A fagyasztott spenót elkészítése nem nagy ördöngösség, de vannak buktatók, amik könnyen elronthatják a végeredményt. Mutatjuk, mire figyelj, milyen trükköket használnak a séfek, és hogyan hozhatod ki a legtöbbet ebből az egyszerű hozzávalóból!
Fagyasztott spenót előkészítése: kiengedni vagy nem kiengedni?
Mikor érdemes kiengedni a spenótot?
Ha időd engedi, a legjobb, ha a fagyasztott spenótot kiengeded főzés előtt. Szobahőmérsékleten vagy hűtőben is felolvaszthatod, így kevesebb vizet ereszt majd főzés során. A kiengedett spenótot mindig alaposan ki kell nyomkodni, hogy ne áztassa el az ételt.
Mi a jó abban, ha fagyottan használod?
Bizonyos esetekben érdemes fagyott állapotban beletenni az ételbe, például forró szószokba vagy levesekbe. Ilyenkor a spenót jobban megőrzi élénk színét, zamatos ízét, és nem fog szétmállani. Ráadásul időt is spórolsz, hiszen nem kell külön kiengedni.

A fagyasztott spenót főzésénél mire figyelj?
A spenót gyorsan elkészül, így ha túl sokáig főzöd, könnyen szürke, pépes masszává változik. Érdemes közepes hőfokon, rövid ideig főzni – így szép zöld marad, és megőrzi tápanyagtartalmát is. Túl forró serpenyőben a fagyott spenót könnyen megéghet kívül, miközben belül még hideg marad, ezért fokozatos melegítéssel dolgozz. Ha kiengedés után sok levet engedett, mindenképpen csepegtesd le vagy nyomkodd ki újra!
Hogyan fűszerezzük a fagyasztott spenótot?
Néhány jól megválasztott fűszer még különlegesebbé teheti az ételt. A só és a frissen őrölt bors szinte kötelező alap, amit érdemes kiegészíteni kevés frissen reszelt szerecsendióval, és pár csepp citromlé még jobban kiemeli a zöldséges aromákat. Sokan szeretik vajon pirított fokhagymával összeforgatni a spenótot – így még gazdagabb ízhatást érhetsz el.
Mennyi ideig tárolható kiengedve a spenót?
A kiengedett spenót nem áll el sokáig: a hűtőben egy-két napig tartható el biztonságosan. Ha nem használod fel időben, könnyen megromolhat, ezért mindig csak annyit olvassz ki, amennyit tényleg felhasználsz. Ha marad egy kevés, gyorsan dobd bele egy levesbe vagy tésztába.
Darabos vagy püré? Melyiket válaszd?
A boltokban kétféle típusú fagyasztott spenótot találhatsz: a darabosat és a pürét. A darabos spenót kisebb levelekből áll, így jobban tartja az állagát, és olyan ételekbe ideális, ahol jól jön a textúra (például rakott ételek, omlettek).

A spenótpüré ezzel szemben teljesen sima, homogén állagú, így főzelékekhez, levesekhez tökéletes választás. Ha igazán selymes végeredményt szeretnél, mindenképp a püré változatot használd.
Sztárséfek trükkjei fagyasztott spenót elkészítéséhez
A fagyasztott spenót a legnagyobb séfek konyhájában is előkerül, főleg, amikor gyorsan kell dolgozni, mégis minőségi ételt szeretnének készíteni. Jamie Oliver például azt javasolja, hogy mindig adjunk a spenóthoz egy csipet frissen reszelt szerecsendiót, mert ez a fűszer csodásan kiemeli a spenót földes ízét.
Gordon Ramsay szerint a titok a fokhagymás vajban rejlik: ő mindig először vajon párolja meg a spenótot, majd egy csipet sóval és borssal fűszerezi. Ramsay trükkje az, hogy a végén még egy kevés vajat kever a kész spenóthoz, amitől selymes, fényes lesz az állaga.

Tehát ezek a leggyakoribb hibák a fagyasztott spenót elkészítésekor:
- Nem csavarod ki rendesen a kiengedett spenótot
- Nem a megfelelő ideig főzöd a spenótot
- Túl forró serpenyőbe teszed a spenótot
- Túl sokáig tárolod a kiengedett spenótot
Nyitókép: Shutterstock