A csokis tiramisu-fánk első lépésseként egy mérőpohárban elkeverjük a langyos tejet egy evőkanál cukorral és az élesztővel, és hagyjuk, hogy 5-6 perc alatt felfusson.
Egy dagasztógép dobjában elkeverjük a lisztet a sóval, a tojással, az élesztős tejjel és a maradék cukorral, majd alacsony fokozaton elkezdjük dolgoztatni a gépet. Apránként hozzádobjuk a vajat is, majd hagyjuk, hogy a gép 5-8 perc alatt szép fényes, kissé ragacsos tésztát gyúrjon nekünk.
Egy habkártyával vagy olajos kézzel kiszedjük a tésztát a dobból egy lisztezett felületre. Kicsit átdolgozzuk még kézzel, majd egy kiolajozott edénybe helyezzük. Letakarjuk egy konyharuhával, és melegebb helyen hagyjuk, hogy szépen a duplájára keljen.
Elkészítjük a kávés krémet, amihez a mascarponét, a porcukrot, a tejszínt, a vaníliaaromát és a vízben kikevert instant kávét egy kézi habverő segítségével 3-4 perc alatt krémesre felverjük. Ezt a krémet egy sima csöves habzsákba kanalazzuk, lezárjuk és a hűtőben tároljuk, amíg felhasználásra nem kerül.
A megkelt fánktésztát lisztezett felületre borítjuk és sodrófával ujjnyi vastagságú kör alakra nyújtjuk. Egy 9 cm átmérőjű kiszúró formával köröket szaggatunk a tésztából, a leeső részeket újragyúrjuk, ismét kinyújtjuk és még szúrunk ki belőle fánkokat.
Egy lábasban olajat melegítünk. Figyeljünk arra, hogy az olaj hőmérséklete kb. 160-170 fok között legyen végig, így fogjuk tudni tökéletesre készíteni a fánkokat. Egyszerre kettő fánkot dobunk a forró olajba, és oldalanként 1,5-2 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Egy papírtörlővel bélelt tepsire szedjük a fánkokat, hogy a felesleges olajat felszívja. Mikor kisült az összes fánk, minimum 20 percet hagyjuk őket hűlni, ezután a jöhet a töltés.
A habzsák végét kivágjuk, majd beleszúrjuk a csövet a fánk oldalába és megtöltjük egy jó adagnyi krémmel. Ezután egy rácsra helyezzük őket, ami alá sütőpapírt rakunk.
Egy lábasban, folyamatos kevergetés mellett felolvasztjuk a csokit. A kész fánkokat egy-egy evőkanálnyi olvasztott csokival meglocsoljuk, hogy szép csíkos legyen a fánkok teteje.

- Előkészítési idő: 50 perc
- Kelesztés: kb. 2 óra
- Hűtés: kb. 20 perc