Ha Mosonmagyaróváron járva a malmot keressük, akkor két híres helyszín irányába kalauzolhatnak a helyiek. Az egyik a város legrégebbi épületében egészen a 80-as évekig üzemelő uradalmi vízimalom, ami ma már történelmi látványosságként szolgál. A másik a termálfürdővel szemközt magasodó, Hoffer Ottó tervezte épület, amely ránézésre szélmalomnak tűnik, valójában azonban egy príma családias vendéglőnek ad otthont. Ha jót akartok enni, akkor nem kérdés, melyikhez érdemes ellátogatni – a Hársfa Étterem Mosonmagyaróvár egyik kedvenc helye, nem véletlenül!

Harmadik jubileumát ünnepelte a Hársfa Étterem Mosonmagyaróvár szívében
A vendéglő ugyan még régebbi múltra tekint vissza, jelenlegi tulajdonosai, a Bognár család a kilencvenes évek közepén szerezte meg az üzemeltetés jogát. Igazi családi vállalkozás lévén a szülőktől aztán ikerlányaik, Roxi és Rami vették át a stafétát, és ma már ők fogadják a tavaly 30. születésnapját ünneplő étterembe látogató vendégeket.

Belépve igazi régi magyaros mesevilág fogad, mintha csak a nagymama gondosan karbantartott konyájába érkeztünk volna meg. A régi, festett kredencek, a hímzett terítők, valamint a fagerendákról lelógó sonkák, szalámik és egész fokhagymafejek megadják az alaphangulatot. Az étlap is a tradicionális magyaros fogásokra épít, ám a régi ízek itt modern konyhatechnológiával párosulnak. A receptúrák és a tálalás is épp csak annyira lettek újragondolva, hogy megfeleljenek a mai kor elvárásainak, de nem kalandoznak messzire a házias vonaltól, sem ízek, sem adagok terén.
Hortobágyi palacsinta
A leghíresebb sós palacsintánk az egyik olyan étel, amivel könnyen lemérhető, hogy egy vendéglátóegység mennyire ad a minőségre. A Hársfa Étterem hortobágyijára nem lehet panasz: a csinosan hajtogatott palacsinták csirkehúsos tölteléket rejtenek, a paprikás szafttengeren pedig kis tejfölhabszigetek lebegnek. Finom és kiadós adag, akár osztozkodni is lehet rajta, ha nem szeretnétek rögtön az első fogással jóllakni. (3150 Ft)

Paprikás csirke házi galuskával
A klasszik paprikás csirkétől engem sokszor az tart vissza, hogy nem szeretek a csontokkal bajlódni. A Hársfa Étteremben ez a probléma fel sem merül, mivel filézett csirkecombból készül. A házi galuska mellett a tejfölhab pont annyira újító, amennyire kell, így látványos, de ízeiben maximálisan házias fogás. (4590 Ft)

Kacsacomb káposztás tésztával
A káposztás cvekedli és a kacsacomb örök páros, de azt látatlanban is lefogadom, hogy ilyen módon még biztos nem kóstoltátok! A kacsa bőre annyira roppanósra van sütve, mintha csak kacsatepertőbe burkolták volna a húst – elképesztően finom! Teljesen biztos, hogy ha minden bőrös húst így tálalnának, soha senki nem hagyná a tányér szélén a legjobb falatot. A karamellizált káposzta és a szilva már csak a hab a tortán, ez a fogás úgy, ahogy van, csillagos ötös! (6350 Ft)

Somlói galuska
Egy igazi „hungarikummal” (mi simán megelőlegezzük neki ezt a címet) zártuk a sort: somlóival. De véletlenül se a hűtőben több napja árválkodó, kissé már összeállt verziót képzeljétek el! Ez a somlói galuska krémes, puha és szaftos, mintha csak a tiramisu magyar megfelelője lenne. Gyorsan le is csúszott az utolsó falatig! (1950 Ft)

A Hársfa Étterem Mosonmagyaróvár méltán kedvenc helye
Nem lennék meglepve, ha a Hársfa Étterem finomságainak a határon túl is híre lenne. Pontosan az a fajta hely, ahová jó szívvel invitálnám meg a külföldi ismerősöket egy házias ízelítőre a magyar konyha legjavából. Ahogy kisebb-nagyobb családi rendezvények helyszínének is tökéletes választás lehet.

A dekoráció és az ételek egyaránt szemet gyönyörködtetőek, és bár szombat estefelé már egymásnak adták a kilincset az érkező vendégek, a rendelés után igen hamar meg is kaptuk az ételeket. Így nem maradt elég időnk felfedezni az összes festett kerámiát, a régi edényeket és a falakat díszítő tányérokat, de ha ti arra jártok, bátran vesszetek el a részletekben, mert megéri!