Hirdetés
Green Kitchen

Bakonyi húsgombóc

Hozzávalók

3 - 4
főre
+

A húsgombóchoz

500 g darált sertéshús
só, bors
½ tk őrölt kömény
1 - 2 gerezd fokhagyma
1 db hagyma
1 db tojás

A raguhoz

30 g zsírszalonna
1 fej hagyma (nagyobb)
1 gerezd fokhagyma
300 g csiperkegomba
1 db paradicsom
1 l alaplé (ha zöldségleveskockát használunk, akkor 0,5 db kerüljön csak bele)
1 ek pirospaprika
só, bors
4 ek tejföl
2 ek liszt
50 g vaj
1 csokor petrezselyem

A tálaláshoz

tejföl
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Bakonyi húsgombóc

Magyaros, laktató, húsos és szaftos. Csakis szuper jelzők illetik ezt az ételt. Kell ennél több?
Kipróbáltam, jóóó lett!
11
Hirdetés

Hozzávalók

3 - 4
főre
+

A húsgombóchoz

500 g darált sertéshús
só, bors
½ tk őrölt kömény
1 - 2 gerezd fokhagyma
1 db hagyma
1 db tojás

A raguhoz

30 g zsírszalonna
1 fej hagyma (nagyobb)
1 gerezd fokhagyma
300 g csiperkegomba
1 db paradicsom
1 l alaplé (ha zöldségleveskockát használunk, akkor 0,5 db kerüljön csak bele)
1 ek pirospaprika
só, bors
4 ek tejföl
2 ek liszt
50 g vaj
1 csokor petrezselyem

A tálaláshoz

tejföl
Bevásárlólistához adom

Hirdetés

A darált húst ízesítjük a sóval, borssal, köménnyel, 1-2 gerezd fokhagymával, az apróra vágott hagymával, és beleütjük a tojást. Jó alaposan összekeverjük, majd tetszőleges, de nagyjából ugyanakkora gombócokat formázunk belőle.

A szalonnát apró kockákra vágjuk, és elkezdjük kisütni a zsírját. Mikor megpirult és kiengedte a zsírt, kivesszük a lábasból, majd beledobjuk az apró kockákra vágott hagymát és fokhagymát, és üvegesre pirítjuk. Ezután beletesszük a gombócokat, és oldalanként kb. 1-1,5 perc alatt körbepirítjuk őket. 

Kivesszük a gombócokat is, majd mehet a helyükre a cikkekre vágott gomba. A legnagyobb fokozaton pirítjuk, mert nagy a víztartalma, és ha nem elég forró az edény, akkor nem tud megpirulni. Mikor a gombák összeestek és kaptak egy kis színt, hozzátesszük az apró kockákra vágott paradicsomot, és felöntjük az alaplével, majd visszatesszük a gombócokat. Mikor elkezdett forrni, a tetejére szórjuk a pirospaprikát, sózzuk, borsozzuk, és lassú tűzön 25 percig főzzük. Mikor letelt a 25 perc, a gombócokat kivesszük a lábasból, és félretesszük. 

A tejfölbe belekeverjük a lisztet, és hőkiegyenlítést végzünk, ami azt jelenti, hogy a ragu levéből 2 merőkanálnyit elkeverünk a tejfölös lisztben. Használjunk nyugodtan habverőt, így biztos nem marad csomós. Ezután apránként belecsurgatjuk a habarást a szószba, és közben folyamatosan keverjük egy habverővel a mártást, így elkerüljük, hogy kicsapódjon a tejföl és csomóssá váljon. Végül visszatesszük a gombócokat is, és még 1-2 percig forraljuk. Mikor kész, elzárjuk a hőt, és az ételbe dobjuk a vajat és friss, apróra vágott petrezselymet. Tésztával vagy rizzsel tálaljuk a húsgombócot, és meglocsoljuk meg egy kis tejföllel.

bakonyi húsgombóc
Bakonyi húsgombóc

Ha tetszett a bakonyi húsgombóc receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások