Brutális kaják

Gesztenyéveltöltöttpulykamellhercegnőburgonyával

Gesztenyével töltött pulykamell hercegnőburgonyával

Hozzávalók
800 g
burgonya
0.5 db
szerecsendió
1 csokor
petrezselyem
20 g
parmezán sajt
2 db
tojás
A mártáshoz
1 ek
paradicsompüré
1 ek
finomliszt
50 ml
víz
50 ml
habtejszín
A pulykasülthöz
2 kg
pulykamell
200 g
főtt gesztenye
120 g
libaháj
0.5 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
2 gerezd
fokhagyma
2 csokor
petrezselyem
só, bors
0.5 db
szerecsendió
2 szál
bazsalikom
2 db
tojás
2 ek
zabpehely
2 ek
olívaolaj
1 ek
paradicsompüré
A tepsibe
2 szál
angolzeller
(50 g/szál)
1 szál
fehérrépa
(100 g/szál)
1 szál
sárgarépa
(150 g/szál)
2 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
6 gerezd
fokhagyma
4 ág
rozmaring
500 ml
csirkealaplé
100 g
vaj
A hercegnőburgonyához

Elkészítés

A pulykamellet egy vékony, hegyes késsel felszúrjuk és a közepéből kivágunk egy kb. 4 cm átmérőjű darabot. A kivágott hús kétharmadát felvágjuk ledarálható méretűre, a többit pedig felkockázzuk és félretesszük. 

A darálásra szánt húshoz hozzákeverjük a gesztenye kétharmadát, a libahájat, a felaprított vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Hozzáadjuk a petrezselyem felaprított szárát, sózzuk, borsozzuk és reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Az így kapott keveréket ledaráljuk, majd hozzákeverjük a felaprított petrezselyemzöldet és a tépkedett bazsalikomleveleket. Hozzáadjuk a maradék felaprított gesztenyét és a felkockázott húst is. Beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a zabpelyhet, és alaposan összekeverjük a tölteléket. 

Egy alufóliára terítünk egy réteg folpackot, majd erre jöhet a töltelék. Hengeresre formázzuk, mindkét végét szorosan becsavarjuk, majd fagyasztóba rakjuk, hogy szépen tudjuk majd tölteni.

Tipp: Eddig a folyamatig érdemes eljutni előző nap, mert a tölteléknek 5-6 óra kell a fagyasztóban, hogy keményre fagyjon.

A megfagyott tölteléket kicsomagoljuk, a felületét megkenjük olajjal és betöltjük a felszúrt pulykamellbe. A megtöltött húst 4-5 helyen megkötözzük spárgával, majd alaposan sózzuk, borsozzuk és bekenjük paradicsompürével.

A sütőtepsi alját kibéleljük a rusztikusra vágott zöldségekkel és a rozmaringágakkal. A forró alaplében feloldjuk a vajat, és ezt is a tepsibe öntjük. A zöldségágyra ültetjük a megtöltött pulykamellet, lefedjük alufóliával és betesszük a 160 fokra előmelegített sütőbe 2 órára. Félidőnél kivesszük és meglocsoljuk a húst a szaftjával.

2 óra sütés után újabb locsolás következik, aztán megemeljük a sütő hőmérsékletét 180 fokra. Újabb 1 órát sütjük így a húst, majd megint meglocsoljuk a kisült szafttal, és már fólia nélkül visszatesszük még 30 percre, hogy szépen megpiruljon. 

A hercegnőburgonyához a megtisztított burgonyát felkockázzuk és bő, sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük és még forrón áttörjük. Sózzuk és szerecsendióval fűszerezzük, majd hozzákeverjük a felaprított petrezselyemzöldet és a reszelt parmezánt. Várunk, hogy langyorsa hűljön a massza, majd hozzákeverjük a tojássárgájákat is.Ezután csillagcsöves nyomózsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsire nyomkodjuk. 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük.

Befejezés és tálalás

A pulyka alatt keletkező szaftot a zöldségekkel együtt egy lábasba öntjük, és a tetején összegyűlt zsírt egy kisebb forralóba kanalazzuk. Az így kapott zsírban nagyobb lángon megpirítjuk a paradicsompürét, majd felöntjük a szaft többi részével. A lisztet kikeverjük a vízzel, és ezzel sűrítjük a mártásunkat. Hozzáadjuk a tejszínt is, és krémesre turmixoljuk. A felszeletelt pulykát a hercegnőburgonyával és a mártással tálaljuk.

gesztenyevel-toltott-pulykamell (2)
  • Elkészítési idő: 2 óra
  • Sütési idő: kb. 4 óra
  • Hűtés: legalább 5 óra

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz

A gesztenyepüré mellett a gesztenyével töltött húsoknak is nagy rajongója vagyok, ezért nem volt kérdés, hogy ezzel a „versenyétellel” nevezek Doma ellen a töltött pulykák viadalában. Szerintem kifejezetten ízletes lett mind a két étel, de aki a klasszikusabb fogásokat kedveli, az valószínűleg ezt a receptet fogja elkészíteni az ünnepi asztalra, és bármilyen jeles alkalomra.

Hozzávalók

6 főre
800 g
burgonya
0.5 db
szerecsendió
1 csokor
petrezselyem
20 g
parmezán sajt
2 db
tojás
A mártáshoz
1 ek
paradicsompüré
1 ek
finomliszt
50 ml
víz
50 ml
habtejszín
A pulykasülthöz
2 kg
pulykamell
200 g
főtt gesztenye
120 g
libaháj
0.5 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
2 gerezd
fokhagyma
2 csokor
petrezselyem
só, bors
0.5 db
szerecsendió
2 szál
bazsalikom
2 db
tojás
2 ek
zabpehely
2 ek
olívaolaj
1 ek
paradicsompüré
A tepsibe
2 szál
angolzeller
(50 g/szál)
1 szál
fehérrépa
(100 g/szál)
1 szál
sárgarépa
(150 g/szál)
2 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
6 gerezd
fokhagyma
4 ág
rozmaring
500 ml
csirkealaplé
100 g
vaj
A hercegnőburgonyához

A pulykamellet egy vékony, hegyes késsel felszúrjuk és a közepéből kivágunk egy kb. 4 cm átmérőjű darabot. A kivágott hús kétharmadát felvágjuk ledarálható méretűre, a többit pedig felkockázzuk és félretesszük. 

A darálásra szánt húshoz hozzákeverjük a gesztenye kétharmadát, a libahájat, a felaprított vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Hozzáadjuk a petrezselyem felaprított szárát, sózzuk, borsozzuk és reszelt szerecsendióval fűszerezzük. Az így kapott keveréket ledaráljuk, majd hozzákeverjük a felaprított petrezselyemzöldet és a tépkedett bazsalikomleveleket. Hozzáadjuk a maradék felaprított gesztenyét és a felkockázott húst is. Beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a zabpelyhet, és alaposan összekeverjük a tölteléket. 

Egy alufóliára terítünk egy réteg folpackot, majd erre jöhet a töltelék. Hengeresre formázzuk, mindkét végét szorosan becsavarjuk, majd fagyasztóba rakjuk, hogy szépen tudjuk majd tölteni.

Tipp: Eddig a folyamatig érdemes eljutni előző nap, mert a tölteléknek 5-6 óra kell a fagyasztóban, hogy keményre fagyjon.

A megfagyott tölteléket kicsomagoljuk, a felületét megkenjük olajjal és betöltjük a felszúrt pulykamellbe. A megtöltött húst 4-5 helyen megkötözzük spárgával, majd alaposan sózzuk, borsozzuk és bekenjük paradicsompürével.

A sütőtepsi alját kibéleljük a rusztikusra vágott zöldségekkel és a rozmaringágakkal. A forró alaplében feloldjuk a vajat, és ezt is a tepsibe öntjük. A zöldségágyra ültetjük a megtöltött pulykamellet, lefedjük alufóliával és betesszük a 160 fokra előmelegített sütőbe 2 órára. Félidőnél kivesszük és meglocsoljuk a húst a szaftjával.

2 óra sütés után újabb locsolás következik, aztán megemeljük a sütő hőmérsékletét 180 fokra. Újabb 1 órát sütjük így a húst, majd megint meglocsoljuk a kisült szafttal, és már fólia nélkül visszatesszük még 30 percre, hogy szépen megpiruljon. 

A hercegnőburgonyához a megtisztított burgonyát felkockázzuk és bő, sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük és még forrón áttörjük. Sózzuk és szerecsendióval fűszerezzük, majd hozzákeverjük a felaprított petrezselyemzöldet és a reszelt parmezánt. Várunk, hogy langyorsa hűljön a massza, majd hozzákeverjük a tojássárgájákat is.Ezután csillagcsöves nyomózsákba töltjük, és sütőpapírral bélelt tepsire nyomkodjuk. 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt készre sütjük.

Befejezés és tálalás

A pulyka alatt keletkező szaftot a zöldségekkel együtt egy lábasba öntjük, és a tetején összegyűlt zsírt egy kisebb forralóba kanalazzuk. Az így kapott zsírban nagyobb lángon megpirítjuk a paradicsompürét, majd felöntjük a szaft többi részével. A lisztet kikeverjük a vízzel, és ezzel sűrítjük a mártásunkat. Hozzáadjuk a tejszínt is, és krémesre turmixoljuk. A felszeletelt pulykát a hercegnőburgonyával és a mártással tálaljuk.

gesztenyevel-toltott-pulykamell (2)
  • Elkészítési idő: 2 óra
  • Sütési idő: kb. 4 óra
  • Hűtés: legalább 5 óra

Ha tetszett a Gesztenyével töltött pulykamell hercegnőburgonyával receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept