Konyhai praktikák

4aprótrükk,aminagyotfogszólniakonyhában

Elsőre talán nem tűnnek olyan nagy durranásnak, de hidd el, ezek a konyhai praktikák nagyban megkönnyíthetik a mindennapokat.

Olyan apró megoldásokról lesz most szó, amik szinte észrevétlenül hoznak rendet, gyorsítanak fel folyamatokat, vagy épp időt és bosszúságot spórolnak meg főzés közben. Nem kell hozzájuk különleges eszköz vagy szakértelem – csak egy kis leleményesség. Ha ezek a konyhai praktikák a mindennapok részévé válnak, a munka nemcsak egyszerűbb és gyorsabb, hanem jóval élvezetesebb is lesz!

Nincs több felesleges zsiradék

Ahogy a sóval vagy a fűszerekkel, úgy az olajjal/zsírral is könnyű túlzásba esni. Ilyenkor a raguk, pörköltek, levesek tetején kialakul egy jól látható zsiradékréteg, ami bár ízes, de nehezebbé és kalóriadúsabbá is teszi az ételt. De nyugi, nincs veszve semmi! Ha szeretnél könnyedebb végeredményt, próbáld ki ezt az egyszerű trükköt: óvatosan helyezz egy darab konyhai papírtörlőt az étel tetejére és hagyd, hogy a papír magába szívja a felesleges zsiradékot. Ez a módszer a vékonyabb zsiradékréteg esetén hatásos – ha az étel tetején vastagon áll a zsír, akkor jobban jársz, ha óvatosan, kanállal szeded le róla a felesleget. 

Túl hideg a vaj? Nincs baj!

Biztosan jártál már úgy, hogy sütés előtt elfelejtetted időben kivenni a vajat a hűtőből. Ilyenkor nem kell mikrózni, de még csak hosszasan várni sem muszáj, hogy megpuhuljon – létezik egy gyors és elegáns megoldás. Egyszerűen fogj egy nagy lyukú reszelőt, és reszeld le a hideg vajat, mintha sajtot reszelnél. A vékony vajforgácsok pár perc alatt elérik a szobahőmérsékletet és megpuhulnak. Ez különösen jól jön, ha egy süteményhez kell a lágy vaj. Ráadásul a reszelt vaj sokkal egyenletesebben elkeveredik a tésztában, úgyhogy duplán jól jársz vele!

(Fotó: Shutterstock)
(Fotó: Shutterstock)

A szikkadt kenyérből így lesz újra puha

Ha a kenyér megszáradt vagy kissé megkeményedett, még nem menthetetlen – kis odafigyeléssel újra frissé varázsolható. Az egyik leggyorsabb módszer, ha a szeletet vagy kisebb darabot enyhén nedves papírtörlőbe csomagolod, majd 10-15 másodpercre beteszed a mikróba. A keletkező gőz hatására a kenyér belseje gyorsan megpuhul. Ha nagyobb darabot, például egy fél veknit szeretnél megmenteni, permetezd le egy kis vízzel, tekerd alufóliába, és melegítsd 5-10 percig 150 fokra előmelegített sütőben. Ez a módszer kívülről ropogós, belülről puha eredményt ad, mintha most jött volna ki a pékségből.

Egy csipet varázslat és minden a helyén marad

Gyakori probléma, hogy a bogyós gyümölcsök, csokidarabok vagy magok lesüllyednek a sütemény aljára sütés közben, így nem oszlanak el szépen egyenletesen a tésztában. Ennek megelőzésére van egy nagyon egyszerű, de hatékony trükk: még mielőtt belekevernéd őket a nyers masszába, forgasd meg egy kevés lisztben. (Ha a liszt fogyasztását kerülöd, akkor használhatsz étkezési keményítőt is.) A lisztes bevonat segít megkapaszkodni a szemeknek a tésztában, így nem vándorolnak le a forma aljára sütés közben. Ez a módszer különösen jól működik muffinoknál, piskótáknál és gyümölcskenyereknél is. Fontos, hogy ne használj túl sok lisztet, csak épp annyit, amennyi egy vékony réteget képez a darabokon, így nem rontja el a tészta arányait, de látványra és állagra is sokkal szebb lesz a végeredmény

(Fotó: Shutterstock)
(Fotó: Shutterstock)

Nyitókép: Shutterstock

Ha tetszett a 4 apró trükk, ami nagyot fog szólni a konyhában cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!