A tematika idén a kedvencekről szól, és én is szeretem a kedvenc helyeimet végigjárni. Éppen ezért a rendezvényt általában Szabi, a pék kemencéje előtt indítom és itt is zárom. Most azonban más utat jártam be, csak miattatok azokat a helyeket térképeztem fel, amelyek vagy teljesen újak, vagy először érkeztek a fesztiválra. Íme, ilyen az MBH Bank Gourmet Fesztivál 2025-ben!
Új étteremmel érkezik Rácz Jenő
Mint arról mi is hírt adtunk, jövő héten nyílik meg Rácz Jenő legújabb étterme – ráadásul a Balatonon. A séf nemcsak új helyen, hanem egy új formátummal is mutatkozik majd be, saját bevallása szerint ugyanis egy nagyon jó minőségű menzát szeretne létrehozni a magyar tenger partján. Az Y by Rácz Jenő a körpanorámás alsóörsi Ypsilon Yacht Club és a Costes Group megállapodása értelmében a Balaton partján nyílik meg. A nyitás időpontja igencsak közeleg, jövő hétvégén már meg is lehet nézni az új helyet.

A Gourmet Fesztiválra két olyan ételt hoztak, amik egyébként étlapon is lesznek majd náluk a Balatonnál – bár őszintén szólva nekem egyik sem tűnt menzásnak. Az egyik egy hideg gazpacho kecskesajthabbal, a másik pedig egy kacsamáj mindenféle extrákkal. Mint például a csodás céklachutney, aminek hozzávalói olyan hosszúak (és titkosak), hogy több oldalt is kitesznek. Természetesen utóbbit kóstoltam meg. Nem okozott csalódást, imádtam a savanykás ribizlit és a ropogós mogyorót a puha májhoz, ugyanakkor összességében nem találtam olyan kirobbanónak. A nyitást viszont nagyon-nagyon várom, be is számolok majd nektek az új étteremről.
Monokini, a Gourmet Fesztivál 2025 egyik bemutatkozója
Sokkal komplexebb élményt adott a másik vadonatúj hely, ami szintén jövő héten nyílik Budapesten, jobban mondva Budán, a Varsányi Irén utcában. A Monokini Kantin a japán és a spanyol konyha szerelemgyereke lesz. Nagyon örültem, hogy ők is kitelepültek a fesztiválra, mert első olvasásra el sem tudtam képzelni, hogyan jön össze ez a két konyha. De szerencsére ott volt a helyszínen Beck Márton, a Monokini egyik tulajdonosa, és mindent elmagyarázott. A Beck család egyébként a város egyik legnagyszerűbb helyének, a Padrónnak a tulajdonosa, illetve hozzájuk kötődik a szintén spanyol ízekkel hódító Arquitecto PitPit is. A spanyol vonal a Monokiniben is marad, csak csapódik hozzá egy kis Távol-Kelet. Na de milyen formában?

Marci szerint a spanyol viaszt (haha) nem ők találták fel. Spanyolországban már régóta előszeretettel ötvözik ezt a két konyhát. Mint hangsúlyozza, ők spanyol utazásaik során sokszor találkoztak vele, Marci például személy szerint Cádizban szeretett bele a műfajba. A Gourmet Fesztiválon négy ételt kóstolhattok tőlük, ebből kettő inkább egy prank, a tőkehal-miso-zeller nevű fogás viszont az egyik legtökéletesebb állagú és ízű hal, amit valaha kóstoltam. Elolvadt a számban, nagyon-nagyon ajánlom.
Vicces fagyik: torma és sóska
Nem vagyok a tréfák ellensége, így megkóstoltam a Cheerost is ami, a churros és egy népszerű sós nasi szerelemgyereke, a spanyol sült krumplira jellemző paprikás-fokhagymás aioli szósszal. Imádtam, külön fogásként is eleszegetném egy pohár vermut mellé (merthogy az is van!), de azért ez nyilván nem a világ legkifinomultabb fogása. Nagyon furcsa élmény volt a torma-tonka szendvicsfagyi is, a vaníliás krémbe tonkabab és torma került, tálasi forma szerint pedig inkább egy szendvicset kapunk, mint fagyit. Éppen ezért nyalni nem is lehet, csak harapni.

Először az ember kissé visszariad a tormás fagyitól, de aztán valami késztetést éreztem, hogy újra és újra beleharapjak. Egészen addig, amíg el nem fogyott az egész. Továbbra sem mondanám, hogy kifejezetten jó, de hogy függővé tett, az biztos. Az utóbbi időben egyébként is tarolnak a furcsa fagyik, hetente számolunk be nektek a hekkes, lángosos vagy éppen tücskös fagyiról. És ez a trend a Gourmet Fesztivál 2025-ös felhozatalában is erősen érződött. A tormafagyi mellett sóskafagyit is kóstoltam. Az viszont hihetetlen ütős volt! A Salt Bakery standjához kell érte menni. Külön kiemelném, hogy ez egy pékség, nincs is náluk eredetileg fagyi, csak a fesztivál miatt találták ki a sóskafagyit, amit sok olívaolajjal, házi készítésű sötét csokis keksszel és frissen szedett fenyőrüggyel kínálnak! Máris rohannál megkóstolni? Nem csodálom!

Összességben a Monokini engem nagyon meggyőzött, alig várom, hogy kipróbáljam az új helyet. Az említett finomságok mellett Beck Marci csodás ebédmenüt, estére pedig különleges ramen leveseket ígért. Sushi viszont nem lesz.

A város és a mi kedvencünk: 101 Bistro
Robogtam is tovább az általam elképzelt úton, amiről a 101 Bistro térített le, hiába mondtam nekik, hogy nagyon fontos felfedezőúton vagyok. Egyszerűen nem tudok ellenállni az isteni baónak, amit minden évben elhoznak a Gourmet Fesztiválra. Büszke voltam magamra, hogy most nem ezt kóstoltam, hanem a kínai sertés-rákos batyut, amit a szemem előtt töltöttek be és pirítottak meg. Isteni, kicsit pikáns szósszal tálalják, ne hagyjátok ki! Ha már ott voltam, az ikonikus szecsuani spenótot is megkóstoltam: szezámmaggal, tahini- és a szecsuani szósszal érkezik, több mint különleges.

Gulyás, lángos, briós: BiBo Budapest
Mivel nem feledtem küldetésem, az utam máris egy újabb helyre, a Bibóba vezetett, ami fél éve nyílt meg a Dorothea Hotel tetőteraszán. Az étterem a három Michelin-csillagos spanyol séf, Dani García nemzetközi BiBo étteremláncának része. Ha röviden akarom összefoglalni az éttermet, akkor az ikonikus, „garcíás” spanyol fogásokat ötvözik a magyar konyhával. A Gourmet Fesztiválra is ilyen kóstolókkal érkeztek: mindenki dicsérte a lángosukat, de hoztak egy gulyáskrokettet és egy ököruszályos brióst is. Ez utóbbi étel volt az, ami feléjük terelt, ugyanis már kóstoltam korábban, és elmondhatatlanul bejött. A puha, édes brióstészta egy lassan főzött, ököruszályból készülő, szaftos húsos tölteléket rejt, melyet az étterem saját, eredeti „bull sauce” mártása tesz teljessé. Sajnos utólag azt tudom mondani, hogy ennél az ételnél is kellett volna maradnom. A helyszínen a másik kettőt kóstoltam, de azok nem jöttek be.

A gulyáskrokett ugyan egyrészt szellemes, másrészt ízre kellemes, az állagával azonban voltak gondok, és nem is volt teljesen megsütve. A lángoson pedig hiába volt tejföl, annyi mangalicasonkát pakoltak rá, hogy inkább lett a végén egy pizza. Csak hát a pizzát nem véletlenül sütik kemencében, és nem olajban. A tészta sem volt az igazi – ettől függetlenül maximálisan hiszek azoknak, akik szerint az étteremben, a helyszínen fogyasztva ez egy remek fogás.
Süti és keksz
Mivel úgy éreztem, elérkezett a desszert ideje, lassan a Jardin Cukrászda felé vettem az irányt. A debreceni Jardinról a kolléganőim ódákat zengtek, ők idén először települtek ki a Gourmet Fesztiválra. Créme brulée-jükről csak annyit mondok, hogy a női mosdóban is erről folyt a csevely. Mindenképp érdemes megkóstolni! Én rámentem a ribizlis-diós (megfigyeltétek, hogy idén minden ribizlis?) mille-feuille nevű sütire is. Ebben viszont a krém és tészta aránya szerintem nem volt maximálisan eltalálva. Sajnos kissé eltolódott a tészta javára.

Ha már desszert, akkor szót ejtenék a Chez Dodo macaron idei újdonságáról, a cookie-ronról, ami tulajdonképpen egy szendvicskeksz, macaronkrémmel megtöltve. Háromféle ízben érkezett a fesztiválra, én a pisztáciát és a kakaósat kóstoltam, csapjatok le rá mindenképpen! 990 Ft egy kis kekszért, mondjuk, kissé borsos ár, de nekem nagyon bejött.
Szatmári ízvilág
A desszertek után úgy éreztem, fér még belém egy kis levezető, ezért a Salt Bakery és a Szatmár Dry Cured strandja felé vettem az irányt. Utóbbi szintén először települt ki a fesztiválra, és mindenképp érdekes olyan szempontból, hogy ők nem egy étterem képviselői. A Szatmár Dry Cured egy magyar kézműves húsfeldolgozó manufaktúra, amely hagyományos módszerekkel és magas minőségű alapanyagokkal készít érlelt húsokat Nyírmeggyesen, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében. A vállalkozást Tóth Szilárd, a Michelin-csillagos Salt Budapest séfje és Vári Zoltán hentes alapította azzal a céllal, hogy a magyar gasztronómiában is elérhetővé tegyék a kiváló minőségű, érlelt húsokat. A Szatmár Dry Cured különlegessége az, hogy a húsokat vályogházban érlelik, amely természetes módon biztosítja a megfelelő páratartalmat és hőmérsékletet az érleléshez. Ez a hagyományos módszer hozzájárul a termékek egyedi ízvilágához és állagához.

Jön még desszertre szalonna!
A Gourmet Fesztivál 2025-ös felvonásán háromféle termékük kóstolható: egy édesköményes szalámi, egy mangalica-coppa, azaz érlelt tarja. Valamint egy mangalica-lardo, azaz hátszalonna, ami szardellával, lime-mal és fügeleveles kenyérrel érkezik. A sonkájukat (amit kamillás vaj tesz még különlegesebbé) más többször kóstoltam és imádom, mégis a szalonnára hívnám fel a figyelmet. Az egyik legmeghatározóbb gasztronómiai élményem, mikor ezer éve Párizsban beestünk egy apró bisztróba, ahol nem volt már hely. De a séf leültetett minket a sarokba és mondta, ne aggódjunk, mindjárt hoz valamit. Majd elővett egy darab szalonnát, elkezdett belőle hajszálvékony szeleteket vágni, és tett mellé egy kovászos kenyeret. A szalonna olyan puha volt, mint a vaj. Ez az emlék jön vissza a Szatmár Dry Cured szalonnája kapcsán is. Ráadásul ez egy pénztárcabarát fogás, mindössze 2500 forint – szeretettel ajánlom. Csakúgy, mint a szomszédos Salt Bakery standján a zsíros kenyeret!

Kovászos hagymás mangalicazsír, ehető virágokkal és roppanós zöld ribizlivel. Egy pohár pezsgő mellé mennyei! Mint látjátok, nagyon sok érdekes fogás tartogat a Gourmet Fesztivál 2025-ben is. És bár furcsán hangzik, hogy pont a Gourmet Fesztiválon zsíros kenyeret és szalonnát ajánlgatok, valóban nagy kedvenceim lettek. Bátran vállalom!