Fantasztikus desszertek

Epreskrumpligombócbazsalikomosepermártással

Epres krumpligombóc bazsalikomos epermártással

Hozzávalók
500 g
főtt burgonya
25 g
porcukor + a főzővízbe
1 db
tojás
1 ek
étolaj
190 g
finomliszt
800 g
eper
2 csomag
vaníliás cukor
(8 g-os kiszerelés)
40 ml
víz
130 g
kristálycukor
1 csokor
bazsalikom
1 db
citrom
2 ek
keményítő
200 g
zabkeksz
40 g
olvasztott vaj
60 g
vaj

Elkészítés

Az epres krumpligombóc elkészítéséhez a főtt burgonyát áttörjük a vajjal, hogy krémes állagot kapjunk, ezután hozzáadjuk a porcukrot, a tojást és az olajat, és alaposan elkeverjük. Beleszórjuk a lisztet is, elkeverjük, hagyjuk kicsit hűlni, majd fóliába csomagoljuk és a hűtőbe dobjuk pihenni fél órára. 

Ha letelt az idő, a tésztát henger alakúra sodorjuk, ujjnyi vastag darabokat vágunk belőle és kilapítjuk. Rakunk a közepére egy félbevágott epret, amit előtte megforgatunk vaníliás cukorban, majd behajtogatjuk a szélét és gombócot formázunk belőle. Egy lábas gyengén lobogó vízbe rakunk egy kevés porcukrot, és ebbe dobjuk a krumpligombócokat, amiket miután feljöttek a víz tetejére, még kb. 4 percig főzünk.

A maradék epret egy lábasba rakjuk, felöntjük a vízzel, hozzáadunk 100 gramm cukrot, a durvára aprított bazsalikomot (amiből egy keveset félreteszünk a tálaláshoz), elkeverjük és közepes lángon hagyjuk rotyogni kb. 20 percig, közben néha megkevergetjük. Ezután belereszeljük a citrom héját, a levét pedig egy kisebb tálba facsarjuk, elkeverjük benne a keményítőt és hozzáöntjük az epres alaphoz. Csomómentesre keverjük, majd egy turmixba öntjük és leturmixoljuk. A kész mártást átpasszírozzuk egy szűrőn, hogy ne kerüljenek bele a magok. 

A zabkekszet ledaráljuk egy aprítógéppel, hozzáöntjük az olvasztott vajat és a maradék kristálycukrot, majd alaposan elkeverjük. Ebben megforgatjuk a gombócokat, és jöhet a tálalás. A tányér aljára epermártást kanalazunk, majd erre rátesszük a krumpligombócokat és megszórjuk a félretett aprított bazsalikommal, valamint egy pici reszelt citromhéjjal.

epres-krumpligomboc-bazsalikomos-epermartassal
Epres krumpligombóc bazsalikomos epermártással (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 60 perc
  • Pihentetési idő: 30 perc

Gombócból sosem elég? Ha bejött az epres krumpligombóc, ezeket is feltétlenül próbáld ki:

Triplamogyorós gombóc

Barackos gombóc

Fehér és étcsokival töltött gombóc

www.streetkitchen.hu

Zabkekszes bunda, epres töltelék és egy szuperkrémes epermártás. Üdv az epermennyországban!

Hozzávalók

16 db gombóchoz:
500 g
főtt burgonya
25 g
porcukor + a főzővízbe
1 db
tojás
1 ek
étolaj
190 g
finomliszt
800 g
eper
2 csomag
vaníliás cukor
(8 g-os kiszerelés)
40 ml
víz
130 g
kristálycukor
1 csokor
bazsalikom
1 db
citrom
2 ek
keményítő
200 g
zabkeksz
40 g
olvasztott vaj
60 g
vaj

Az epres krumpligombóc elkészítéséhez a főtt burgonyát áttörjük a vajjal, hogy krémes állagot kapjunk, ezután hozzáadjuk a porcukrot, a tojást és az olajat, és alaposan elkeverjük. Beleszórjuk a lisztet is, elkeverjük, hagyjuk kicsit hűlni, majd fóliába csomagoljuk és a hűtőbe dobjuk pihenni fél órára. 

Ha letelt az idő, a tésztát henger alakúra sodorjuk, ujjnyi vastag darabokat vágunk belőle és kilapítjuk. Rakunk a közepére egy félbevágott epret, amit előtte megforgatunk vaníliás cukorban, majd behajtogatjuk a szélét és gombócot formázunk belőle. Egy lábas gyengén lobogó vízbe rakunk egy kevés porcukrot, és ebbe dobjuk a krumpligombócokat, amiket miután feljöttek a víz tetejére, még kb. 4 percig főzünk.

A maradék epret egy lábasba rakjuk, felöntjük a vízzel, hozzáadunk 100 gramm cukrot, a durvára aprított bazsalikomot (amiből egy keveset félreteszünk a tálaláshoz), elkeverjük és közepes lángon hagyjuk rotyogni kb. 20 percig, közben néha megkevergetjük. Ezután belereszeljük a citrom héját, a levét pedig egy kisebb tálba facsarjuk, elkeverjük benne a keményítőt és hozzáöntjük az epres alaphoz. Csomómentesre keverjük, majd egy turmixba öntjük és leturmixoljuk. A kész mártást átpasszírozzuk egy szűrőn, hogy ne kerüljenek bele a magok. 

A zabkekszet ledaráljuk egy aprítógéppel, hozzáöntjük az olvasztott vajat és a maradék kristálycukrot, majd alaposan elkeverjük. Ebben megforgatjuk a gombócokat, és jöhet a tálalás. A tányér aljára epermártást kanalazunk, majd erre rátesszük a krumpligombócokat és megszórjuk a félretett aprított bazsalikommal, valamint egy pici reszelt citromhéjjal.

epres-krumpligomboc-bazsalikomos-epermartassal
Epres krumpligombóc bazsalikomos epermártással (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 60 perc
  • Pihentetési idő: 30 perc

Gombócból sosem elég? Ha bejött az epres krumpligombóc, ezeket is feltétlenül próbáld ki:

Triplamogyorós gombóc

Barackos gombóc

Fehér és étcsokival töltött gombóc

Ha tetszett az Epres krumpligombóc bazsalikomos epermártással receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept