A palacsinta az az étel, amelyet tényleg a kicsiktől a nagyokig szinte mindenki szeret. Tökéletes desszertnek, de egy kiadós leves után második fogásként is simán megállja a helyét. Csakúgy, mint sok más hagyományos magyar ételnél (például a lecsó készítésekor), a pontos recepttel kapcsolatban itt is megoszlanak a vélemények. Ha viszont kész a tészta, csak a képzelet szab határt annak, milyen töltelékkel töltöd meg, vagy hogyan tekered fel a palacsintát.

Azt tudtad, hogy a palacsintáról az első feljegyzések az 1430-as évekből származnak? És azt, hogy a világ legnagyobb palacsintáját 1994-ben az angliai Rochdale-ben sütötték meg? A gigantikus, tizenöt méter átmérőjű óriáspalacsinta három tonnát nyomott, és nagyjából kétmillió kalóriát tartalmazott.
Nem kell Angliáig menned egy igazán finom óriáspalacsintáért
A Balatontól nem messze, kanyargós utakon bukkantunk rá az Édes Kanyar Óriáspalacsintázó standjára, mely minden szezonban Gyulakeszi mellett várja az édes ízek kedvelőit. Nekünk különösen tetszett, hogy a strandos palacsintázóktól elrugaszkodva, kifejezetten modern kivitelezés fogadott minket.
Az Édes Kanyar megálmodója, Kollát Ábel igazi újrakezdő. Pár évvel ezelőtt gondolt egyet, és korábbi rendőr hivatását hátrahagyva szeretett volna valami egészen új dologba belevágni. De miért éppen egy palacsintázóra esett a választása? Ahogy Ábel mondja, gyerekkora óta imádja ezt az édességet, és az óriáspalacsinta műfaja egyfajta piaci rést jelentett a környéken.

Az Édes Kanyar Óriáspalacsintázó idén kezdi az ötödik szezonját
Ábel Gyulakeszin nőtt fel, és a háttérkonyha kialakítása miatt mindenképpen a közelben szerette volna megnyitni üzletét. Tapolca irányából Gyulakeszin át haladva, egy kanyarban bukkant rá a tökéletes helyszínre, ahonnan szuper kilátás nyílik a Balaton egyik tanúhegyére, a Csobáncra is.
Ottjártunkkor Ábel unokatestvére, Sebők Sára is megfordult a pultban, aki főleg a nyári időszakban jelent nagy segítséget Ábelnek. Az Édes Kanyar Óriáspalacsintázó üzletét ugyanis nemcsak a helyik ismerik a környéken, de sokan a közeli városokból és a partról is visszajárnak hozzájuk. Sőt, a fővárosban is bőven akad törzsvendégük, akik rendszeresen meglátogatják őket egy-egy ízletes óriáspalacsinta reményében.

A sikernek titka: hagyományos recept, extra kivitelezés
A palacsinta receptje tényleg pofonegyszerű: csupán lisztre, tojásra, vízre és cukorra van szükség hozzá. Ábel is sokat kísérletezett a palacsintatésztával kapcsolatban, hogy az tökéletes állagú, azaz nem túl sűrű, de túl folyékony se legyen. Végül egy hagyományos verzió nyerte el a tetszését, amely negyven centiméteres óriáspalacsinta kivitelben kerül a vendégek elé. A tölteléket extra ízekkel teszi különlegesebbé, és a tálalást sem a megszokott kivitelben kell elképzelni.
Az Édes Kanyar Óriáspalacsintázó kínálatában is megtalálhatjuk a klasszikus kakaós vagy baracklekváros palacsintát, de ha ránk hallgatsz, az extrább verziókra is vetsz egy(-két) pillantást. Ábel gyakan kísérletezik új fajtákkal, és a boltok polcain kapható közkedvelt édességek ízvilágát hangolja újra a palacsintákban. Ilyen például a fehér csokis-kókuszos, vagy a mascarponés-mogyorókrémes változat.

Extrán édes ízek és ötletes tálalás
A nagy nyári melegben a vendégek egyik favoritja egyértelműen a málnás-túrós verzió, amelyet mi is megkóstoltunk. Az Édes Kanyar Óriáspalacsintázó szerintem pont attól különleges, hogy a palacsinták ugyan street foodhoz hűen papírtálkákban kerülnek elénk, de a kivitelezés mindig tartogat meglepetéseket. A palacsinták tálalása ugyanis eltér egymástól: a málnás például kisebb darabokban egymásra halmozva, jó sok málnaöntettel, málnaszemekkel és porcukorral érkezett. A kóstolt palacsinták közül ez volt a legédesebb, de nyáron a gyümölcsös jellege miatt így is frissítő hatást nyújt.

A mogyorókrémes-mascarponekrémes változatot téglalap formájúra hajtották, jó sok karamellel öntötték nyakon és tört mogyoróval szórták meg. Nekem ez a párosítás lett az abszolút kedvencem. Ha pedig szeretnéd az édes ízeket egy kis innivalóval lefojtani, különböző ízesítésű szörpöket is találsz a kínálatban.

Ha bírod az édességeket, de nem szeretnél cukorsokkot kapni, a fehér csokis-kókuszos palacsintát neked találták ki! Ez volt ugyanis a legkevésbé édes mind közül, amelyből elsőre a vaníliás, majd később a kókuszos ízvilág köszönt vissza, amelyet a mandulaszeletek dobtak fel igazán. A kivitelezés ebben az esetben is ötletesre sikerült: a tálalások során gyakran emlegetett csavar ugyanis itt szó szerint megjelent.

Az Édes Kanyar Óriáspalacsintázó is felkerült a kedvenceink listájára
Sőt, az igazán édes street food helyről készült ajánlót az idei, bővített Street Kitchen kiadványban is megtalálhatod, melyet az SK shopban szerezhetsz be. Az Édes Kanyar Óriáspalacsintázó bár kicsi, de nagyon szerethető, és ahogy Ábel mondja, tervben van, hogy idővel máshol is megtalálhatjuk őket a környéken. A jelenlegi hely egyébként egy motoros pihenő mellett lett kialakítva, és az hamar kiderült számunkra is, hogy a palacsinta a motorosok között is igencsak közkedvelt.

A büfé tavasztól őszig szezonálisan van nyitva. Ahogy láttuk, többnyire az elvitel pörög náluk, de az állópultoknál helyben is elfogyaszthatod a palacsintákat. Arra azonban ügyelj, hogy a truck nem teljesen fedett, csupán egy ponyva védi. Mi pont kikaptunk egy kiadós zuhét náluk, és sikerült bőrig áznunk, de ez sem tántoríthat el minket attól, hogy máskor is visszatérjünk! Azonban nem árt időben érkezni, mert az óriáspalacsintákat annyira csípik a környéken, hogy Ábel gyakran még zárás előtt kifogy a készletből.