Gasztro

Sonkákavilágkörül:ígykészülaprágai,aserranoésapármaisonka

Tudod, mi a különbség a spanyol serrano, az olasz pármai vagy a dalmát pršut sonkák között? Kapaszkodj, mert elmondjuk, és azt is, melyik hogyan készül!

Ha visszatekintünk a sonka történetére, akkor talán nem meglepő, hogy a legelső sonkafogyasztók az ókori rómaiak, a mezeopotámiaiak és a kínaiak voltak, ugyanis több ezer évvel ezelőtt már ők is készítettek sonkát.

Annak oka, hogy húsvétkor miért sonkát eszünk, mondhatni gazdasági: nagyon sokáig a bárányhús volt a tradicionális húsvéti étel, azonban a sertés megfizethetőbb volt, könnyebben hozzá lehetett jutni, így praktikus okokból az emberek áttértek a sonkára. Az már nemzetenként változik, hogy hol, milyen sonkát esznek, mert ahány nemzet, annyiféle sonka létezik.

Magyarország: parasztsonka

Itthon a parasztsonka a legkedveltebb húsvétkor, aminek több százéves hagyománya van. A rendszerint novembernem kezdőd téli disznóvágások alkalmával kezdték el érlelni, szárítani a sonkát sózással és füstöléssel. Az tájanként eltérő, miként ízesítették: van, ahol fokhagymát, borsot, babérlevelet, koriandert is használtak az érlelés során.

Klasszik parasztsonka (Fotó: Schutterstock)

Horvátország: pršut

Az édeskés-sós ízű pršut olyan sertés combjából készül, aminek ez az egyetlen testrésze akár a 16 kilót is elérheti. Az érlelése, szárítása kifejezetten munkaigényes folyamat, 12 hónapig tart, tengeri sóval szárítják, majd bükk-, tölgy - és gyertyánfával füstölik.

Ha eddig még nem kóstoltad, itt az ideje, hogy megtudd, milyen az igazi pršut! (Forrás: Shutterstock)

Csehország: prágai sonka

A cseheknél egyértelműen a füstölt-főtt prágai sonka az, ami elviszi a show-t. A húst a bőrrel és a zsírral együtt pácolják, így, aki a szárazabb sonkákat szereti, másfelé érdemes indulnia sonkaügyileg.

Klasszik prágai sonka (Fotó: Schutterstock)

Olaszország: pármai sonka

Az olaszok nagy sonkarajongók, több sonkájuk is ismert világszerte. A sózással tartósított, minimum 10 hónapig érlelt pármai sonka a legismertebb, de aki extrára vágyik, annak ott a borssal és fokhagymával ízesített prosciutto Toscana, vagy a Norica, ami az olasz sonkakészítés egyik origója. Szintén kedvelt a minimum 13 hónapi érlelt, erőteljesebb ízű prosciutto di San Daniele, aminek az érlelése során nem távolítják el a körmöt, hogy az eleve szárazabb sonka megőrizzen némi nedvességet.

Prosciutto di Parma (Forrás: Schutterstock)

Franciaország: bayonne-i sonka

A franciáknál a szabadlevegőn, lassan érlelt, lágyabb ízű bayonne-i sonka a legismertebb. Vannak olyan helyek, ahol espelette-i paprikában is megforgatják a sonkát, így annak erős, csípős íze lesz. A sonkát egyébként Bayonne-ról, egy francia kikötővárosról nevezték el.

Ha a szárítási folyamat véget ért, egy hagyományos baszk kereszttel jelölik meg a sonkákat  (Fotó: Schutterstock)

Spanyolország: serrano, iberico

Ha Spanyolország, akkor két sonka biztos, hogy egyből az eszünkbe jut: a jamón serrano és a jamón iberico. Az előbbi fehér, az utóbbi a különleges fekete ibériai félvadsertésből készül, és magasabb minőséget képvisel. Régen a serrano sonkát a hegyekben szárították, a neve is innen ered, hiszen a serrano szelet jelent.

A serrano sonka ára és minősége az szerint változik, hogy mennyi ideig érlelik: 9-12 hónapig (Bodega), minimum 12 hónapig (Reserva), vagy minimum 14 hónapig (Gran Reserva).

Az iberico sonkának is 3 típusa van: a de Cebo, a de Recebo, és a de belotta. Az utóbbi képviseli a legmagasabb minőséget, ugyanis a sertés, amiből készül minimum 3 kiló makkot eszik naponta, és semmilyen gabonafélét nem kap enni, valamint a tartására is szigorú szabályokhoz kötött.

Leheletvékonyra szelve az igazi az iberico (is)! (Forrás: Schutterstock)

Németország: fekete-erdei sonka

Németország legismertebb sonkája a karakteres fekete-erdei sonka, amit szárazon pácolnak, és a sós szárítás után hidegen, szabadlevegőn, bükkfával füstölnek. Mivel nem kevés vele a tennivaló, az érlelés során beletett energia az árában is megmutatkozik, de tegyük hozzá, az olasz és a spanyol sonkákat még így sem körözi le.

A karakteres ízű feketeerdei sonka (Fotó: Schutterstock)

Ha pedig kedvet kaptál egy kis sonkázáshoz, akkor itt az egyik legfrissebb sonkás receptünk, a sonkás-tormás csirkemell, készítsd el, szeretni fogod! :)

sonkás-tormás-csirke1

Ha tetszett a Sonkák a világ körül: így készül a prágai, a serrano és a pármai sonka cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!