Hirdetés

Hozzávalók

4 - 6
főre
+
300 ml ALDI Milfina UHT tej (3,5%-os)
600 g liszt
1 db citrom reszelt héja
10 g vaníliás cukor
1 csipet só
50 g porcukor
4 db tojássárgája
25 g élesztő
50 ml fűszeres barna rum
30 g vaj
olaj a sütéshez
Bevásárlólistához adom
Hirdetés

Klasszikus farsangi fánk

A farsangi időszak elmaradhatatlan kelléke az igazi, klasszikus szalagos fánk. És persze egy jópofa jelmez!
Kipróbáltam, jóóó lett!
85
Hirdetés

Hozzávalók

4 - 6
főre
+
300 ml ALDI Milfina UHT tej (3,5%-os)
600 g liszt
1 db citrom reszelt héja
10 g vaníliás cukor
1 csipet só
50 g porcukor
4 db tojássárgája
25 g élesztő
50 ml fűszeres barna rum
30 g vaj
olaj a sütéshez
Bevásárlólistához adom

Hirdetés

A tészta elkészítése

A tejet feltesszük melegedni. Közben kimérünk 500 g lisztet, amibe belereszeljük a citrom héját, majd hozzákeverjük a vaníliás cukrot, a sót és a porcukrot. A tojások sárgájához öntjük a felmelegedett tejet, az élesztőt és a rumot, majd jól összekeverjük. Összedolgozzuk a lisztes keverékkel, majd beledolgozzuk a lágy (krémesen kenhető) vajat.

Ha jól összedolgoztuk, a maradék lisztből vastagon a deszkára szórunk, cukrászkártya segítségével az egész tésztát a deszkára szedjük, majd a tetejét is megszórjuk a liszttel. Segítségünkre lehet most is a cukrászkártya: feldaraboljuk, mintha több részre adagolnánk a tésztánkat, hogy növekedjen a lisztfelvevő felület a tésztán.

Összegyúrjuk, és maradék lisztet is hozzáadagoljuk. Ha, úgy érezzük, hogy a tészta, túlzottan nem ragad sem a deszkához, sem a kezünkhöz, alkalmas arra, hogy  alaposan átgyúrjuk.

Ez lehet teljesen tetszőleges gyakorlat, az a lényeg, hogy minél több fizikai hatást gyakoroljunk rá. A megfelelő dagasztásnak sima, egyenletes és fényes felület a jele.

Kelesztés

Utána visszatesszük a tésztát a tálba, és letakarjuk. Ha a munkaasztal környékén nincs elég meleg, legalább 24-26 fok, keressünk a pihentetésnek megfelelő helyet, és itt egy órát kelesszük a fánktésztát. Optimális körülmények között dupla térfogatra növekedhet a tészta, ha a tervezett idővel ezt nem értük el, toldjuk meg 10-20 perccel!

A fánkok kiszaggatása

A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk, gyorsan átgyúrjuk, majd az előző feltételeknek megfelelően, de már csak 20 percet pihentetjük.

A deszkát újra lisztezzük, de most már nagyobb felületet, és kicsit vastagabbat, figyelembe véve, hogy nyújtani és formázni fogunk, tehát ne ragadjon és könnyen lehessen felvenni a tésztát.

Kb. 1,5-2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, majd kiszaggatjuk, és lisztezett sütőlemezen vagy sütőpapíron letakarva megint kelesztésre alkalmas helyre tesszük 20-30 percre.

A farsangi fánk sütése

A sütéshez használjunk akkora edényt, hogy 4 fánk elférjen benne, és 4-5 cm magas legyen az olaj. Sütés előtt a tészta közepét benyomkodjuk, majd a benyomással lefelé tesszük a 165-170 fokos, ellenőrzött hőmérsékletű olajba. Fedő alatt 2 percet sütjük, majd megfordítjuk a tésztát, és fedő nélkül újabb 1,5-2 perc alatt készre sütjük.

Minden körnél ellenőrizzük az olaj hőmérsékletét, vagy várjuk ki a megfelelőt, ha esetleg túlmelegedne, vagy kevés friss olaj hozzáadásával hűtsük vissza.

Ha kész, megszórjuk porcukorral, és ízlés szerint gyümölcslekvárral tálaljuk.

farsangi fánk
Klasszikus farsangi fánk

Ha tetszett a klasszikus farsangi fánk receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon

Ezek a fánkreceptek is érdekelhetnek:

Csörögefánk

Amerikai fánk

Vegán fánk

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?