A Los Monos március végén nyitott a Duna-parton, és azt hozza, amire nyáron a legjobban vágyunk: füstöt, friss tortillát, hűs Margarita koktélokat és egy kis mexikói lazaságot. És most nem a tejfölös, cheddar szósszal leöntött tex-mex vonalról beszélünk, hanem a rendesen összerakott, házi tortillás, szaftos húsos, lime-mal fröcskölt autentikusról.

Friss tortilla, füstös húsok
A Los Monos nem mexikói jelmezbe bújtatott street food, hanem igazi alapokról építkezik. A kukoricatortilla a saját pékségükben készül nap mint nap. A receptek mögött pedig egy mexikói séf, Gerardo Arcos áll, aki nemcsak a hazája ízeit, hanem annak mentalitását is hozta magával.
A húsok egy részét a Smokey Monkies BBQ füstölőjéből szerzik, ami már önmagában jó ajánlólevél, de a birria például teljes egészében helyben készül, és garantált a több órányi pácolás, főzés, törődés.

Megkóstoltuk, mit tud a Los Monos
Nem hagytuk ki sem a klasszikusokat, sem a kíváncsiságot ébresztőbb darabokat: végigkóstoltuk, amit csak lehetett. Figyeltük, hogy mennyire van jelen a mexikói karakter anélkül, hogy túl lenne tolva. Volt, amiért visszamennénk azonnal, és akadt olyan is, aminél még elférne egy kis finomhangolás.
Carnitas taco
Ez az, amitől a tacóért rajongó ember igazán oda tud lenni. A lassan sült sertéshús omlós, pont annyira esik szét, amennyire kell, van benne pörzsanyag, a fűszerezés és a narancsos pác pedig nagyon ott van. Az a fajta taco, amitől azt érzed, hogy képes lennél minden héten újra elzarándokolni érte a Los Monos irányába, pedig a Római nem mindig van útban.

Csirkés burrito bowl
Rizs, grillezett csirke, bab, szószok, zöldek – és mindez úgy van összeállítva, hogy egy tálba beleférjen egy komplett étkezés. A csirke nem száraz (ez amúgy ritka), a rizs pergős, a szószok meg jól egyensúlyoznak: se nem túl csípős, se nem unalmas. Kiadós, de nem nehéz – ha ebédidőben esel be, ez lesz a jó választás.

Al pastor quesadilla
A sertéshús enyhén édeskés, fűszeres, a sajt krémesen simul bele, a tortilla pedig kívül roppan, belül puha – pont, ahogy kell. Nincs túltolva semmi, és mégis minden íz a helyén van.
Pulled pork taco
Ez az étlap egyik csendes, de magabiztos szereplője: nem akar extrán villogni, csak hozza azt, amit egy jó pulled pork tacótól várunk. A hús omlós, szálaira szedett, de nem vizes vagy zsíros, hanem kellemesen szaftos. Az ízesítés inkább füstös és mély. A tortilla szépen tartja, nem ázik át, tipikusan az a fogás, amiből egy nem elég.

Frozen margarita eperrel
Hűs, gyümölcsös, a textúra valahol a jégkása és a smoothie között, az íz meg valami, amit az ember rögtön bevezetne kötelezőként a nyári hőségben.
Frida Kahlo taco
Guacamole, chilis garnéla, lime – papíron menőn hangzik, de ez volt az egyetlen, ami kicsit kevésbé ütött. A garnéla korrekt, jól készült, viszont a guacamole túlságosan natúrra sikerült, hiányzott belőle a vibrálás, egy kis sav, ami több karaktert adhatna. Nem rossz, csak a többiekhez képest halványabb. Viszont figyelnek a visszajelzésekre, és lehet, hogy azóta már újragondolták.

A tányérok mellé házi szószok kerülnek, hogy minden falatnak legyen egy kis extra karaktere. Aki pedig valami igazán autentikusra vágyik, az kérjen mellé kaktuszsalátát is – friss, savas, roppan, és pont annyira különleges, amennyire jólesik egy taco mellé.
Napfény, füst, taco, Duna
A Los Monos kicsi és barátságos. A kiszolgálás emberi, nem túlpörgött, de figyelmes. Az étel nem öt perc alatt jön ki, de cserébe ott, akkor készül. A hely abszolút korrekt árakkal dolgozik, főleg, ha megnézzük, mit kapsz érte. A tacók átlagosan 2990 és 3990 forint között mozognak, a burritók úgyszintén, míg egy bowl 4290 forintnál kezdődik.

Ha már unod, hogy a Római-part egyenlő hekk + lángos, vagy esetleg egy laza nyári estére keresel valami mást, mint egy sörpad, akkor jó választás lehet a Los Monos. A hely még friss szereplő a budapesti mexikói palettán, érződik rajta, hogy folyamatosan finomítják a részleteket. De pont ez benne a szimpatikus: nem zártak le semmit, kíváncsiak a visszajelzésekre, és láthatóan komolyan gondolják.