A citromos piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, majd a fehérjéket a cukor egyik felével habbá verjük, a sárgájákat pedig egy külön tálban, a cukor másik felével habosra keverjük, majd belekeverjük a vajat, valamint mehet hozzá a citrom leve és a lereszelt héja is.
A lisztet elkeverjük a sütőporral és a sóval, majd kb. a felét a sárgájákhoz keverjük. Jöhet bele a fehérjehab fele is, amivel fellazítjuk a sárgájás részt. Belekeverjük a maradék lisztet, átkeverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjehab másik felét is egy spatulával, hogy ne törjük össze a habot.
A tepsi aljára vágunk egy megfelelő méretű sütőpapírt, rásimítjuk a masszát, és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük a piskótát.
Amikor kihűlt, kivesszük a formából. A porcukrot összekeverjük a citromlével (ha nem elég sűrű, kenhető állagú, keverhetünk hozzá még kevés porcukrot), a süti tetejére kenjük a mázat, ráreszeljük a citromhéjat, és kb. 10 perc pihentetés után, vizezett késsel felvágjuk a piskótát, így nem fog rátapadni a cukormáz.
- Előkészítési idő: 15 perc
- Sütési idő: kb. 25 perc
- Pihentetés: 10 perc
- Összesen: kb. 50 perc
