer átmosni. Alaposan összeforgatjuk a hagymás alappal, ráöntjük a vizet, és közepes lángon pároljuk, amíg betöltjük a töltött káposztákat.

A vega töltött káposzta befejezése

A tölteni való levelek torzsa részét vékonyra vágjuk, és a töltelékből egy fasírt méretű adagot kicsit hosszúkásra formázva az aljára teszünk. Feltekerjük, majd a kilógó részeket betömködjük. Amikor az összeset betöltöttük, a káposztás alap felét kivesszük, és a lábasban maradt káposztára halmozzuk a töltött káposztákat. Befedjük a kiszedett káposztával, felöntjük annyi vízzel, hogy a töltött káposztákat majdnem ellepje, és lefedve, kis lángon 1 óráig főzzük.

Ezután a töltött káposztákat kiszedjük, az alapot pedig behabarjuk a vízzel és keményítővel kikevert tejföllel. Az alapból szedünk a tányérra, erre mehet a töltött káposzta, megküldjük egy kis tejföllel, és megszórjuk egy kis pirospaprikával.

vega-toltott-kaposzta-recept
Vega töltött káposzta

Elkészítési idő: kb. 120 perc

Még több remek húsmentes recept:

Zé-féle vegán bolognai spagetti

Vega Stefánia-vagdalt krumplipürével

Áfonyás-BBQ szószos golyók

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

A szezon legperfektebb vega töltött káposztájával érkezik Zé a konyhára. Vigyázat, a videó után biztos megcsappan az országos savanyúkáposzta-készlet.

pictogram

Vega

Hozzávalók

4 főre
A töltelékhez és a töltéshez
100 g
csiperkegomba
2 ek
olaj
1 fej
hagyma
(kb. 160 g / fej)
3 gerezd
fokhagyma
2 csomag
babalapú morzsolt húshelyettesítő
(200 g-os kiszerelés / csomag)
frissen őrölt bors
1 tk
őrölt fűszerkömény
3 tk
pirospaprika
1.5 tk
füstölt pirospaprika
2 tk
szójaszósz
250 g
előfőzött rizs
(250 g = kb. 85 g nyersen)
2 db
tojás
10 - 12 db
tölteni való savanyúkáposzta-levél
A káposztás alaphoz
1 fej
hagyma
(kb. 160 g / fej)
2 ek
olaj
3 gerezd
fokhagyma
1 tk
paradicsompüré
só, bors
1 tk
őrölt fűszerkömény
1.5 ek
pirospaprika
1 kg
savanyú káposzta
200 ml
víz
A habaráshoz
2 ek
tejföl
1 tk
keményítő
100 ml
víz
A tálaláshoz
tejföl ízlés szerint
1 csipet
pirospaprika

A vega töltött káposzta elkészítéséhez először a gombát kis (1-1,5 cm-es) kockákra vágjuk, és egy száraz, forró serpenyőben lepirítjuk. Amikor szép színt kapott, ráöntjük az olajat, és rászórjuk a finomra vágott hagymát. Rádobjuk a vékonyra szeletelt fokhagymát is, és tovább pirítjuk.

Rátesszük a húshelyettesítőt, ízesítjük borssal, köménnyel, sima és füstölt pirospaprikával, sóval, meglocsoljuk szójaszósszal, kicsit lepirítjuk, és ezzel kész is a töltelék alapja. Az előfőzött rizst is hozzáadjuk, összekeverjük, és hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, mehet bele a tojás, összekeverjük, és készen is állunk a töltögetésre.

vega töltött káposzta

A káposztás alaphoz a finomra vágott hagymát közepesen erős lángon, egy lábasban, az olajon megdinszteljük, majd rádobjuk a szeletelt fokhagymát, kicsit lepirítjuk, majd rákanalazzuk a paradicsompürét, és ezzel aranybarnára pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk köménnyel és pirospaprikával, összeforgatjuk, és rádobjuk a vágott savanyú káposztát. Ezt egyébként kóstoljuk meg előtte, ha savanyúnak találjuk, érdemes egyszer átmosni. Alaposan összeforgatjuk a hagymás alappal, ráöntjük a vizet, és közepes lángon pároljuk, amíg betöltjük a töltött káposztákat.

A vega töltött káposzta befejezése

A tölteni való levelek torzsa részét vékonyra vágjuk, és a töltelékből egy fasírt méretű adagot kicsit hosszúkásra formázva az aljára teszünk. Feltekerjük, majd a kilógó részeket betömködjük. Amikor az összeset betöltöttük, a káposztás alap felét kivesszük, és a lábasban maradt káposztára halmozzuk a töltött káposztákat. Befedjük a kiszedett káposztával, felöntjük annyi vízzel, hogy a töltött káposztákat majdnem ellepje, és lefedve, kis lángon 1 óráig főzzük.

Ezután a töltött káposztákat kiszedjük, az alapot pedig behabarjuk a vízzel és keményítővel kikevert tejföllel. Az alapból szedünk a tányérra, erre mehet a töltött káposzta, megküldjük egy kis tejföllel, és megszórjuk egy kis pirospaprikával.

vega-toltott-kaposzta-recept
Vega töltött káposzta

Elkészítési idő: kb. 120 perc

Még több remek húsmentes recept:

Zé-féle vegán bolognai spagetti

Vega Stefánia-vagdalt krumplipürével

Áfonyás-BBQ szószos golyók

Ha tetszett a vega töltött káposzta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése