Hozzávalók
Az édes chiliszószhoz
- ½ db piros kaliforniai paprika
- 2 db piros chili
- 5 gerezd fokhagyma
- 80 g ananász
- 40 ml főzővíz
- 80 ml rizsecet
- 80 g kristálycukor
A tekercsekhez
- 9 db rák
- só
- ½ ek citromlé
- 100 g rizstészta vagy cérnametélt
- 6 db rizslap
- 2 ek szezámmag
- 12 db bazsalikomlevél
- 3 db jégsalátalevél
- ½ db sárgarépa
- ½ db kígyóuborka
- 30 g lila káposzta
Hozzávalók
Az édes chiliszószhoz
- ½ db piros kaliforniai paprika
- 2 db piros chili
- 5 gerezd fokhagyma
- 80 g ananász
- 40 ml főzővíz
- 80 ml rizsecet
- 80 g kristálycukor
A tekercsekhez
- 9 db rák
- só
- ½ ek citromlé
- 100 g rizstészta vagy cérnametélt
- 6 db rizslap
- 2 ek szezámmag
- 12 db bazsalikomlevél
- 3 db jégsalátalevél
- ½ db sárgarépa
- ½ db kígyóuborka
- 30 g lila káposzta
A nyári tekercs elkészítéséhez először az édes chiliszószt készítjük el, amihez (ha nincs kedvetek nekiállni, nyugodtan lehet helyettesíteni bolti verzióval) az ananászt felkockázzuk, a kaliforniai paprikát felcsíkozzuk, a chilit kettévágjuk és kimagozzuk. Egy fazékban vizet forralunk, majd beletesszük a paprikát, a chilit és a fokhagymát, majd közepes lángon puhára főzünk mindent.
Közben a sárgarépát, az uborkát és a lila káposztát 10 cm hosszú, vékony csíkokra vágjuk.
Miután megpuhultak a zöldségek, leszűrjük, de a főzővízből félreteszünk 40 ml-t. A zöldségeket egy aprítógépbe öntjük, hozzáadjuk az ananászt, majd felöntjük a főzővízzel és simára aprítjuk. Ez követően egy serpenyőbe öntjük, hozzáadjuk a rizsecetet, a cukrot és a sót. Ilyenkor érdemes megkóstolni, majd tetszőlegesen még édesíteni vagy savanyítani. Kisebb lángon addig főzzük, amíg sűrűbb lesz, ezután levesszük a tűzről, és készen is van a házi édes chiliszószunk.
Rákos és vegetáriánus nyári tekercset fogunk készíteni. A rákot megpucoljuk, és sós vízben 1-2 perc alatt készre főzzük (amennyiben főtt, pucolt rákot vettetek, ezt a lépést hagyjátok ki), majd sózzuk és meglocsoljuk citromlével. Ezután a rizstésztát lobogó, sós vízben 3-4 perc alatt megfőzzük, majd hideg vízzel átmossuk és lecsepegtetjük. Rövidebb darabokra vágjuk, hogy könnyebben fogyasztható legyen és félretesszük. A salátaleveleket megmossuk, és nagyobb darabokra tépkedjük.
A rizslapot hideg vízben 1 perc alatt puhára áztatjuk. A rákos tekercshez rátesszük a rizslapot egy vizes konyharuhára, hogy ne ragadjon le, majd fordított logikával először megszórjuk a rizslap közepét egy pici szezámmaggal. Ráteszünk 3 db rákot, ezután 3 db bazsalikomlevelet, a következő réteg egy nagyobb salátalevél, végül egy pici rizstészta. Én szeretek ilyenkor a rizstésztába keverni egy kis édes chiliszószt, de ez opcionális, mivel külön mártogatva is fogyasztható. Ügyeljünk arra, hogy annyi töltelék kerüljön a rizslapba, hogy minden oldalán még maradjon behajtható üres terület. Első lépésben az oldalakat fogjuk befelé hajtogatni szorosan, majd az alsó részt hajtjuk felfelé. Utolsó lépésben pedig a felső részt fogjuk lefelé szorosan ráhajtani a tekercsre. Megfordítjuk és készen is van a rákos nyári tekercs.
Vegetáriánus változat
A vegetáriánus esetében a rizslapot megszórjuk szezámmaggal, egymás mellé ráhelyezzük a répát, az uborkát és a káposztát, majd jöhetnek a bazsalikomlevelek, a salátalevél, végül a chiliszósszal összekevert rizstészta, és becsomagoljuk az előzőek szerint. Frissen érdemes fogyasztani a maradék édes chiliszósszal mártogatva.
- Elkészítési idő: 30 perc
Ha tetszett a nyári tekercs receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!