Mártogatósok, szószok, krémek

Padlizsánkrémtélire

Padlizsánkrém télire

Hozzávalók
2 kg
padlizsán
só, bors
2 gerezd
fokhagyma
40 g
mustár
0.5 fej
vöröshagyma
(160 g/fej)
80 g
majonéz
0.5 mk
borkősav

Elkészítés
  1. A padlizsánkrém télire receptjének elkészítéséhez először a padlizsánokat villával megszurkáljuk, egy tepsire rakjuk és betesszük a 220 fokra előmelegített sütőbe. Kb. 50 perc alatt megsütjük őket. Akkor jó, amikor egy villával könnyedén át tudjuk szúrni.

  2. Hagyjuk kicsit hűlni, majd megpucoljuk és a húsát egy tálba tesszük. Nekem a 2 kilóból végül 560 gramm padlizsánhúsom lett. 

  3. Az így kapott padlizsánt egy késes aprítóba tesszük. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fokhagymát, a mustárt, a vöröshagymát és a majonézt, és az egészet krémesre zúzzuk.

  4. A padlizsánkrémet csírátlanított üvegbe tesszük. A tetejét megszórjuk a borkősavval és mehet is a hűtőbe. 

www.streetkitchen.hu

A Fenntartható receptek támogatója:
Tartalom szponzorációs logó

Egy jó krém mellé az sem baj, ha mindössze egy kis kenyerünk és némi zöldségünk van otthon. De az utóbbi akár el is hanyagolható, hiszen egy padlizsánkrémmel vastagon megkent kenyér mellé nem is nagyon kell más, és máris kész a szuper reggeli vagy vacsora.

A padlizsánkrém az egyik legfinomabb mediterrán csemege, ami a pirított padlizsán és a fokhagyma karakteres ízét krémes, selymes textúrában hozza el az asztalra. Nemcsak szendvicsek, pirítósok vagy falatkák tökéletes kísérője, de akár előételként is megállja a helyét. A könnyen elkészíthető, mégis különleges fogás mindig siker, ha vendégeket vársz.

Hozzávalók

1 db kb. 700 ml-es üveghez
2 kg
padlizsán
só, bors
2 gerezd
fokhagyma
40 g
mustár
0.5 fej
vöröshagyma
(160 g/fej)
80 g
majonéz
0.5 mk
borkősav

Elkészítés

  1. A padlizsánkrém télire receptjének elkészítéséhez először a padlizsánokat villával megszurkáljuk, egy tepsire rakjuk és betesszük a 220 fokra előmelegített sütőbe. Kb. 50 perc alatt megsütjük őket. Akkor jó, amikor egy villával könnyedén át tudjuk szúrni.

  2. Hagyjuk kicsit hűlni, majd megpucoljuk és a húsát egy tálba tesszük. Nekem a 2 kilóból végül 560 gramm padlizsánhúsom lett. 

  3. Az így kapott padlizsánt egy késes aprítóba tesszük. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fokhagymát, a mustárt, a vöröshagymát és a majonézt, és az egészet krémesre zúzzuk.

  4. A padlizsánkrémet csírátlanított üvegbe tesszük. A tetejét megszórjuk a borkősavval és mehet is a hűtőbe. 

padlizsankrem-telire
Padlizsánkrém télire (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 15 perc

  • Sütési idő: 50 perc

A titok a padlizsán alapos sütésében rejlik: így a füstös ízek kiemelkednek, és a krém természetesen lágy, olajos állagú lesz. Kis kreativitással ízesíthetjük citrommal, petrezselyemmel vagy akár pirított magvakkal, így minden alkalomra új arculatot adhatunk neki.

Rajongsz a padlizsános kajákért? Akkor van egy jó hírünk, nem spóroltunk velük! Íme három recept amire lecsaphatsz még a padlizsánkrém után!

Zöldségekkel töltött padlizsán

Kuszkusszal töltött padlizsán zöldfűszeres joghurttal

Pikáns padlizsános tészta

Ha tetszett a padlizsánkrém télire receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése