Fánkok

Csokistiramisu-fánk

Csokis tiramisu-fánk

Hozzávalók
A fánktésztához
270 ml
tej
1 csomag
instant élesztő
(7 g-os kiszerelés)
450 g
finomliszt + a nyújtáshoz
1 db
tojás
50 g
kristálycukor
60 g
vaj
bő olaj a sütéshez
A kávés krémhez
300 g
mascarpone
7 ek
porcukor
2 tk
vaníliaaroma
4 ek
instant kávé
4 ek
meleg víz
A díszítéshez
120 g
étcsoki
100 ml
tejszín

Elkészítés

A csokis tiramisu-fánk első lépésseként egy mérőpohárban elkeverjük a langyos tejet egy evőkanál cukorral és az élesztővel, és hagyjuk, hogy 5-6 perc alatt felfusson.

Egy dagasztógép dobjában elkeverjük a lisztet a sóval, a tojással, az élesztős tejjel és a maradék cukorral, majd alacsony fokozaton elkezdjük dolgoztatni a gépet. Apránként hozzádobjuk a vajat is, majd hagyjuk, hogy a gép 5-8 perc alatt szép fényes, kissé ragacsos tésztát gyúrjon nekünk. 

Egy habkártyával vagy olajos kézzel kiszedjük a tésztát a dobból egy lisztezett felületre. Kicsit átdolgozzuk még kézzel, majd egy kiolajozott edénybe helyezzük. Letakarjuk egy konyharuhával, és melegebb helyen hagyjuk, hogy szépen a duplájára keljen.

Elkészítjük a kávés krémet, amihez a mascarponét, a porcukrot, a tejszínt, a vaníliaaromát és a vízben kikevert instant kávét egy kézi habverő segítségével 3-4 perc alatt krémesre felverjük. Ezt a krémet egy sima csöves habzsákba kanalazzuk, lezárjuk és a hűtőben tároljuk, amíg felhasználásra nem kerül.

A megkelt fánktésztát lisztezett felületre borítjuk és sodrófával ujjnyi vastagságú kör alakra nyújtjuk. Egy 9 cm átmérőjű kiszúró formával köröket szaggatunk a tésztából, a leeső részeket újragyúrjuk, ismét kinyújtjuk és még szúrunk ki belőle fánkokat.

Egy lábasban olajat melegítünk. Figyeljünk arra, hogy az olaj hőmérséklete kb. 160-170 fok között legyen végig, így fogjuk tudni tökéletesre készíteni a fánkokat. Egyszerre kettő fánkot dobunk a forró olajba, és oldalanként 1,5-2 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Egy papírtörlővel bélelt tepsire szedjük  a fánkokat, hogy a felesleges olajat felszívja. Mikor kisült az összes fánk, minimum 20 percet hagyjuk őket hűlni, ezután a jöhet a töltés.

A habzsák végét kivágjuk, majd beleszúrjuk a csövet a fánk oldalába és megtöltjük egy jó adagnyi krémmel. Ezután egy rácsra helyezzük őket, ami alá sütőpapírt rakunk.

Egy lábasban, folyamatos kevergetés mellett felolvasztjuk a csokit. A kész fánkokat egy-egy evőkanálnyi olvasztott csokival meglocsoljuk, hogy szép csíkos legyen a fánkok teteje.

csokis-tiramisu-fank
Csokis tiramisu-fánk (Fotó: Street Kitchen)
  • Előkészítési idő: 50 perc
  • Kelesztés: kb. 2 óra
  • Hűtés: kb. 20 perc

Még több fánk:

Pezsgőrkémes fánk

Klasszikus farsangi fánk

Omlós fánkgolyó

www.streetkitchen.hu

Ha van ultimate édességrecept, akkor ez lesz az. A tiramisu és a fánk találkozásából egy brutál szaftos, kívül roppanós, kávés édesség jön létre. Garantáltan imádni fogja mindenki – kivéve, akik diétáznak, mert nem éppen abba a kategóriába sorolandó. :D

Hozzávalók

10 - 12 db fánkhoz
A fánktésztához
270 ml
tej
1 csomag
instant élesztő
(7 g-os kiszerelés)
450 g
finomliszt + a nyújtáshoz
1 db
tojás
50 g
kristálycukor
60 g
vaj
bő olaj a sütéshez
A kávés krémhez
300 g
mascarpone
7 ek
porcukor
2 tk
vaníliaaroma
4 ek
instant kávé
4 ek
meleg víz
A díszítéshez
120 g
étcsoki
100 ml
tejszín

A csokis tiramisu-fánk első lépésseként egy mérőpohárban elkeverjük a langyos tejet egy evőkanál cukorral és az élesztővel, és hagyjuk, hogy 5-6 perc alatt felfusson.

Egy dagasztógép dobjában elkeverjük a lisztet a sóval, a tojással, az élesztős tejjel és a maradék cukorral, majd alacsony fokozaton elkezdjük dolgoztatni a gépet. Apránként hozzádobjuk a vajat is, majd hagyjuk, hogy a gép 5-8 perc alatt szép fényes, kissé ragacsos tésztát gyúrjon nekünk. 

Egy habkártyával vagy olajos kézzel kiszedjük a tésztát a dobból egy lisztezett felületre. Kicsit átdolgozzuk még kézzel, majd egy kiolajozott edénybe helyezzük. Letakarjuk egy konyharuhával, és melegebb helyen hagyjuk, hogy szépen a duplájára keljen.

Elkészítjük a kávés krémet, amihez a mascarponét, a porcukrot, a tejszínt, a vaníliaaromát és a vízben kikevert instant kávét egy kézi habverő segítségével 3-4 perc alatt krémesre felverjük. Ezt a krémet egy sima csöves habzsákba kanalazzuk, lezárjuk és a hűtőben tároljuk, amíg felhasználásra nem kerül.

A megkelt fánktésztát lisztezett felületre borítjuk és sodrófával ujjnyi vastagságú kör alakra nyújtjuk. Egy 9 cm átmérőjű kiszúró formával köröket szaggatunk a tésztából, a leeső részeket újragyúrjuk, ismét kinyújtjuk és még szúrunk ki belőle fánkokat.

Egy lábasban olajat melegítünk. Figyeljünk arra, hogy az olaj hőmérséklete kb. 160-170 fok között legyen végig, így fogjuk tudni tökéletesre készíteni a fánkokat. Egyszerre kettő fánkot dobunk a forró olajba, és oldalanként 1,5-2 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Egy papírtörlővel bélelt tepsire szedjük  a fánkokat, hogy a felesleges olajat felszívja. Mikor kisült az összes fánk, minimum 20 percet hagyjuk őket hűlni, ezután a jöhet a töltés.

A habzsák végét kivágjuk, majd beleszúrjuk a csövet a fánk oldalába és megtöltjük egy jó adagnyi krémmel. Ezután egy rácsra helyezzük őket, ami alá sütőpapírt rakunk.

Egy lábasban, folyamatos kevergetés mellett felolvasztjuk a csokit. A kész fánkokat egy-egy evőkanálnyi olvasztott csokival meglocsoljuk, hogy szép csíkos legyen a fánkok teteje.

csokis-tiramisu-fank
Csokis tiramisu-fánk (Fotó: Street Kitchen)
  • Előkészítési idő: 50 perc
  • Kelesztés: kb. 2 óra
  • Hűtés: kb. 20 perc

Még több fánk:

Pezsgőrkémes fánk

Klasszikus farsangi fánk

Omlós fánkgolyó

Ha tetszett a Csokis tiramisu-fánk receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept