Egy vendég ajánlása alapján kelt szárnyra egy zárt Facebook-csoportban a Freskó híre, ami egy imádni való bisztrócska Zamárdiban.
„Most jövök a frissen megnyílt olasz kávézóból, a Freskóból. Szuper hangulatos a hely kívül-belül, isteni finomak a szendvicsek és a croissant-ok, a kávét nem kóstoltam, de biztos sor kerül majd rá, gondolom, az sem okoz majd csalódást. Gyertek, próbáljátok ki, több ilyen kis családi vállalkozás kellene Zamárdinak” – ez a bejegyzés jött szembe velem egy zamárdis csoportban, és ezzel párhuzamosan egy kedves barátnőm is a figyelmembe ajánlotta a helyet. Ki vagyok én, hogy szembeszálljak az univerzummal, mikor minden irányból azt sugallja, hogy irány a Freskó?!
Hét közben is nyüzsög
A Freskó festői, pontosabban tulajdonosai és alapítói, Pintér Ildikó és Juhász Tamás a rendezvények világából nyergeltek át a vendéglátásba. A gyakran éjszakába nyúló események megedzették őket, kedves, közvetlen hozzáállásuk pedig annyira magától értetődő, hogy azt nem értem, miért csak most fogtak saját helybe.

Tomi elmondta, hogy 14 év ügynökségi múlt áll a háta mögött, amit most 100%-ban balatoni vendéglátásra cserélt, de Ildi a szakmában maradt. A Freskó viszont közös projekt, együtt álmodták meg és hívták életre. Ildi pazar stílusérzéke minden négyzetcentiméteren érezhető: a hely egyszerre modern és otthonos, és a lazasága ellenére végtelenül igényes. Francesco Totti, Tomi kedvenc focistája is állandó vendég – legalábbis a falon, egyelőre, de hátha egyszer személyesen is beköszön!

Ugyan van Zamárdiban több szuper hely, lángosozó és étterem is, valamiért ez a beülős sztori hiányzott: a késdobáló talponálló és a parton található iszogatós helyek között nem volt átmenet. Ez nekem is régóta szívfájdalmam, de úgy tűnik, Ildiéknek is feltűnt.

Másodikból első
„7 éve második otthonunk már Zamárdi, most viszont egy csapásra az elsővé vált azzal, hogy a Kossuth utcában megnyitottuk a Freskót. Olasz tematikájú pici bisztró, klassz kávéval, focacciával, antipasti tálakkal, olasz borokkal és egyéb alkoholos és mentes frissítőkkel. Terveink szerint egész évben nyitva leszünk, bízva abban, hogy ti is annyira fogtok szeretni minket, mint amilyen szeretettel mi fogadjuk a vendégeinket” – foglalja össze a Freskó „múltját” (2024 júniusában nyitottak) és filozófiáját. 🙂

A vendégek a nulladik pillanattól, azaz a hivatalos bemutatkozó előtti poszttól megszállták a helyet, és egy borús szerda délelőttön is egymásnak adták a kilincset. Vagyis adták volna, de az ajtó végig nyitva állt, egészen 12:00-ig. Ekkor ugyanis eljön a nap egyik legfontosabb része, a szieszta! A sziesztában az a jó, hogy Tomi is le tud pihenni, azaz van egy kis labdázós ideje a menhelyről befogadott kutyusukkal. A rossz az, hogy ilyenkor néhány órára nélkülöznünk kell a retró lemezjátszóból duruzsoló olasz dallamokat és a kávégépből kiszűrődő eszpresszó illatát.

Kezdjük a kávéval!
Ildi és Tomi nagy Olaszország-rajongó hírében áll, így nem volt kérdés, hogy a hely mediterrán hangulattal és kínálattal fog betörni a magyar tengerhez. A Zamárdi vasútállomás és a part között nagyjából félúton található lokáció (ami egyébként szinte pont a kertmozi mellé esik) ideális a strandolóknak és a városon áttekerő bicajosoknak vagy sétáló családoknak is. Egy jó kávé pedig nyilvánvalóan mindenkinek csúszik: nyáron jéggel és/vagy tonikkal, avagy citrommal!

Tomiék egy firenzei pörkölő kávéjával dolgoznak, ami egy leheletnyit újhullámos, nem savanyú. A nyári kánikulában előny, hogy nem ugrik ki tőle a szívünk, mégis van benne elég koffein, ami felébreszt egy álmos nyaralás reggelén.
Az eszpresszó-tonik mellett pedig egy még frissítőbb verzióval is készülnek a „csak feketén” szerelmeseinek: ez a citromos kávé! Az espresso romano egy létező kávékülönlegesség, aminek a lényege, hogy a friss kávé egy citromkarikán keresztül csepeg a csészébe. Más technikák is léteznek, van, ahol egyszerűen beledobják a bögrébe a citromot, sőt bolti citromlével is szoktak dolgozni.

Na de a Freskó verziója szerintem a legmenőbb és a legütősebb is! A kávélapon espresso Fox romano néven keressétek, amivel Ildi és Tomi egy kedves ismerősük előtt tiszteleg, aki javasolta, hogy kerüljön fel a kínálatba ez a kevés helyen kapható kuriózum. Bár nem feltétlen „szokás” cukrot lapátolni a kávéba, ebben elfér egy kevés édesség. Ezzel nem veszít az üdeségéből, csak még inkább érvényesíti a citrus hűsítő ízét. Az eszpresszó-tonik hozza a kötelezőt, de jégkockával fagyos hangulatba hozott jegeskávé is kapható. Este a kávék helyett a koktélokra helyeződik a hangsúly – ezúttal ezt nem kóstoltam, de ami késik, nem múlik! Prosecco és olasz borok is vannak, sörből pedig szintén egy olasz versenyző pihen a hűtőben. A long drinkek mellé csipegetnivalóról – ami egy Olaszországból hozott hajszálvékony chips – a Freskó gondoskodik, ahogy a víz is korlátlanul jár minden vendégnek.

Szendvicsbár és antipastik
Bár a Freskó önmagára bisztróként hivatkozik, szerintem a szendvicsbár a megfelelő jelző. Nem sütnek pizzát és tésztát se nyújtanak, de nincs is rá szükség: a kiadós focaccia-szendvicsekkel ugyanúgy jól lehet lakni! A pékárut nem ők gyúrják, hanem egy törökbálinti pékségből veszik, és helyben sütik. Így friss, roppanós héjú, belül puha kovászos alapra kerülnek a minőségi, olasz felvágottak és sajtok. A nagy méretű szendvicsek akár ebédre is elegendők, pláne, ha pár száz forintért választunk melléjük egy adag aszalt paradicsomot és/vagy olívát.

A reggeli kávé mellé pedig egy-két mini szendó jöhet: ezeket eredetileg csak mint pékáru akarták értékesíteni. Tomi viszont gondolt egyet, hogy ha már teszt gyanánt kisütötte, összedob belőlük pár kis méretű falatot. A vendégek pedig úgy fogadták, mint a mennyei mannát. A népszerűség jogos, ráadásul ezekből a kicsikből akár többfélét is kóstolhatunk, különböző feltétekkel.

A szendvicsekbe kerülő sonkák, szalámik és sajtok az esti borozásnál más szerepet kapnak. Az antipasti tálakra egyedileg is összeválogathatjuk, miből csipegetnénk a napi élménybeszámolók mellé.

Péksüti és keksz is van
Aki édes ízre vágyik, az különféle croissant-ok és a kávé mellé is kínált roppanós amaretti keksz közül választhat. Nem olyan, mint a kedvenc kézműves pékségeinkben, ez tény, de jó minőségű mind. A pisztáciásban pedig annyi a krém, hogy szinte még egy croit megtöltene.

Az üzlet egyébként egy mini delikátként is működik, borok, kávék, pisztáciakrém és pékáru is vár a polcokon. A pisztáciakrém akkora sláger, hogy Tomiék nem a haszon miatt tartják. Inkább azért, hogy minél többen megismerjék és szeressék, nemcsak a krémet, hanem őket is. 🙂
A Freskó kihagyhatatlan hely Zamárdiban
Csipi mama lángosa vagy éppen a strandröplabdapályák a parton számomra egyet jelentenek Zamárdival, de örömmel jelentem, hogy amíg a Freskó jelenlegi minősége meg nem fakul, őket is kötelezővé teszem egy-egy balatoni látogatás alkalmával. A név egyébként szintén az olaszság bizonyítéka. A néhány, templomokat idéző berendezési tárgyon kívül a pult felett egy nagy méretű freskó ékeskedik. Azt, hogy Tomiék műve, vagy csak tapéta, derítsétek ki magatok, és teszteljétek ezt a hiánypótló helyecskét!

Cím: 8621 Zamárdi, Kossuth Lajos u. 10.