A 101 Bistro két jóbarát, Keve Márton és Lu Boyin étterme, akik a covid miatt vakmerő módon 2020-ban házhoz szállítással nyitották meg tajvani konyhájukat. Azóta viszont nagyot fordult a világ. Nemcsak beülni van lehetőség a 101-be, de a hangulatos terasz kilincsét is egymásnak adják a törzsvendégek és az újak – akik hamar visszatérővé válnak.
Kína és Japán között félízben
Az ázsiai gasztronómiai elsőre egysíkúnak tűnhet, pedig nagyon színes. Szójaszósz és csípősség: ez mindenkinek eszébe jut valószínűleg. Ennél azonban jóval árnyaltabb mind az ízvilág, mind az alapanyagok használata! Édes, savanyú és sós vegyül a pikáns aromákkal, míg az egyszerű csirkétől kezdve a tenger gyümölcseinek is ezer formáját használják. A tajvani konyha különösképp egzotikus, ugyanis a tradíciókhoz ragaszkodó kínai gasztronómiához és a modern, kísérletező japánhoz is egyformán kötődik. Ez a vonal mind a két fiúnak testhezálló, kreativitásuk további kiélésére és tudásuk megcsillogtatására pedig még szinte 101 helyük van a városban. 🙂
Hol van Tajvan?
Tajvan (hivatalosan: Tajvani Köztársaság) egy szigetállam Kelet-Ázsiában, Kína partjaitól keletre. Politikailag vitatott státuszú terület: saját kormánya, gazdasága és demokratikus rendszere van, de a Kínai Népköztársaság saját tartományának tekinti. Tajvan technológiai fejlettségéről, különösen a félvezetőiparáról ismert. Fővárosa Tajpej.
Ebédmenüben erős
A 101 Bistro egy igencsak mozgalmas tömegközlekedési csomópontnál található, ezáltal megkerülhetetlen volt, hogy ebédmenüvel is készüljenek. A nyitástól, déltől fél 4-ig kifejezetten ez van terítéken: egy kiadós adag leves és egy húsos vagy vega főétel jár a betérőknek. 15:30-kor aztán lehúzzák a rolót, de nem sokáig: 17 óra után jöhetnek a keleti vacsorák és a színes koktélok!
Elcsavarta a fejünket a 101 Bistro csirkéje
Nórival egy kicsit hibrid módon érkeztünk étkezni, ugyanis ebédidőben sikerült összehozni a tesztelést, mégis volt szerencsénk az à la carte étlapról választani. A baók azonban kimaradtak a balszerencsés időpontválasztás miatt: ezért mindenképp visszatérünk máskor, mert amit kóstoltunk, igencsak meggyőző volt.
Csirke és csirkebőr: shou pa csirke
Ha ti is azok közé tartoztok, akik nem szívesen eszik meg a csirke bőrét se sülve, se főve, akkor bízzatok bennem: érdemes kivételt tenni a 101 Bistro esetében. Itt ugyanis extrán roppanósra sütik, és a fűszerek olyan fantasztikusan ivódnak bele a zsírba, hogy a hús szinte nem is rúg mellette labdába. Az élmény persze úgy teljes, ha a falatot egészben értékelitek: ahogy a sushit, ezt sem részleteiben érdemes kóstolni! A tálaláskor rászórt gyömbér és a friss zöldhagyma egyaránt elengedhetetlen része a shou pa csirkének, amit sütés előtt sárga chilis, tamarindos marinádban pácolnak néhány napig, hogy teljesen átvegye az ízeket. Ezt a mártást kínálják is mellé: mi kanállal lapátoltuk befelé a rizshez, annyira finom.

Shio kojiban marinált ball tip steak
Ugyan nem vagyok nagy steakrajongó, ezzel az ázsiai csavarral, a borsmártással, a fehér hagymával és a vékonyra szeletelt húsokkal abszolút meg tudtam barátkozni. Érkezik hozzá egy szójaszószban érlelt tojássárgája, amit össze kell kutyulni – ez nem egyszerű mutatvány –, de utána lenyűgözően finom mártogatósként szolgál a hús mellé.

San bei padlizsán
Nagyon intenzíven szójás ízű fogás a san bei padlizsán, ami egyszerre picit pikáns, mégis édes, az állaga pedig egészen egyedülálló. A technológia neve: frittírozás. Ahogy el kell képzelni: van rajta egy vékony, roppanós bunda, amire a máz tapad, de belül a padlizsán maga olyan krémes, mint egy baba ganoush. Eteti magát!

Szecsuani spenót, a 101 Bistro vega aduásza
A szecsuani spenót önmagában sok extrát nem mutat, na de a mártás, amin tálalják, egészen fantasztikus.

„A mártás egy szecsuani csípős szezámkrémre épül, ám mi a csípős olajat leválasztottuk a receptről, és utólag kerül a krémbe. A szezámkrém alapja egy kínai szezámpaszta, ami a közel-keletivel ellentétben egy speciális szezámmagfajtából készül, és már pörkölve kerül a malomba, ahol paszta lesz belőle. A csípős elem a 101 szecsuani olaja!” – ismertették az ételt korábban. Nem a 101, hanem az 1001 éjszaka meséi jutottak eszünkbe – és nem a szezám, a szánk tárult tőle nagyra!
Mapo tofu
Megosztó fogás volt a mapo tofu, aminek az állaga kicsit furi, így Nórinak nem lett a szíve csücske. A külső roppanóssághoz ugyanis egy kicsit sikamlós, puha belső társul, de a zöld szecsuani borssal, újhagymával és a hagymaraguval kiegészülve nekem egyáltalán nem a textúrák, hanem az ízek kötötték le a figyelmemet. Kísérletező kedvű vegáknak kötelező kipróbálni!

Rizs mindenek felett/mellett
Az egyes ételekhez nem rendeltünk külön köretet, hanem egy-egy adag rizzsel fojtottuk le az ízorgiákat. Nekünk éppen elég volt, de az is igaz, hogy az utolsó szemig kikanalaztuk/pálcikáztuk!
Desszert is akadt
Desszertfronton egy édesburgonyás mochi-fánkot kértünk, ami elsőre bizarrnak hangzik, de teljesen levett a lábunkról. Maga a tésztája is tetszett, a tökmagkrém pedig teljesen új szintre emelte az egészet. Néhány falat, de verhetetlen zárása a 101 Bistro-élménynek – a koktélok mellett természetesen!

A 101 Bistro 100%-ot nyújtott – vagy még többet
Magas elvárásokkal érkeztünk a 101 Bistróba, de a hely mindegyiket (túl)teljesítette. Az ár-érték arány kapcsán egy dolgot fontosnak tartok megjegyezni: az ételek small plate koncepciót képviselnek, azaz nem nagy adagok, így ennek megfelelően az áruk is alacsonyabb. Ahhoz, hogy jóllakjunk, fejenként legalább 2 fogással érdemes számolni a köreten kívül: italokkal így már picit borsosabb árra jön ki egy laktató vacsora. Az élmény lényege viszont éppen ez, hogy több ízt meg lehessen kóstolni, ezáltal a fúziós konyha minden aspektusát magatokba tudjátok fogadni. Szó szerint! 😀

Cím: 1024 Budapest, Széll Kálmán tér 5.