A fehér mac and cheese elkészítéséhez először a tésztát forró, sós vízben kifőzzük úgy, hogy a csomagoláson jelzett időnél 2-3 perccel korábban leszűrjük és félretesszük.
Közben közepes lángon megolvasztjuk a vajat, majd rádobjuk a lisztet, és folyamatos keverés mellett egy kicsit megpirítjuk, hogy a liszt ne maradjon nyers.
Amikor kekszhez hasonló illata van és szép halvány morzsaszíne, hozzáöntjük a tejet és elkeverjük. Ha csomós maradna, botmixerrel átdolgozzuk. Addig főzzük a szószalapunkat, amíg egy kicsit be nem sűrűsödik.
Ekkor mehet bele a reszelt cheddar és Gruyère sajt, a fokhagyma- és vöröshagymapor, só, bors. Addig keverjük, amíg el nem olvadnak a sajtok, majd beletesszük a natúr sajtos szendvicskrémet is, és homogénre elegyítjük. A sajtszószt ráöntjük a tésztára, elkeverjük és nagyobb szufléformákba szedjük.
Egy tálba szórjuk a panko morzsát, sózzuk, borsozzuk és összemorzsoljuk a kakukkfűlevelekkel, a puha vajjal és a reszelt parmezánnal. Megszórjuk a tészta tetejét a fűszeres morzsával, majd 185 fokra előmelegített sütőben 20-25 percet sütjük, amíg a teteje szép pirult nem lesz.

- Elkészítési idő: 30 perc
- Sütési idő: 20-25 perc