Street Kitchen

Veloutémártás

Velouté mártás

Hozzávalók
50 ml
tejszín
60 g
vaj
50 g
liszt
350 ml
alaplé
só, bors
szerecsendió reszelve
(ízlés szerint)
Az ebből készült kapormártáshoz
1 db
citrom
1 kis csokor
kapor
1 ek
kapribogyó

Elkészítés

A velouté hasonlóan készül, mint a besamel, de itt tej helyett alaplevet használunk. Készülhet hús-, zöldség-, de akár halalapléből is, amennyiben nincs alaplevünk, egy leveskockát feloldunk azonos mennyiségű vízben, majd 5 percig főzzük. 

A mártás elkészítéséhez egy közepes lángon hevített lábasban felolvasztjuk a vajat, majd elkeverjük benne a lisztet, és az alaplével felengedjük. Egy habverővel simára keverjük, és néhány percig főzzük, majd lefedve készre forraljuk 3-4 perc alatt. Ízesítjük sóval, borssal és szerecsendióval.

Néhány további hozzávalóval készíthetünk belőle kapormártást is. Ehhez a kész veloutéba keverjük a citrom levét és lereszelt héját, a tejszínt, az apróra vágott kaprot és kapribogyót, majd egyet rottyantunk rajta. A kész mártás perfekt kísérője lesz például egy sült lazacnak.

Velouté
Velouté

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

A velouté vagy fehérmártás egy az 5 alapmártás közül. Most az alaprecept mellett a turbózott, kapros verziót is mutatjuk!

Hozzávalók

4 - 6 főre
50 ml
tejszín
60 g
vaj
50 g
liszt
350 ml
alaplé
só, bors
szerecsendió reszelve
(ízlés szerint)
Az ebből készült kapormártáshoz
1 db
citrom
1 kis csokor
kapor
1 ek
kapribogyó

A velouté hasonlóan készül, mint a besamel, de itt tej helyett alaplevet használunk. Készülhet hús-, zöldség-, de akár halalapléből is, amennyiben nincs alaplevünk, egy leveskockát feloldunk azonos mennyiségű vízben, majd 5 percig főzzük. 

A mártás elkészítéséhez egy közepes lángon hevített lábasban felolvasztjuk a vajat, majd elkeverjük benne a lisztet, és az alaplével felengedjük. Egy habverővel simára keverjük, és néhány percig főzzük, majd lefedve készre forraljuk 3-4 perc alatt. Ízesítjük sóval, borssal és szerecsendióval.

Néhány további hozzávalóval készíthetünk belőle kapormártást is. Ehhez a kész veloutéba keverjük a citrom levét és lereszelt héját, a tejszínt, az apróra vágott kaprot és kapribogyót, majd egyet rottyantunk rajta. A kész mártás perfekt kísérője lesz például egy sült lazacnak.

Velouté
Velouté

Ha tetszett a Velouté mártás receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept