A sonkával töltött krumpligombóc elkészítéséhez először a krumplit enyhén sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük és még melegen áttörjük egy burgonyanyomón. Hagyjuk lehűlni. Közben a töltelékhez a sonka harmadát apró, 1 cm-es kockákra vágjuk, a kétharmadát pedig késes aprítóval apróra zúzzuk.
A hagymát és a fokhagymát felaprítjuk, majd egy serpenyőben megdinszteljük a vajon. Mehet rá a sonkakocka, amivel kicsit lepirítjuk, majd hozzáadjuk az aprított sonkát és a mustárt is. Sózzuk, borsozzuk, belekeverjük az aprított snidlinget, majd félretesszük lehűlni. Ha már szoba-hőmérsékletű, belekeverjük a reszelt sajtot is.
A gombóctésztához a krumplihoz keverjük a többi hozzávalót, és alaposan lisztezett felületen kb. 05 cm vékonyra nyújtjuk. 9 cm-es fánkszaggatóval kiszaggatjuk, majd mindegyik kör közepére egy evőkanálnyi tölteléket teszünk. A lapokat összezárjuk, szép gombóc alakúra formázzuk, majd gyöngyöző, enyhén sós vízben megfőzzük. Ehhez nekünk azután, hogy feljött a víz tetejére, 5 perc kellett, de ez tésztavastagság függvénye.
Közben a kalácsot késes aprítóban morzsává zúzzuk, és egy serpenyőben megpirítjuk a vajon. A kifőtt gombócot a morzsába forgatjuk, a tejfölt kikeverjük a zúzott fokhagymával, sóval, borssal. Az ízesített tejfölt a tányér aljára kenjük, a tojásokat elfelezzük, és a gombóccal együtt tálaljuk, végül megszórjuk aprított snidlinggel.

- Elkészítési idő: kb. 90 perc