Burgonyagombócot természetesen többféleképpen készíthetünk, én most egy valóban brutális receptet hoztam nektek. Szerintem minden van benne, ami egy igazán cuccos téli kajából nem hiányozhat, úgyhogy ne is várjatok az elkészítésével.
A gombóchoz a krumplit megpucoljuk, kockákra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Ha megfőtt, átszűrjük, egy deszkán áttörjük, és hagyjuk kihűlni. Ezután összegyúrjuk a többi hozzávalóval, lefedjük, és hagyjuk állni kb. 20 percet.
Közben a káposztát vékonyan felszeleteljük. Egy nagy lábasban a zsíron megpirítjuk a kb. 2 cm nagyságú kolozsvári szalonnát, majd kiszedjük, és a visszamaradt zsiradékon aranybarnára pirítjuk a vékonyra szeletelt káposztát, amit már az elején sózunk, borsozunk. A vége felé megszórjuk a köménnyel, elkeverjük benne az ecetet is, majd visszadobjuk a megpirított szalonnát.
A tésztából kb. nagyobb diónyi gombócokat formázunk (lágyabb tésztát kell kapni), majd sós, gyöngyöző vízben addig főzzük, amíg fel nem jön a víz tetejére. Ezután leszűrjük, és az olajon vagy zsíron aranybarnára pirítjuk. Ezzel tálaljuk a káposztát, és megszórjuk friss, apróra vágott petrezselyemmel.
