Ázsiai kaják

Alvósárkány,apekingihúsostekercs

Alvó sárkány, a pekingi húsos tekercs

Hozzávalók
A tésztához
1 kg
finomliszt
10 g
szárított élesztő
1 tk
kristálycukor
1 ek
sertészsír
650 ml
langyos víz
A töltelékhez
2 fej
vöröshagyma
5
cm gyömbér
700 g
darált sertéshús
4 ek
szójaszósz
2 ek
osztrigaszósz
2 tk
fehér bors
2 tk
A tálaláshoz
4 ek
szójaszósz

Elkészítés

A pekingi húsos tekercs elkészítéséhez a lisztet összekeverjük az élesztővel és a cukorral, majd hozzáadjuk a sertészsírt és a langyos vizet. A tésztát simára gyúrjuk és frissen tartó fóliával lefedve, 1-1,5 óra alatt a kétszeresére kelesztjük.

Ez idő alatt összeállítjuk a tölteléket: a gyömbért és a vöröshagymát apróra vágjuk, és összekeverjük a darált hússal, valamint a nedves és száraz fűszerekkel. 

A megkelt tésztát egy deszkára helyezzük, majd kb. 1 cm vastagságú téglalap formára nyújtjuk. A húsos tölteléket egyenletesen a tésztára kenjük úgy, hogy a széleknél 1-1,5 cm-es részt szabadon hagyunk. A hosszabbik oldalnál fogva el kezdjük feltekerni a tésztát, lezárjuk a hosszabbik szélét, majd a két végét is összenyomjuk, hogy ne folyjon ki a töltelék gőzölés közben.

Nedves konyharuhával kibélelt bambuszgőzölőbe helyezzük a húsos tekercset. Ha nem fér el benne, akkor ketté is oszthatjuk, de a széleket mindig zárjuk le. Lefedjük és még 15-20 percig pihentetjük fedő alatt. Ezt követően forrásban levő víz fölé helyezzük a gőzölőt, és 35-40 perc alatt készre pároljuk a húsos tekercset.

Az így kapott „alvó sárkányt” szeletekre vágjuk, és egy kis szójaszósz vagy rizsecet kíséretében tálaljuk.

alvo-sarkany-pekingi-husos-tekercs
Alvó sárkány, a pekingi húsos tekercs (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 60 perc
  • Kelesztési idő: 80 perc

Még több tekercs:

Mengyi-féle nyári tekercs

Krémsajtos-lazacos sushi

Banános-csokis tavaszi tekercs sós karamellás mártogatóssal

www.streetkitchen.hu

Egy szuper, megúszós receptet hoztam nektek, egyenesen a szülővárosomból, Pekingből. Ezt a húsos tekercset alvó sárkány néven emlegetik arrafelé, és tökéletes választás azokra a napokra, amikor kevés energiabefektetéssel készítenétek valami finomat.

Hozzávalók

6 adaghoz
A tésztához
1 kg
finomliszt
10 g
szárított élesztő
1 tk
kristálycukor
1 ek
sertészsír
650 ml
langyos víz
A töltelékhez
2 fej
vöröshagyma
5
cm gyömbér
700 g
darált sertéshús
4 ek
szójaszósz
2 ek
osztrigaszósz
2 tk
fehér bors
2 tk
A tálaláshoz
4 ek
szójaszósz

A pekingi húsos tekercs elkészítéséhez a lisztet összekeverjük az élesztővel és a cukorral, majd hozzáadjuk a sertészsírt és a langyos vizet. A tésztát simára gyúrjuk és frissen tartó fóliával lefedve, 1-1,5 óra alatt a kétszeresére kelesztjük.

Ez idő alatt összeállítjuk a tölteléket: a gyömbért és a vöröshagymát apróra vágjuk, és összekeverjük a darált hússal, valamint a nedves és száraz fűszerekkel. 

A megkelt tésztát egy deszkára helyezzük, majd kb. 1 cm vastagságú téglalap formára nyújtjuk. A húsos tölteléket egyenletesen a tésztára kenjük úgy, hogy a széleknél 1-1,5 cm-es részt szabadon hagyunk. A hosszabbik oldalnál fogva el kezdjük feltekerni a tésztát, lezárjuk a hosszabbik szélét, majd a két végét is összenyomjuk, hogy ne folyjon ki a töltelék gőzölés közben.

Nedves konyharuhával kibélelt bambuszgőzölőbe helyezzük a húsos tekercset. Ha nem fér el benne, akkor ketté is oszthatjuk, de a széleket mindig zárjuk le. Lefedjük és még 15-20 percig pihentetjük fedő alatt. Ezt követően forrásban levő víz fölé helyezzük a gőzölőt, és 35-40 perc alatt készre pároljuk a húsos tekercset.

Az így kapott „alvó sárkányt” szeletekre vágjuk, és egy kis szójaszósz vagy rizsecet kíséretében tálaljuk.

alvo-sarkany-pekingi-husos-tekercs
Alvó sárkány, a pekingi húsos tekercs (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 60 perc
  • Kelesztési idő: 80 perc

Még több tekercs:

Mengyi-féle nyári tekercs

Krémsajtos-lazacos sushi

Banános-csokis tavaszi tekercs sós karamellás mártogatóssal

Ha tetszett az Alvó sárkány, a pekingi húsos tekercs receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Tésztapárosító infografika - Gyermelyi

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept