Fantasztikus desszertek

Citromosmáktortalemoncurddel

Citromos máktorta lemon curddel

Hozzávalók
A citromkrémhez (lemon curd)
110 g
cukor
2 db
citrom kifacsart leve (kb. 70 ml)
1 db
citrom reszelt héja
1 db
tojás
4 g
zselatin
A tésztához
350 g
cukor
3 db
tojás
250 ml
tej
100 g
darált mák
260 g
liszt
1 csipet
2 tk
sütőpor
A krémhez
350 ml
hideg tejszín
6 g
zselatin
1 db
citrom
4 - 5 ek
porcukor
A díszítéshez
reszelt citromhéj
mák
pisztácia
30 g
vaj
130 g
vaj

Elkészítés
A citromkrémhez vízgőz fölött, folyamatos kevergetés mellett, a zselatin kivételével az összes alapanyagot besűrítjük. Mikor besűrűsödött, csomómentesre keverjük benne a zselatint, és hűtőhidegre hűtjük. A tésztához a vajat habosra keverjük a cukorral, egyenként hozzáadjuk a  tojássárgájákat, majd a tejet. A mákot, sót, lisztet sütőport összekeverjük. A tojásfehérjéket habbá verjük. A lisztes keveréket és a fehérjehabot 2-3 lépésben a vajas-tojásos masszához keverjük, az így kapott tésztát pedig sütőpapírral bélelt, kapcsos, tortaformába simítjuk és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 percig sütjük.
A krémhez a tejszínből 3-4 evőkanállal kiveszünk, ebbe belekeverjük a zselatint, a többi tejszínt pedig kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a porcukrot, a citrom kifacsart levét és a lereszrlt héját is. A zselatinos tejszínt megmelegítjük (nem forraljuk), csak annyira, hogy a zselatinszemcsék feloldódjanak. Vékony sugárban a tejszínhez csurgatjuk, majd átkeverjük a mousse-t. A kihűlt tészta tetejét egyenesre vágjuk (erre nem lesz szükség), majd kettévágjuk.
Az alsó lapot visszarakjuk a tortaforma aljára. A citromkrémet és a citromos mousse-t is 1-1 habzsákba töltjük, kivágjuk a végeit. A citromkrémből az alsó tortalapra 2-3 karikát nyomunk, a köztes részeket pedig vastagon a mousse krémmel töltjük ki. Erre ráhelyezzük a másik tésztalapot, majd ugyanúgy csíkokban kinyomjuk a citromkrémet és a mousse krémet. A tetejét megszórhatjuk reszelt citromhéjjal, pisztáciával és egész mákszemekkel.

www.streetkitchen.hu

Szerény véleményem szerint egy fanyar, citromos, mákos torta nem csak a nagy nyári hőségben eshet jól, hanem gyakorlatilag bármikor. A torta krémje egy pihe-puha citromos mousse, a tészája pedig szintén egy könnyedebb, vajas, mákos kevert tészta. Mi imádtuk, úgyhogy hozzuk is a receptet!

Hozzávalók

1 db 24 cm átmérőjű tortához
A citromkrémhez (lemon curd)
110 g
cukor
2 db
citrom kifacsart leve (kb. 70 ml)
1 db
citrom reszelt héja
1 db
tojás
4 g
zselatin
A tésztához
350 g
cukor
3 db
tojás
250 ml
tej
100 g
darált mák
260 g
liszt
1 csipet
2 tk
sütőpor
A krémhez
350 ml
hideg tejszín
6 g
zselatin
1 db
citrom
4 - 5 ek
porcukor
A díszítéshez
reszelt citromhéj
mák
pisztácia
30 g
vaj
130 g
vaj
A citromkrémhez vízgőz fölött, folyamatos kevergetés mellett, a zselatin kivételével az összes alapanyagot besűrítjük. Mikor besűrűsödött, csomómentesre keverjük benne a zselatint, és hűtőhidegre hűtjük. A tésztához a vajat habosra keverjük a cukorral, egyenként hozzáadjuk a  tojássárgájákat, majd a tejet. A mákot, sót, lisztet sütőport összekeverjük. A tojásfehérjéket habbá verjük. A lisztes keveréket és a fehérjehabot 2-3 lépésben a vajas-tojásos masszához keverjük, az így kapott tésztát pedig sütőpapírral bélelt, kapcsos, tortaformába simítjuk és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 percig sütjük.
A krémhez a tejszínből 3-4 evőkanállal kiveszünk, ebbe belekeverjük a zselatint, a többi tejszínt pedig kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a porcukrot, a citrom kifacsart levét és a lereszrlt héját is. A zselatinos tejszínt megmelegítjük (nem forraljuk), csak annyira, hogy a zselatinszemcsék feloldódjanak. Vékony sugárban a tejszínhez csurgatjuk, majd átkeverjük a mousse-t. A kihűlt tészta tetejét egyenesre vágjuk (erre nem lesz szükség), majd kettévágjuk.
Az alsó lapot visszarakjuk a tortaforma aljára. A citromkrémet és a citromos mousse-t is 1-1 habzsákba töltjük, kivágjuk a végeit. A citromkrémből az alsó tortalapra 2-3 karikát nyomunk, a köztes részeket pedig vastagon a mousse krémmel töltjük ki. Erre ráhelyezzük a másik tésztalapot, majd ugyanúgy csíkokban kinyomjuk a citromkrémet és a mousse krémet. A tetejét megszórhatjuk reszelt citromhéjjal, pisztáciával és egész mákszemekkel.

Ha tetszett a Citromos máktorta lemon curddel receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept