Street Kitchen Guide

ASár-KertÉtteremnagyonhiányzottPaksról

Paks nem a gasztronómia fellegvára, nehéz olyan helyet találni, ahol megbízható a minőség. De szerencsére nem lehetetlen! A Sár-Kert Étterem még egy éve sincs, hogy megnyitott, máris belopta magát a helyiek szívébe.

A Sár-Kert Étterem igazi gyöngyszeme az atomerőműről ismert városnak, és ugyan még új helynek számít, hamar rátalált a közönségére. Először zárt körű rendezvényeknek adott otthont, majd kinőtte magát egy fix étteremmé, ami végül 2023 októberében nyitott meg. Három ember szerencsés találkozására volt szükség hozzá, hogy ne csak álom maradjon, hanem meg is valósuljon egy olyan egység, ami nemcsak magas minőségű fogásokat, de élményt is ad a vendégeknek. 

sar-kert-etterem
Szeip Ádám konyhafőnök és Nánai Dávid üzletvezető (Fotó: Mudra László)

Kompakt étlap, amin mindenki talál kedvére valót

A nyitáskor egy szűkített, „biztonsági” étlappal indultak el, ami folyamatosan változik és bővül, és természetesen függ a szezonalitástól is. Habár nevében étterem, én inkább bisztróként definiálnám a Sár-Kertet az étlapjából fakadóan. A kínálat pont megfelelő, bőven van miből választani, mindenki megtalálhatja az ízlése szerinti fogásokat. Rákerültek olyan ételek, amelyek elfeledettebbek, vagy éppen nem feltétlenül áll neki az ember az otthoni elkészítésüknek, mint például a borjúláb vagy a pacal. Sőt, még pizzákat is készítenek nápolyi stílusban, és e kettő tökéletesen megfér egymás mellett. 

Asztalt foglalni kötelező

A Sár-Kert pár hónap alatt rátalált a közönségére, rövid időn belül kiderült ugyanis, hogy egy ilyen hely nagyon is hiányzott Paksról. Ez látszik a vendégek visszaigazolásaiból és a számukból is, pont emiatt kötelező asztalt foglalni, hiszen esténként telt házzal működnek. Nemcsak a paksiak, hanem a környező településen élők körében is elkezdett kialakulni a törzsközönség. Persze ezt bírni kell, de csapatként működnek együtt, és egy cél lebeg a szemük előtt: élménnyel gazdagodva távozzon minden vendég. És szerintem elég annyit mondani, hogy ránk is jó benyomást tettek. 

sar-kert-etterem
Fotó: Mudra László

A tökéletes kezdés

Estére értünk ide egy fárasztó nap után, így nem is volt kérdés, hogy egy klasszik húslevesnek az asztalunkon a helye. Pont olyan, mint egy mamaféle változat, egyaránt gazdag a színe és az íze, simogatás a léleknek. Bőven kerül bele tésztából, zöldségből és húsból, nem lehet benne hibát találni.

sar-kert-etterem
Fotó: Mudra László

A legnépszerűbb fogás

Úgy hallottuk, hogy a vendégek egyik kedvence a tarjapecsenye, így természetesen mi sem akartuk kihagyni. Kicsit rendhagyó, ahogy készítik, egészben szuvidálják, majd csak utána kap egy fűszerréteget és kérget a sütés által. A tetejére sült szalonna, köretként pedig házi steakburgonya kerül mellé. Paprikalekvárral kínálják, ami kicsit édeskésebb, nekem annyira nem passzolt a fogás többi részéhez, de simán lehet, hogy nektek tetszeni fog mellé. 

sar-kert-etterem
Fotó: Mudra László

Könnyedebb ételek is találhatók az étlapon

Ha a nehezebb húsok helyett inkább könnyedebb vega vagy halas fogásokra vágynátok, arra is van bőven lehetőség, mi egy polipsalátát próbáltunk, de Szent Jakab-kagylót is kóstolhattok. A saláta mellé kis szénhidrátforrásként focaccia is jár, amit külön kiemelnék – nagyon jó volt, nincs túl gondolva, só és rozmaring kerül rá, de a maga egyszerűségében nagyon tuti. 

sar-kert-etterem
Fotó: Mudra László

Nápolyi pizza Pakson

Paks nem Nápoly, de nagyon tuti pizzát sütnek itt is. 48 órás hideg kelesztésű, magas hidratáltságú tésztával dolgoznak, ami olasz lisztből készül, de a feltétek is többnyire Olaszországból érkeznek. A klasszikus pizzák találhatóak meg a menün, mi az egyik kedvencemre, a Parma nevet viselőre csaptunk le. A paradicsomos alapra a sütés előtt csak mozzarella kerül, pármai sonkával és rukkolával csak utána, frissen fejezik be. A Sár-Kert Étterem pizzája hozza azt a minőséget, amit Budapesten megszoktam a jobbnál jobb pizzázókban, csak ezért is megéri kipróbálni a helyet. A pizzák ára 2490 és 2990 Ft között mozog, ami teljesen korrekt, hiszen jó minőségű alapanyagokkal készül. 

sar-kert-etterem
Fotó: Mudra László

Egyszerű desszertek

A többi fogáshoz hasonlóan a desszertek kínálata is szezonálisan változik, mi éppen egy barackhabos pohárkrémet csíptünk el, zabkeksszel és virágporral. Egyszerű, kellemes és nem túl nehéz, így a nehezebb főételek után is simán belénk fért. 

sar-kert-etterem
Fotó: Mudra László

Irány Paks!

Ha Paks felé jártok, mindenképp érdemes betérni a Sár-Kert Étterembe, azonban a helyfoglalás erősen ajánlott, esténként gyakran telt házzal működnek. Tökéletes helyszín lehet családi vacsorákhoz, ünnepléshez és ballagáshoz is, mindenki fog találni olyan fogást az étlapon, ami kedvére való. 

sar-kert-etterem
Fotó: Mudra László

Sár-Kert Étterem 

Cím: 7030 Paks, Sárgödör tér 72-73.

Sár-Kert Étterem
Sár-Kert Étterem
7030 Paks, Sárgödör tér 72-73.

Ha tetszett a Sár-Kert Étterem tesztelése, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!