Brutális kaják

Sonkávaltöltöttkrumpligombóc

Sonkával töltött krumpligombóc

Hozzávalók
A gombóchoz
1 kg
tisztított burgonya
150 g
finomliszt
150 g
rétesliszt
1 csipet
1 ek
búzadara
30 g
sertészsír
1 db
tojás
A töltelékhez
200 g
füstölt, főtt sonka
2 fej
vöröshagyma
(100 g/fej)
2 gerezd
fokhagyma
50 g
vaj
1 ek
mustár
só, bors
0.5 csokor
snidling
50 g
füstölt sajt
A tálaláshoz
200 g
maradék kalács
175 g
tejföl
2 gerezd
fokhagyma
só, bors
2 db
5 perces főtt tojás
0.5 csokor
snidling
20 g
vaj

Elkészítés

A sonkával töltött krumpligombóc elkészítéséhez először a krumplit enyhén sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük és még melegen áttörjük egy burgonyanyomón. Hagyjuk lehűlni. Közben a töltelékhez a sonka harmadát apró, 1 cm-es kockákra vágjuk, a kétharmadát pedig késes aprítóval apróra zúzzuk.

A hagymát és a fokhagymát felaprítjuk, majd egy serpenyőben megdinszteljük a vajon. Mehet rá a sonkakocka, amivel kicsit lepirítjuk, majd hozzáadjuk az aprított sonkát és a mustárt is. Sózzuk, borsozzuk, belekeverjük az aprított snidlinget, majd félretesszük lehűlni. Ha már szoba-hőmérsékletű, belekeverjük a reszelt sajtot is.

A gombóctésztához a krumplihoz keverjük a többi hozzávalót, és alaposan lisztezett felületen kb. 05 cm vékonyra nyújtjuk. 9 cm-es fánkszaggatóval kiszaggatjuk, majd mindegyik kör közepére egy evőkanálnyi tölteléket teszünk. A lapokat összezárjuk, szép gombóc alakúra formázzuk, majd gyöngyöző, enyhén sós vízben megfőzzük. Ehhez nekünk azután, hogy feljött a víz tetejére, 5 perc kellett, de ez tésztavastagság függvénye.

Közben a kalácsot késes aprítóban morzsává zúzzuk, és egy serpenyőben megpirítjuk a vajon. A kifőtt gombócot a morzsába forgatjuk, a tejfölt kikeverjük a zúzott fokhagymával, sóval, borssal. Az ízesített tejfölt a tányér aljára kenjük, a tojásokat elfelezzük, és a gombóccal együtt tálaljuk, végül megszórjuk aprított snidlinggel.

sonkaval-toltott-krumpligomboc1
Sonkával töltött krumpligombóc (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: kb. 90 perc

Bejön a krumpligombóc? Akkor feltétlenül próbáld ki ezeket a recepteket is!

Káposztás krumpligombóc

Baconös-gombás krumpligombóc

Gulka, a legkirályabb krumpligombóc

www.streetkitchen.hu

Északi tájainkon a gombócot állítólag nem csak édesen eszik. Ez a változat viszont mindenkinek tetsző lehet, ha marad némi alapanyag húsvétról, vagy csak a vendégváró tálra már nem fért fel a sonka széle.

Hozzávalók

6 főre
A gombóchoz
1 kg
tisztított burgonya
150 g
finomliszt
150 g
rétesliszt
1 csipet
1 ek
búzadara
30 g
sertészsír
1 db
tojás
A töltelékhez
200 g
füstölt, főtt sonka
2 fej
vöröshagyma
(100 g/fej)
2 gerezd
fokhagyma
50 g
vaj
1 ek
mustár
só, bors
0.5 csokor
snidling
50 g
füstölt sajt
A tálaláshoz
200 g
maradék kalács
175 g
tejföl
2 gerezd
fokhagyma
só, bors
2 db
5 perces főtt tojás
0.5 csokor
snidling
20 g
vaj

A sonkával töltött krumpligombóc elkészítéséhez először a krumplit enyhén sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük és még melegen áttörjük egy burgonyanyomón. Hagyjuk lehűlni. Közben a töltelékhez a sonka harmadát apró, 1 cm-es kockákra vágjuk, a kétharmadát pedig késes aprítóval apróra zúzzuk.

A hagymát és a fokhagymát felaprítjuk, majd egy serpenyőben megdinszteljük a vajon. Mehet rá a sonkakocka, amivel kicsit lepirítjuk, majd hozzáadjuk az aprított sonkát és a mustárt is. Sózzuk, borsozzuk, belekeverjük az aprított snidlinget, majd félretesszük lehűlni. Ha már szoba-hőmérsékletű, belekeverjük a reszelt sajtot is.

A gombóctésztához a krumplihoz keverjük a többi hozzávalót, és alaposan lisztezett felületen kb. 05 cm vékonyra nyújtjuk. 9 cm-es fánkszaggatóval kiszaggatjuk, majd mindegyik kör közepére egy evőkanálnyi tölteléket teszünk. A lapokat összezárjuk, szép gombóc alakúra formázzuk, majd gyöngyöző, enyhén sós vízben megfőzzük. Ehhez nekünk azután, hogy feljött a víz tetejére, 5 perc kellett, de ez tésztavastagság függvénye.

Közben a kalácsot késes aprítóban morzsává zúzzuk, és egy serpenyőben megpirítjuk a vajon. A kifőtt gombócot a morzsába forgatjuk, a tejfölt kikeverjük a zúzott fokhagymával, sóval, borssal. Az ízesített tejfölt a tányér aljára kenjük, a tojásokat elfelezzük, és a gombóccal együtt tálaljuk, végül megszórjuk aprított snidlinggel.

sonkaval-toltott-krumpligomboc1
Sonkával töltött krumpligombóc (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: kb. 90 perc

Bejön a krumpligombóc? Akkor feltétlenül próbáld ki ezeket a recepteket is!

Káposztás krumpligombóc

Baconös-gombás krumpligombóc

Gulka, a legkirályabb krumpligombóc

Ha tetszett a Sonkával töltött krumpligombóc receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept