Brutális kaják

Hagyományosszabolcsitöltöttkáposzta

Hagyományos szabolcsi töltött káposzta

Hozzávalók
tejföl
500 g
darált sertéshús
10 - 12 db
nyers, fejeskáposztalevél
1 - 2 db
vékonyra szeletelt káposztalevél
400 ml
passzírozott paradicsom (passata)
1000 ml
víz
70 g
sűrített paradicsom (egy kis konzerv)
150 g
füstölt sonka/karaj/tarja
1 fej
kisebb vöröshagyma
2 gerezd
fokhagyma
1 tk
őrölt kömény
2 tk
őrölt édes pirospaprika
5 ek
rizs
só, bors
A tálaláshoz:
fehér kenyér

Elkészítés

A töltött káposzta elkészítéséhez a káposztalevelek megvastagodott torzsa részét, ha nagyon vastag, kivágjuk. Forró vízben 1-2 percig előfőzzük.

 Egy aprítógépben apróra zúzzuk a füstölt húst és a hagymákat. Ezt összekeverjük a darált hússal. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük köménnyel, paprikával, beleöntjük a rizst és jó alaposan összekeverjük. A leforrázott káposztaleveleket megtöltjük a húsos keverékkel és jó szorosan becsomagoljuk.

Egy tálban összekeverjük a passatát, a sűrített paradicsomot és a vizet. Egy nagy edény aljába belerakjuk a felszeletelt káposzta felét és kb. 1-2 decit a paradicsomszószból. Belepakoljuk a töltött káposztákat, felöntjük a maradék paradicsommal és lefedjük. Felforraljuk, majd levesszük a lángot és 1 órán át főzzük. Utána levesszük a fedőt és még 30 percig főzzük. Hideg tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.

További ünnepi receptek:

Mézes-whiskey-s csirkecomb

Burgundi sertéskaraj

Harcsa Orly módra

www.streetkitchen.hu

Tősgyökeres szabolcsi lévén, elérkezettnek gondoltam, hogy megmutassam, nálunk, hogy készül a töltött káposzta. :D Tény, hogy imádom a savanyú káposztás extra zsíros változatot, de azért a szívemhez ez a recept áll a legközelebb, hiszen anyukám is így csinálja mind a mai napig és minimum 15 éven keresztül így ettem. Kicsit vonatkoztassatok el a savanyú káposztától és csináljátok meg az igazi szabolcsi változatot! :P

Hozzávalók

10 - 12 darabhoz
tejföl
500 g
darált sertéshús
10 - 12 db
nyers, fejeskáposztalevél
1 - 2 db
vékonyra szeletelt káposztalevél
400 ml
passzírozott paradicsom (passata)
1000 ml
víz
70 g
sűrített paradicsom (egy kis konzerv)
150 g
füstölt sonka/karaj/tarja
1 fej
kisebb vöröshagyma
2 gerezd
fokhagyma
1 tk
őrölt kömény
2 tk
őrölt édes pirospaprika
5 ek
rizs
só, bors
A tálaláshoz:
fehér kenyér

A töltött káposzta elkészítéséhez a káposztalevelek megvastagodott torzsa részét, ha nagyon vastag, kivágjuk. Forró vízben 1-2 percig előfőzzük.

 Egy aprítógépben apróra zúzzuk a füstölt húst és a hagymákat. Ezt összekeverjük a darált hússal. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük köménnyel, paprikával, beleöntjük a rizst és jó alaposan összekeverjük. A leforrázott káposztaleveleket megtöltjük a húsos keverékkel és jó szorosan becsomagoljuk.

Egy tálban összekeverjük a passatát, a sűrített paradicsomot és a vizet. Egy nagy edény aljába belerakjuk a felszeletelt káposzta felét és kb. 1-2 decit a paradicsomszószból. Belepakoljuk a töltött káposztákat, felöntjük a maradék paradicsommal és lefedjük. Felforraljuk, majd levesszük a lángot és 1 órán át főzzük. Utána levesszük a fedőt és még 30 percig főzzük. Hideg tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.

További ünnepi receptek:

Mézes-whiskey-s csirkecomb

Burgundi sertéskaraj

Harcsa Orly módra

Ha tetszett a Hagyományos szabolcsi töltött káposzta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept