Brutális kaják

Fokhagymávaltűzdeltvajaspulykamell

Fokhagymával tűzdelt vajas pulykamell

Hozzávalók
A pulykamellhez
1 kg
pulykamellfilé
(egészben)
60 g
fokhagyma
(tisztítva)
1 ek
paradicsompüré
1 tk
durvára őrölt bors
1 fej
hagyma
1 szál
szárzeller
1 db
paradicsom
60 g
vaj
2 ek
olívaolaj
A mártáshoz
200 ml
szárnyasalaplé
1 tk
oregánó
2 tk
keményítő
100 ml
tejszín
A körethez
1 kg
krumpli
(tisztítva)
só, bors
1 csokor
petrezselyemzöld
400 g
brokkoli
(tisztítva)
2 ek
vaj

Elkészítés

A vajas pulykamellhez mindenképp vastagabb pulykamellfilét válasszunk. Egy vékony pengéjű, éles késsel mély szúrásokat ejtünk a húson, majd a fokhagymagerezdeket belenyomkodjuk.

A paradicsompürét pár csepp vízzel krémesre hígítjuk, majd körbekenjük vele a húst, és alaposan megsózzuk, borsozzuk. A hagymát, a szárzellert és a paradicsomot nagyobb darabokra vágjuk, egy tepsibe tesszük, majd erre fektetjük a pulykamellet.

A vajat és az olívaolajat egy gyorsforralóban felforrósítjuk, majd meglocsoljuk vele a húst.

Aláöntünk 100 ml vizet, letakarjuk alufóliával, majd 150 fokos, előmelegített sütőbe tesszük, és így sütjük 2 órán keresztül.

Közben félóránként meglocsoljuk a vajas szaftjával, és ha szükséges, pótoljuk a folyadékot, nehogy megégjen. Az idő leteltével 180 fokra emeljük a hőmérsékletet, és már fólia nélkül, további 25-30 perc alatt pirosra sütjük. Az elkészült pulykamellet tálalásig alufóliával letakarva pihentetjük.

Mártás:

A visszamaradt szaftot a zöldségekkel együtt egy gyorsforralóban visszapároljuk, amíg karamellszínű nem lesz. Ezután felöntjük az alaplével, beleszórjuk az oregánót, és forrást követően a két kanál vízzel kikevert keményítővel krémesre forraljuk. Ezután átszűrjük, hozzáadjuk a tejszínt, és egyet forralunk rajta.

Köret:

A körethez a tisztított krumplit cikkekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és 160 fokos sütőben 1 óra alatt készre sütjük, majd még forrón átforgatjuk 1 ek vajjal és az aprított petrezselyemmel.

A brokkolit úgy vágjuk fel rózsáira, hogy hosszú szárat hagyunk neki, megmossuk, alaposan megszórjuk sóval (így nedvesen jobban rátapad), majd mikróban, maximum fokozaton (nálunk 800 W) 5-8 perc alatt megpároljuk. Még forrón átkeverjük 1 ek vajjal, majd a szeletelt pulykasülttel, a krumplival és a mártással meglocsolva tálaljuk.

Fokhagymával tűzdelt vajas pulykamell
Fokhagymával tűzdelt vajas pulykamell
  • Előkészítési idő: kb. 20 perc
  • Sütési idő: kb. 150 perc
  • Összesen: kb. 170 perc

Ha a pulykamell a kedvenced:

Pulykamell gravy mártással és diós sült karfiollal

Házi pulykamellsonka

www.streetkitchen.hu

A pulykamell jól elkészítve csodás, szaftos fogás lesz, csak megfelelő sütési metódust és jó alapanyagokat kell választani hozzá. Lajos megmutatja, hogy is kell ezt! ;)

Hozzávalók

6 főre
A pulykamellhez
1 kg
pulykamellfilé
(egészben)
60 g
fokhagyma
(tisztítva)
1 ek
paradicsompüré
1 tk
durvára őrölt bors
1 fej
hagyma
1 szál
szárzeller
1 db
paradicsom
60 g
vaj
2 ek
olívaolaj
A mártáshoz
200 ml
szárnyasalaplé
1 tk
oregánó
2 tk
keményítő
100 ml
tejszín
A körethez
1 kg
krumpli
(tisztítva)
só, bors
1 csokor
petrezselyemzöld
400 g
brokkoli
(tisztítva)
2 ek
vaj

A vajas pulykamellhez mindenképp vastagabb pulykamellfilét válasszunk. Egy vékony pengéjű, éles késsel mély szúrásokat ejtünk a húson, majd a fokhagymagerezdeket belenyomkodjuk.

A paradicsompürét pár csepp vízzel krémesre hígítjuk, majd körbekenjük vele a húst, és alaposan megsózzuk, borsozzuk. A hagymát, a szárzellert és a paradicsomot nagyobb darabokra vágjuk, egy tepsibe tesszük, majd erre fektetjük a pulykamellet.

A vajat és az olívaolajat egy gyorsforralóban felforrósítjuk, majd meglocsoljuk vele a húst.

Aláöntünk 100 ml vizet, letakarjuk alufóliával, majd 150 fokos, előmelegített sütőbe tesszük, és így sütjük 2 órán keresztül.

Közben félóránként meglocsoljuk a vajas szaftjával, és ha szükséges, pótoljuk a folyadékot, nehogy megégjen. Az idő leteltével 180 fokra emeljük a hőmérsékletet, és már fólia nélkül, további 25-30 perc alatt pirosra sütjük. Az elkészült pulykamellet tálalásig alufóliával letakarva pihentetjük.

Mártás:

A visszamaradt szaftot a zöldségekkel együtt egy gyorsforralóban visszapároljuk, amíg karamellszínű nem lesz. Ezután felöntjük az alaplével, beleszórjuk az oregánót, és forrást követően a két kanál vízzel kikevert keményítővel krémesre forraljuk. Ezután átszűrjük, hozzáadjuk a tejszínt, és egyet forralunk rajta.

Köret:

A körethez a tisztított krumplit cikkekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és 160 fokos sütőben 1 óra alatt készre sütjük, majd még forrón átforgatjuk 1 ek vajjal és az aprított petrezselyemmel.

A brokkolit úgy vágjuk fel rózsáira, hogy hosszú szárat hagyunk neki, megmossuk, alaposan megszórjuk sóval (így nedvesen jobban rátapad), majd mikróban, maximum fokozaton (nálunk 800 W) 5-8 perc alatt megpároljuk. Még forrón átkeverjük 1 ek vajjal, majd a szeletelt pulykasülttel, a krumplival és a mártással meglocsolva tálaljuk.

Fokhagymával tűzdelt vajas pulykamell
Fokhagymával tűzdelt vajas pulykamell
  • Előkészítési idő: kb. 20 perc
  • Sütési idő: kb. 150 perc
  • Összesen: kb. 170 perc

Ha a pulykamell a kedvenced:

Pulykamell gravy mártással és diós sült karfiollal

Házi pulykamellsonka

Ha tetszett a Fokhagymával tűzdelt vajas pulykamell receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept