A nor/ma tulajdonosai évek óta kacérkodtak egy pizzéria ötletével, és most Szarvas Dániel szakmai közreműködésével végre bele is vágtak. Danit majd’ egy évtizede szippantotta be a pizzériák világa. Olyan helyeken dolgozott, mint a Digó, az Igen, vagy épp a Blitz Pizza, majd belekóstolt a leveles tészta készítésének rejtelmeibe is a Freyában.

A Leopard nordic pizza studio tradicionális, mégis újító
Hogy miként lehet egyszerre újító és hagyományos egy pizza, arról Dani mesélt nekünk. „Az alapvető célunk nyitás előtt az volt, hogy szeretnénk egy jó pizzériát létrehozni, de nem akartunk erőteljesen ragaszkodni egyféle stílushoz. Egy biztos volt, hogy mindenképpen vadkovásszal fogunk dolgozni. A vadkovásszal való sütés kenyerek, péksütemények, és az utóbbi években már pizzák tekintetében is a skandináv országokra jellemző inkább. Miután végigkóstoltuk a kortárs koppenhágai pizzériák tésztáit, inspirálódtunk, ötleteket gyűjtöttünk, kialakult a kép, hogy mit is szeretnénk itthon megvalósítani. Jelenleg kétféle pizzát értékesítünk. Az egyik a rektangel névre hallgat, ami egy Róma és Szicília ihlette, szögletes szeletekre vágott tepsis pizza. A másik egy inkább nápolyi jellegű, ám a hagyományoktól kissé elrugaszkodó kerek változat, a cirkel pizza.”

Skandináv tészta olasz feltétekkel
Ahogy az előbbiekből is kiderült, a Leopard nordic pizza studio titka egyrészt a tészta kovászolásában rejlik, valamint a hosszas hideg kelesztésben. A tésztához vadkovászt és minimális mennyiségű élesztőt használnak, majd minimum 48, de akár 72 órán keresztül is hagyják pihenni hűvös helyen. Ezen eljárások miatt a végeredmény pedig egy jól kiérlelt, buborékos tészta lesz. Feltétekben pedig csak a képzelet szab határt Daniéknak. Természetesen a klasszikus ízek, mint a margherita vagy az olasz csípős szalámis pizza, is megtalálhatók a választékban. Mindezek mellett pedig olyan érdekesebb ízkombinációkkal is találkozhatunk, mint a céklás-kecskesajtos, sütőtökös vagy épp a csicseriborsós-tahinis. Egy biztos: mindegyik gondos odafigyeléssel készül, és akár vegetáriánusok vagytok, akár húsevők, megtaláljátok a számotokra leginkább megfelelő verziót.
Rektangel pizzákból széles a választék
A rektangel pizzából elég nagy a választék a Leopardban. A vadkovász és a hosszú kelesztés miatt a tészta nem nehéz, buborékosabb. Közben pedig van egy kovászos kenyerekre jellemző, enyhén savanykás íze, ami leginkább egy lepénykenyérre emlékeztet. A feltétek tekintetében is a minőségre törekednek, így ezekbe sem lehet belekötni. A számomra elsőre kissé idegennek tűnő tahinis-hummuszos pizza is tökéletes választásnak bizonyult. Ezek a szelet pizzák természetesen helyben is fogyaszthatóak, de elvitelre tervezték őket, így ha épp rohanásban vagytok és rákívántok a pizzára, kis papírtálcán könnyedén magatokkal vihetitek.

Nyugisabb ebédhez, vacsorához cirkel pizza dukál
A kerek pizzákból is akad bőven állandó és szezonális verzió is. Habár a pikáns szalámis pizza nagyon csábító volt, mégis egy ‘ndujásra és egy extrémebbnek mondható, céklás-ricottás alapú kecskesajtosra esett a választásom.
Pár éve lettem nagy ‘nduja-rajongó, egy olaszországi utazás alkalmával. Ez egy csípősebb, olasz kolbászkrém, aminek zseniális íze van, és sokkal könnyebben haraphatóvá is teszi a pizzát, mint egy szeletre vágott kolbászos vagy szalámis verzió. A sima paradicsomszósz több pizzán megjelenik, ez a típus mégis újító, ugyanis egy kicsit édesebb ízvilágú, sárga paradicsomból készült szósz került a fior di latte, a grana padano, a zsályalevelek és a pikáns kolbászkrém alá.

A másik cirkel pizza is remek volt. A céklás ricottakrém simán kiváltja a paradicsomszószt és tökéletesen passzol a friss, lágyabb kecskesajthoz. Erre a pizzára is kerül fior di latte, grana padano, valamint egy kis fenyőmag, ráadásul a céklától brutálisan szép színe lesz az alapnak.

Az utóbbi 8-10 évben számos pizzéria nyitott Budapesten és a fővároson túl is, így valójában már a bőség zavarában is nehéz néha választani, hova üljön be az ember eszegetni. A Leopard azonban új kedvenccé válhat sokak számára a lendületességével, fiatalosságával, izgalmas választékával, újító tésztáival.
Ja és, hogy mitől Leopard? Ez egy szakmai kifejezés, amit a tökéletesen kiérlelt tészta és a magas hőfokon történő sütés eredményez, aminek a hatására a tészta széle olyan pöttyös lesz, mint a leopárdok bőre. :)
Cím: 1053 Budapest, Kecskeméti u. 9.